Το ενδεχόμενο μιας συνάντησης κορυφής μεταξύ των ηγετών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, έχει τεθεί στο τραπέζι μετά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κίεβο μετά από δύο τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Τραμπ τη Δευτέρα, 19 Μαΐου 2025, εξέφρασε την ελπίδα ότι η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί σύντομα και πρότεινε ως πιθανούς οικοδεσπότες την Τουρκία, το Βατικανό ή την Ελβετία. Ο Ζελένσκι υπογράμμισε ότι πριν από τη συνομιλία Τραμπ-Πούτιν είχε ζητήσει από τον Αμερικανό Πρόεδρο να μην λαμβάνονται αποφάσεις για την Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή της, τονίζοντας ότι «αυτό είναι ζήτημα αρχής για εμάς».
Η πολυαναμενόμενη δίωρη τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ-Πούτιν ολοκληρώθηκε με τον Τραμπ να εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος, σε αντίθεση με τον πιο συγκρατημένο Πούτιν. Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα ξεκινήσουν «άμεσα» για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός και τον τερματισμό του πολέμου. Αντίθετα, ο Πούτιν περιορίστηκε στο να δηλώσει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ουκρανία για τη διαμόρφωση ενός «μνημονίου πιθανής μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας».
Οι δηλώσεις των δύο ηγετών δεν περιλάμβαναν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την παύση των εχθροπραξιών, αφήνοντας ασαφείς τους λόγους της αισιοδοξίας του Τραμπ. Παρατηρητές στην Ουάσινγκτον αναζήτησαν ενδείξεις απογοήτευσης από τον Τραμπ, αλλά δημόσια δεν υπήρξαν τέτοια σημάδια.
Στην ανάρτησή του στο Truth Social, ο Τραμπ ανέφερε:
«Ολοκλήρωσα τη δίωρη τηλεφωνική μου επικοινωνία με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Πιστεύω ότι πήγε εξαιρετικά. Η Ρωσία και η Ουκρανία θα ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και το τέλος του πολέμου. Οι όροι θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς μόνο αυτές γνωρίζουν τις λεπτομέρειες. Ο τόνος της συζήτησης ήταν εξαιρετικός. Αν δεν ήταν, θα το έλεγα τώρα.»
Πρόσθεσε ότι η Ρωσία επιθυμεί εμπορική συνεργασία μεγάλης κλίμακας με τις ΗΠΑ μετά το τέλος του πολέμου, ενώ η Ουκρανία θα μπορούσε να επωφεληθεί από το εμπόριο κατά την ανοικοδόμησή της. Ο Τραμπ ενημέρωσε για τη συνομιλία τον Ζελένσκι, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, τον Καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτςκαι τον Πρόεδρο της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ. Επιπλέον, σημείωσε ότι το Βατικανό εξέφρασε ενδιαφέρον να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις.
Η συγκρατημένη στάση του Πούτιν
Από την πλευρά του, ο Πούτιν χαρακτήρισε τη συνομιλία «χρήσιμη» και δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Κίεβο για ένα «μνημόνιο μελλοντικών ειρηνευτικών συνομιλιών», που θα περιλαμβάνει αρχές διευθέτησης και χρονοδιάγραμμα. Μιλώντας σε δημοσιογράφους κοντά στο Σότσι, τόνισε ότι η Ρωσία επιθυμεί να αντιμετωπίσει τις «βαθύτερες αιτίες της κρίσης» και ότι οι απευθείας συνομιλίες με την Ουκρανία είναι «στο σωστό δρόμο». Πρόσθεσε ότι μια κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να επιτευχθεί εάν υπάρξουν οι κατάλληλες συμφωνίες.
Ο Πούτιν ευχαρίστησε τον Τραμπ για την υποστήριξη της επανέναρξης των συνομιλιών και υπογράμμισε ότι οι συμβιβασμοί πρέπει να εξυπηρετούν και τις δύο πλευρές. «Το κύριο για εμάς είναι να εξαλείψουμε τις αιτίες της κρίσης και να βρούμε αποτελεσματικούς τρόπους για την ειρήνη», δήλωσε.