Οι ελβετικές αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση λόγω του κινδύνου πλημμυρών, μετά τη δημιουργία μιας τεχνητής λίμνης που προέκυψε από τη δραματική αποκόλληση του παγετώνα Μπιρχ στις Άλπεις. Η κατολίσθηση παρέσυρε τεράστιες ποσότητες πάγου, λάσπης και βράχων, καταστρέφοντας σχεδόν ολοκληρωτικά ένα ορεινό χωριό στο νότιο τμήμα της χώρας.
Η λίμνη, που σχηματίστηκε στην κοιλάδα Λέτσενταλ, συνεχίζει να διογκώνεται, καθώς τα συντρίμματα έχουν φράξει τη ροή του ποταμού Λοντζά. «Σήμερα θα επιχειρήσουμε να αξιολογήσουμε το μέγεθος της κατάστασης», δήλωσε ο Αντουάν Ζακόντ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας πολιτικής και στρατιωτικής προστασίας του καντονιού Βαλέ, σύμφωνα με το πρακτορείο Keystone-ATS.
«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να πλημμυρίσει η κοιλάδα που βρίσκεται από κάτω», πρόσθεσε ο ίδιος.
Απομακρύνθηκαν κάτοικοι από τα χωριά
Για προληπτικούς λόγους 16 άνθρωποι απομακρύνθηκαν χθες Τετάρτη το βράδυ από δύο χωριά που βρίσκονται κάτω από την πληγείσα περιοχή.
Όπως εξήγησε την Τετάρτη το βράδυ ο Ραφαέλ Μαγιοράζ, αρμόδιος διαχείρισης φυσικών καταστροφών του καντονιού, οι βράχοι και ο πάγος έχουν διακόψει τη ροή του ποταμού Λόντζα σε ένα κομμάτι μήκους 2 χιλιομέτρων. Ο ίδιος σχολίασε ότι τα συσσωρευμένα μπάζα «μοιάζουν με βουνό και φυσικά έχει δημιουργηθεί μια μικρή λίμνη η οποία γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη».
Από την κατάρρευση του παγετώνα του Μπιρχ καταστράφηκε σχεδόν το 90% του γραφικού χωριού Μπλάτεν, ενώ ένας άνθρωπος αγνοείται, επεσήμαναν οι αρχές.
Η αποκόλληση του παγετώνα είχε προβλεφθεί εδώ και ημέρες, καθώς στο βουνό πάνω από το χωριό είχαν παρατηρηθεί πολλές κατολισθήσεις βράχων.
Ο αγνοούμενος είναι ένας 64χρονος κάτοικος της περιοχής, ο οποίος, σύμφωνα με τις πληροφορίες της αστυνομίας του Βαλέ, βρισκόταν στο σημείο την ώρα της καταστροφής.
Βίντεο που αναρτήθηκαν στο YouTube δείχνουν τον παγετώνα να γκρεμίζεται από το βουνό. Η δύναμη και η ταχύτητα ήταν τόσο μεγάλη που πάγος και βράχια συνέχισαν την πορεία τους ως την απέναντι πλαγιά.
Το φαινόμενο καταγράφηκε από όλους τους σεισμολογικούς σταθμούς της Ελβετίας.
Σύμφωνα με τον Μαγιοράζ, «3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα βράχων έπεσαν ξαφνικά πάνω στον παγετώνα και τον παρέσυραν» προς τα κάτω, στην κοιλάδα.
Το περιστατικό έχει αναβιώσει τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις των αυξανόμενων θερμοκρασιών στους παγετώνες των Άλπεων, αν και οι περιβαλλοντολόγοι μέχρι στιγμής διστάζουν να αποδώσουν την αποκόλληση του παγετώνα στην κλιματική αλλαγή.