Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται υπό πρωτοφανή διεθνή πίεση, καθώς ο κλοιός γύρω από το Ισραήλ σφίγγει ασφυκτικά μετά την πρόσφατη κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα. Η ανθρωπιστική κρίση τεραστίων διαστάσεων, με εκατομμύρια αμάχους υπό πολιορκία, έχει προκαλέσει οργή και απομόνωση, καθώς η διεθνής κοινότητα καταδικάζει την ελάχιστη ανταπόκριση του Ισραήλ στις εκκλήσεις για ανακούφιση του παλαιστινιακού πληθυσμού.
Από τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τις ΗΠΑ, οι παραδοσιακοί σύμμαχοι του Ισραήλ φαίνεται να απομακρύνονται, ενώ η κυβέρνηση Νετανιάχου κατηγορείται για «σκανδαλώδεις πολιτικές» που οδηγούν τη χώρα σε διπλωματικό και ηθικό αδιέξοδο.
Διεθνής κατακραυγή: Η Βρετανία παγώνει τις εμπορικές σχέσεις
Η Βρετανία έριξε τη δική της «βόμβα» νωρίτερα σήμερα, 20 Μαΐου 2025, ανακοινώνοντας το πάγωμα των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, σοκαρισμένος από την κλιμάκωση των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα, κάλεσε την ισραηλινή πρέσβειρα, Τζίπι Χοτοβέλι, για εξηγήσεις, ενώ η κυβέρνηση επέβαλε κυρώσεις κατά εποίκων στη Δυτική Όχθη, κατηγορώντας τους για βία κατά Παλαιστινίων. Ο υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι, δήλωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων: «Η νέα επίθεση στη Γάζα δεν είναι ο τρόπος για την απελευθέρωση ομήρων. Είναι ασύμβατη με τις αξίες μας και προσβολή για τον βρετανικό λαό». Το Λονδίνο κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση για «εξτρεμισμό» και απαίτησε τον τερματισμό του αποκλεισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η ισραηλινή απάντηση ήταν αιχμηρή, με το Υπουργείο Εξωτερικών να καταγγέλλει «εξωτερικές πιέσεις» και να υποστηρίζει ότι η Βρετανία βλάπτει τη δική της οικονομία λόγω «αντι-ισραηλινής εμμονής». Ωστόσο, η κίνηση του Λονδίνου στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα: ακόμα και οι στενοί σύμμαχοι του Ισραήλ αρχίζουν να αποστασιοποιούνται.
Η ΕΕ αναθεωρεί τη Συμφωνία Σύνδεσης
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πέρασε από τα λόγια στις πράξεις, με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, να ανακοινώνει την αναθεώρηση της Ευρωμεσογειακής Συμφωνίας Σύνδεσης με το Ισραήλ. Η απόφαση, που πυροδοτήθηκε από την απαγόρευση εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, χαρακτηρίστηκε «αναστρέψιμη» από την Κάλας, υπό την προϋπόθεση ότι το Ισραήλ θα επιτρέψει τη ροή βοήθειας. «Επαφίεται στο Ισραήλ να δράσει», τόνισε, σύμφωνα με το Reuters.
Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Κάσπαρ Φέλντκαμπ, υπογράμμισε τη σοβαρότητα της κατάστασης, ενώ η Σουηδία, μέσω της υπουργού Εξωτερικών Μαρία Μάλμερ Στένεργαρντ, ζήτησε κυρώσεις κατά Ισραηλινών υπουργών που υποστηρίζουν τον παράνομο εποικισμό και αντιτίθενται στη λύση των δύο κρατών. Η Στένεργαρντ κατήγγειλε το σχέδιο του Ισραήλ για «προσάρτηση» της Γάζας, καλώντας σε άμεση επανέναρξη της ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες για να καθορίσουν τα επόμενα βήματα.
Τελεσίγραφο Τραμπ: «Θα σας εγκαταλείψουμε»
Σε μια δραματική εξέλιξη, η Washington Post, επικαλούμενη αμερικανικές πηγές, αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έστειλε τελεσίγραφο στον Νετανιάχου, απειλώντας με «εγκατάλειψη» του Ισραήλ αν ο πόλεμος στη Γάζα συνεχιστεί. «Οι άνθρωποι του Τραμπ ενημέρωσαν το Ισραήλ: θα σας εγκαταλείψουμε αν δεν τερματίσετε αυτόν τον πόλεμο», ανέφερε ανώνυμη πηγή. Η πίεση εντείνεται μετά την κινητοποίηση χιλιάδων Ισραηλινών εφέδρων και την κλιμάκωση των βομβαρδισμών.
Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος διέψευσε την είδηση μέσω του Ynet, με εκπρόσωπο να δηλώνει: «Η ιδέα ότι θα εγκαταλείψουμε το Ισραήλ είναι παράλογη. Ο Τραμπ είναι ο καλύτερος φίλος του Ισραήλ». Παρά τη διάψευση, η αναφορά της Washington Post υπογραμμίζει τη δυσφορία ακόμα και στις ΗΠΑ, τον πιο σταθερό σύμμαχο του Ισραήλ.
Η φωνή της Γαλλίας: Κάλεσμα για απομόνωση
Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, έθεσε το ζήτημα σε ακόμα πιο δραματικούς τόνους, καλώντας τη Δύση να απομονώσει οικονομικά και στρατηγικά το Ισραήλ. Σε συνέντευξή του στο Franceinfo, κατηγόρησε την κυβέρνηση Νετανιάχου για σχέδιο «απέλασης» του πληθυσμού της Γάζας, χαρακτηρίζοντάς το «εθνοκάθαρση». Πρότεινε τρία άμεσα μέτρα: αναστολή της ευρωπαϊκής συμφωνίας με το Ισραήλ, εμπάργκο όπλωνκαι παραπομπή της ισραηλινής ηγεσίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. «Αν θέλουμε να σταματήσουμε αυτό που συμβαίνει, πρέπει να δείξουμε ότι θα υπάρξει ένα πριν και ένα μετά», τόνισε.
Ο ντε Βιλπέν επέκρινε και τον Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτηρίζοντας την κοινή ανακοίνωση με Στάρμερ και Κάρνι «τρομακτικά αδύναμη». «Ποια αξιοπιστία έχουμε για την Ουκρανία όταν αρκούμαστε σε ανακοινώσεις;» διερωτήθηκε.
Η ανθρωπιστική κρίση και οι ελάχιστες ενέργειες
Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται ραγδαία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σήμανε συναγερμό για τον κίνδυνο λιμού, με δύο εκατομμύρια ανθρώπους να λιμοκτονούν. Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Γάζας ανέφερε 44 νεκρούς από νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σήμερα. Μετά από παύση δυόμισι μηνών, το Ισραήλ επέτρεψε χθες την είσοδο 100 φορτηγών με βοήθεια, κίνηση που ο συντονιστής του ΟΗΕ, Τομ Φλέτσερ, χαρακτήρισε «σταγόνα στον ωκεανό».
Ο ίδιος ο Νετανιάχου, σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στα κοινωνικά δίκτυα, δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να οδηγήσει σε λιμοκτονία «για πρακτικούς και διπλωματικούς λόγους», ενώ παράλληλα κλιμακώνει την εισβολή με πέντε μεραρχίες για τον «έλεγχο ολόκληρης της Γάζας».
Ένα μέλλον υπό αμφισβήτηση
Η διεθνής απομόνωση του Ισραήλ εντείνεται, με τη Βρετανία, την ΕΕ, τη Σουηδία και ακόμα και τις ΗΠΑ να υψώνουν τον τόνο. Η κοινή ανακοίνωση των Στάρμερ, Μακρόν και Κάρνι απειλεί με «συγκεκριμένα μέτρα» αν ο αποκλεισμός της βοήθειας συνεχιστεί, ενώ η Σουηδία, που αναγνωρίζει το παλαιστινιακό κράτος από το 2014, ζητά κυρώσεις κατά Ισραηλινών υπουργών. Η φωνή του ντε Βιλπέν αντηχεί ως προειδοποίηση: η Δύση δεν μπορεί να παραμένει «τρομακτικά αδύναμη».
Για τον Νετανιάχου, η κατάσταση μοιάζει με σχοινί που σφίγγει. Με τους συμμάχους να απομακρύνονται, την ανθρωπιστική κρίση να κλιμακώνεται και την εσωτερική κριτική να φουντώνει, το Ισραήλ βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Το ερώτημα παραμένει: θα υποχωρήσει ή θα συνεχίσει την πορεία που οδηγεί σε ολοένα μεγαλύτερη απομόνωση;
Με πληροφορίες από The Jerusalem Post, Reuters-AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ