Τραγικά περιστατικά σημειώθηκαν το Σάββατο 31 Μαΐου προς Κυριακή 1 Ιουνίου 2025, όταν δύο γέφυρες κατέρρευσαν σε διαφορετικές ρωσικές περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία, προκαλώντας τον εκτροχιασμό τρένων, τον θάνατο τουλάχιστον επτά ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων. Οι ρωσικές αρχές αποδίδουν τις καταρρεύσεις σε εκρήξεις, ενώ ένας Ρώσος πολιτικός χαρακτήρισε το Κίεβο «τρομοκρατικό θύλακα», αν και το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα εάν τα περιστατικά συνδέονται μεταξύ τους ή με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Περιστατικό στο Μπριάνσκ: Θανατηφόρος εκτροχιασμός επιβατικού τρένου
Αργά το βράδυ του Σαββάτου, μια γέφυρα αυτοκινητόδρομου στην περιοχή Μπριάνσκ, περίπου 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία, κατέρρευσε πάνω σε σιδηροδρομικές γραμμές, χτυπώντας επιβατικό τρένο που κατευθυνόταν από το Κλίμοβο στη Μόσχα με 388 επιβάτες. Η σύγκρουση προκάλεσε τον εκτροχιασμό τριών βαγονιών, με αποτέλεσμα επτά θανάτους, συμπεριλαμβανομένου του μηχανοδηγού, και 69 τραυματισμούς, εκ των οποίων 47 άτομα, συμπεριλαμβανομένων τριών παιδιών, νοσηλεύονται, με ένα παιδί σε σοβαρή κατάσταση.
Ο κυβερνήτης του Μπριάνσκ, Αλεξάντερ Μπογκομάζ, ανέφερε ότι η γέφυρα «ανατινάχτηκε», ενώ οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι αρχικά έκαναν λόγο για «παράνομη παρέμβαση», αν και η ανάρτηση αυτή αργότερα αφαιρέθηκε από το Telegram. Εικόνες από το σημείο δείχνουν συντρίμμια, κατεστραμμένα βαγόνια και διασώστες να εργάζονται υπό δύσκολες συνθήκες, ενώ ακούγονται κραυγές από τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Περιστατικό στο Κουρσκ: Εκτροχιασμός εμπορευματικού τρένου
Λίγες ώρες αργότερα, τα ξημερώματα της Κυριακής, μια σιδηροδρομική γέφυρα στην περιοχή Ζελεζνογκόρσκ του Κουρσκ, περίπου 11 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα, κατέρρευσε ενώ διερχόταν εμπορευματικό τρένο. Το τρένο εκτροχιάστηκε, πέφτοντας στον δρόμο κάτω από τη γέφυρα, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά που γρήγορα τέθηκε υπό έλεγχο. Ένας μηχανοδηγός τραυματίστηκε στα πόδια, και όλο το πλήρωμα διακομίστηκε σε νοσοκομείο. Δεν αναφέρθηκαν θάνατοι σε αυτό το περιστατικό.
Ο υπηρεσιακός κυβερνήτης του Κουρσκ, Αλεξάντερ Χινστάιν, επιβεβαίωσε την κατάρρευση, δημοσιεύοντας φωτογραφίες του κατεστραμμένου τρένου και της γέφυρας. Η Επιτροπή Ερευνών της Ρωσίας δήλωσε ότι και αυτή η γέφυρα «ανατινάχτηκε», ενώ ερευνά και τα δύο περιστατικά ως πιθανές «τρομοκρατικές ενέργειες».
Τρίτο περιστατικό στο Μπριάνσκ
Παράλληλα, το πρωί της Κυριακής, οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι ανέφεραν ζημιές σε σιδηροδρομική γραμμή στο τμήμα Ουνέτσα-Ζέτσα της περιοχής Μπριάνσκ, χωρίς θύματα, καθώς η γραμμή δεν χρησιμοποιούνταν εκείνη τη στιγμή. Η κίνηση τρένων στην περιοχή διακόπηκε, και οι αρχές ερευνούν το περιστατικό.
Ρωσικές κατηγορίες και ουκρανική σιωπή
Η Επιτροπή Ερευνών της Ρωσίας συνέδεσε τις καταρρεύσεις με εκρήξεις, ανοίγοντας ποινικές έρευνες για τα περιστατικά, τα οποία χαρακτηρίζονται ως πιθανά σαμποτάζ. Ο Ρώσος γερουσιαστής Αντρέι Κλίσας κατηγόρησε την Ουκρανία, αποκαλώντας την «τρομοκρατικό θύλακα χωρίς νόμους», ενώ κανάλια στο Telegram που συνδέονται με τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας έκαναν λόγο για ουκρανική δολιοφθορά.
Το Κίεβο δεν έχει σχολιάσει επίσημα τα περιστατικά. Ωστόσο, η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (HUR) ανέφερε ότι την ίδια νύχτα ανατινάχτηκε ρωσικό στρατιωτικό τρένο κοντά στο Μελιτόπολ, στην κατεχόμενη από τη Ρωσία περιοχή Ζαπορίζια, χωρίς να συνδέσει την επίθεση με τις καταρρεύσεις των γεφυρών.
Παράλληλη ουκρανική επιχείρηση
Την ίδια ημέρα, η Ουκρανία διεξήγαγε μεγάλη επιχείρηση κατά της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, πλήττοντας αεροπορικές βάσεις σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως η Μπελάια στην ανατολική Σιβηρία (4.200 χιλιόμετρα από την Ουκρανία) και η Ολένια στον Αρκτικό Κύκλο. Πηγή της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας (SBU) ανέφερε ότι καταστράφηκαν πάνω από 40 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-95 και Tu-22, με πυρκαγιές να ξεσπούν σε αεροδρόμια. Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ιρκούτσκ επιβεβαίωσε επίθεση με drones κοντά στη βάση Μπελάια, καλώντας τους κατοίκους να παραμείνουν ήρεμοι.
Ενόψει ειρηνευτικών συνομιλιών
Τα περιστατικά συνέβησαν την παραμονή προγραμματισμένων ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, υπό την πίεση των ΗΠΑ. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της χώρας του, ζητώντας πλήρη κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση αιχμαλώτων. Ωστόσο, η ένταση παραμένει υψηλή, με τη Ρωσία να κατηγορεί την Ουκρανία για προσπάθεια υπονόμευσης των διαπραγματεύσεων.
Αντιδράσεις και έρευνες
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερωνόταν συνεχώς για τα περιστατικά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Περίπου 180 διασώστες συμμετείχαν στις επιχειρήσεις διάσωσης στο Μπριάνσκ, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες και οι υπεύθυνοι.
Τα γεγονότα αυτά υπογραμμίζουν την κλιμάκωση των εντάσεων κοντά στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, με τις κατηγορίες για σαμποτάζ να περιπλέκουν το ήδη τεταμένο κλίμα ενόψει των διαπραγματεύσεων για την ειρήνη.