Καθώς ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας κλιμακώνεται χωρίς προοπτική λήξης, οι δύο υπερδυνάμεις ασκούν πιέσεις σε άλλες χώρες να επιλέξουν πλευρά. Οι ΗΠΑ προσφέρουν πιθανές μειώσεις στους δασμούς—που σήμερα ανέρχονται σε 10% και ισχύουν μέχρι τη λήξη της 90ήμερης αναστολής τον Ιούλιο—σε χώρες που θα περιορίσουν το εμπόριο και τις επενδύσεις με την Κίνα. Αντιθέτως, η Κίνα προειδοποιεί ότι θα αντιδράσει δυναμικά σε οποιαδήποτε συμφωνία βλάπτει τα συμφέροντά της, απειλώντας με «αποφασιστικά αντίμετρα».
Κινέζοι αναλυτές καλούν τις χώρες να αντισταθούν στις πιέσεις της κυβέρνησης Τραμπ, τονίζοντας ότι η υποχώρηση ισοδυναμεί με «παράδοση σε τίγρη» και ότι μόνο ο «αποφασιστικός αγώνας» εξασφαλίζει το μέλλον. Το Πεκίνο καλεί τη διεθνή κοινότητα να μην παραμένει απαθής απέναντι στην «ηγεμονική και εκφοβιστική» στάση των ΗΠΑ. Παράλληλα, η Κίνα επιβάλλει περιορισμούς, όπως στις εξαγωγές νοτιοκορεατικών προϊόντων που χρησιμοποιούν κινεζικές σπάνιες γαίες, για να αποτρέψει συμφωνίες με την Ουάσιγκτον.
Αυτή η αντιπαράθεση θέτει τις υπόλοιπες χώρες σε δύσκολη θέση. Χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως η Καμπότζη και το Βιετνάμ, εξαρτώνται τόσο από τις αμερικανικές εξαγωγές όσο και από τις κινεζικές επενδύσεις. Αν και μπορεί να προχωρήσουν σε συμβολικές κινήσεις για να κατευνάσουν τις ΗΠΑ, πιθανότατα θα διατηρήσουν στενές σχέσεις με την Κίνα, ενισχύοντας τη συνεργασία σε θέματα ασφάλειας ως αντιστάθμισμα.
Η κυβέρνηση Τραμπ ισχυρίζεται ότι διαπραγματεύεται εμπορικές συμφωνίες με πάνω από 70 χώρες. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ειδικό Τζέιμας Πάλμερ, η διαπραγμάτευση 70 συμφωνιών ταυτόχρονα είναι σχεδόν αδύνατη, δεδομένης της έλλειψης έμπειρων Αμερικανών αξιωματούχων και του χρονοβόρου χαρακτήρα τέτοιων διαδικασιών, που απαιτούν κατά μέσο όρο 18 μήνες για διαπραγμάτευση και 45 για υλοποίηση.
Η προοπτική συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας δυσχεραίνεται από τη ρητορική της αμερικανικής πλευράς, όπως η προσβλητική αναφορά του Τζέι Ντι Βανς σε «Κινέζους χωριάτες», που προκάλεσε αντιδράσεις στο κινεζικό διαδίκτυο. Παρά την ανοιχτή στάση της Κίνας για διάλογο, η έλλειψη «σοβαρών» συνομιλητών από την πλευρά των ΗΠΑ περιπλέκει την κατάσταση. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ και ο υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λούτνικ φαίνονται διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν, έχοντας πείσει τον Τραμπ να αποφύγει την επιβολή «αμοιβαίων δασμών» στις 9 Απριλίου. Σε πρόσφατη συνάντηση με επενδυτές, ο Μπέσεντ χαρακτήρισε τον εμπορικό πόλεμο μη βιώσιμο, προβλέποντας αποκλιμάκωση.
Και οι δύο οικονομίες αντιμετωπίζουν προκλήσεις: η αμερικανική δεν μπορεί να αντέξει πλήρη αποσύνδεση από την Κίνα, ενώ η κινεζική, που πλήττεται από την κρίση ακινήτων και τις συνέπειες της πανδημίας, εξαρτάται από την αμερικανική αγορά. Ωστόσο, η πολιτική δυναμική, ιδιαίτερα η εστίαση του Τραμπ σε προσωπικά κίνητρα, περιπλέκει κάθε πιθανή συμφωνία.
Την Τετάρτη, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, σε συνάντηση με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ στο Πεκίνο, δήλωσε ότι οι δασμοί και οι εμπορικοί πόλεμοι υπονομεύουν το παγκόσμιο εμπόριο και αποσταθεροποιούν την οικονομική τάξη. Η Κίνα και το Αζερμπαϊτζάν υπέγραψαν 20 συμφωνίες συνεργασίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Μία Ζώνη Ένας Δρόμος, καλύπτοντας τομείς όπως η ψηφιακή οικονομία και η αεροδιαστημική, ενισχύοντας τη γεωπολιτική επιρροή του Πεκίνου.
Πληροφορίες in.gr