Η πρώην γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τον κίνδυνο διάλυσης της Ευρώπης λόγω των μονομερών πολιτικών που ακολουθούν ορισμένα κράτη μέλη στη διαχείριση της μετανάστευσης. Σε εκδήλωση για το βιβλίο της στο Νόι-Ουλμ της Βαυαρίας, η Μέρκελ επέκρινε έμμεσα την πολιτική εντατικοποιημένων συνοριακών ελέγχων που εφαρμόζει η τρέχουσα κυβέρνηση του Φρίντριχ Μερτς.
"Η παράνομη μετανάστευση δεν αντιμετωπίζεται μονομερώς"
Η Μέρκελ τόνισε ότι η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης δεν μπορεί να γίνει αποτελεσματικά μέσω μεμονωμένων εθνικών μέτρων.
«Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να καταπολεμήσουμε οριστικά την παράνομη μετανάστευση στα γερμανο-αυστριακά ή στα γερμανο-πολωνικά σύνορα», δήλωσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ευρωπαϊκές λύσεις και ισχυρότερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
Κίνδυνος για τη Σένγκεν και την ελευθερία μετακίνησης
Η πρώην καγκελάριος προειδοποίησε ότι οι μονομερείς ενέργειες των κρατών μελών μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη Συνθήκη Σένγκεν και την ελευθερία μετακίνησης στην Ευρώπη.
«Αν δεν αναζητήσουμε λύσεις εντός της ΕΕ, μπορεί να δούμε την Ευρώπη να καταστρέφεται. Και αυτό είναι κάτι που δεν θα ήθελα να το ζήσω», τόνισε.
Έμμεση κριτική στη γερμανική κυβέρνηση Μερτς
Οι δηλώσεις της Μέρκελ ερμηνεύονται ως έμμεση επίπληξη στην πολιτική της κυβέρνησης Μερτς, η οποία έχει ενισχύσει τους συνοριακούς ελέγχους σε συντονισμό με την Αυστρία και την Πολωνία. Η ίδια υπενθυμίζει ότι κατά τη θητεία της (2005-2021) υποστήριζε ευρωπαϊκές συλλογικές λύσεις, όπως η ενίσχυση της Frontex και η συνεργασία με τρίτες χώρες για τη διαχείριση των ροών.
Προοπτικές για το μέλλον της ΕΕ
Η Μέρκελ επέμεινε ότι η ενότητα της Ευρώπης εξαρτάται από την ικανότητα των κρατών μελών να συνεργάζονται και να αποφεύγουν εθνικές μονομερίες που μπορούν να αποδυναμώσουν τις κοινές πολιτικές.
«Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ενωμένη. Αλλιώς, κινδυνεύουμε να χάσουμε όσα έχουμε χτίσει», κατέληξε.
Η παρέμβασή της έρχεται σε κρίσιμη στιγμή, καθώς η ΕΕ αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις στη μεταναστευτική διαχείριση, με κλιμακούμενες εντάσεις μεταξύ κρατών μελών.