Η απόφαση της EBU να διατηρήσει κανονικά το Ισραήλ στη Eurovision 2026, που εγκρίθηκε χωρίς ψηφοφορία στη Γενεύη, πυροδότησε κύμα αντιδράσεων και τέσσερις επίσημες αποχωρήσεις: Ισπανία (Big 5), Ιρλανδία, Σλοβενία και Ολλανδία ανακοίνωσαν ότι δεν θα στείλουν καλλιτέχνες ούτε θα μεταδώσουν τον διαγωνισμό, επικαλούμενες ανθρωπιστικούς λόγους και την κατάσταση στη Γάζα. Η Σλοβενία αφιέρωσε την απόφασή της «στα 20.000 παιδιά που έχασαν τη ζωή τους», ενώ η Ιρλανδία χαρακτήρισε την αποχή «πράξη αλληλεγγύης».
Μικρή ανατροπή σημειώθηκε με το Βέλγιο, που αρχικά αναφερόταν σε ανακοίνωση της Σλοβενίας ως αποχωρούν, αλλά το RTBF διευκρίνισε εντός ωρών ότι θα συμμετάσχει κανονικά. Ανάλογη στροφή έκανε και η Φινλανδία, που επέστρεψε στη διοργάνωση παρά τις αρχικές ενστάσεις.
Η Ισλανδία θεωρείται η επόμενη πιθανή αποχώρηση – η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται τις επόμενες μέρες, αλλά οι καλλιτεχνικοί κύκλοι της χώρας πιέζουν έντονα για μποϊκοτάζ.
Η αυστριακή ORF, διοργανώτρια του 2026, παραμένει ανυποχώρητη. Ο γενικός διευθυντής Ρόλαντ Βάισμαν διαβεβαίωσε ότι το οικονομικό κενό έχει υπολογιστεί και δεν απειλεί τη διοργάνωση. «Η Eurovision θα γίνει κανονικά και θα είναι επετειακή», τόνισε. Γερμανία και Αυστρία στήριξαν εξαρχής την παραμονή του Ισραήλ, με τον Γερμανό ΥΠΕΞ να καλεί τις αποχωρούσες χώρες «να το ξανασκεφτούν».
Μέχρι στιγμής επιβεβαιώνονται 33 συμμετοχές, με Αρμενία και Γεωργία να αναμένονται θετικά. Σε συζητήσεις βρίσκονται Μονακό, Καζακστάν και Καναδάς. Μετά τις τέσσερις αποχωρήσεις, ο αριθμός συμμετεχουσών χωρών κινείται προς τον χαμηλότερο των τελευταίων 20 ετών, αλλά η Βιέννη επιμένει: η 71η Eurovision θα διεξαχθεί κανονικά τον Μάιο του 2026.












