Μεγάλης διάρκειας ήταν η τηλεφωνική επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, με στόχο την επίτευξη κατάπαυσης πυρός στην Ουκρανία, που ολοκληρώθηκε μετά από δύο ώρες, σύμφωνα με το Ria Novosti. Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για «ειλικρινή και ουσιώδη» συνομιλία. 

 

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ο Ντόναλντ Τραμπ θα συνομιλήσει με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τον οποίο, όπως έγινε γνωστό, συνομίλησε και πριν το τηλεφώνημα με τον Πούτιν. 

Σύμφωνα με το Reuters, ο Πούτιν συνδέθηκε από μουσική σχολή που επισκέφθηκε νωρίτερα στο Σότσι, στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ο Τραμπ βρισκόταν στην Ουάσινγκτον

Όπως μετέδωσαν τα ξένα πρακτορεία, οι δύο ηγέτες συνομίλησαν μέσω κρυπτογραφημένων γραμμών και με την παρουσία μεταφραστών, καθώς ο Πούτιν μιλά μεν κάποια αγγλικά, αλλά χρησιμοποιεί μόνο ρωσικά για τις διαπραγματεύσεις.

Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ, διά του Λευκού Οίκου, είχε διαμηνύσει ότι  είναι κουρασμένος και απογοητευμένος, αλλά στόχος του Αμερικανού προέδρου είναι να τερματιστεί ο πόλεμος, ενώ ο αντιπρόεδρος του Τζέι Ντι Βανς είχε υποστηρίξει ότι οι ΗΠΑ, σε περίπτωση μη συμφωνίας Μόσχας – Κιέβου, θα πρέπει να πουν ότι «αυτός ο πόλεμος δεν είναι δικός μας». 

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να υπάρξει δουλειά για την επίτευξη λύσης, λέγοντας πάντως ότι η διαδικασία είναι επίπονη και ίσως μακροπρόθεσμη, κατεβάζοντας τον πήχη των προσδοκιών. 

 

Η τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν

Σημειώνεται πως αυτή είναι η τρίτη φορά κατά τη δεύτερη θητεία του Τραμπ που επικοινωνούν οι δύο ηγέτες.

Η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία έγινε μετά την ορκωμοσία του 12 Φεβρουαρίου.

 

Ακολούθησε νέα τηλεφωνική επαφή στις 18 Μαρτίου, διάρκειας περίπου δύο ωρών.

Bloomberg: Ο Πούτιν έχει το πάνω χέρι

Σε δημοσίευμά του, το πρακτορείο Bloomberg, αναμένοντας την κρίσιμη τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ – Πούτιν, υπογραμμίζει ότι ο Ρώσος πρόεδρος πιστεύει πως έχει το πάνω χέρι ενόψει της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να αποτρέψουν τον Αμερικανό πρόεδρο από το να προωθήσει εσπευσμένα μια συμφωνία.

Ο Πούτιν είναι πεπεισμένος ότι οι δυνάμεις του μπορούν να διασπάσουν τις άμυνες της Ουκρανίας μέχρι το τέλος του έτους ώστε να πάρουν τον πλήρη έλεγχο τεσσάρων περιοχών που έχει διεκδικήσει για λογαριασμό της Ρωσίας, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει τις σκέψεις του Ρώσου προέδρου και ζήτησε να μην κατονομαστεί συζητώντας ιδιωτικές συνομιλίες. 

Αυτό σημαίνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι απίθανο να προσφέρει ουσιαστικές παραχωρήσεις στον Τραμπ όταν οι δύο ηγέτες μιλήσουν και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι ο Τραμπ μπορεί να προσπαθήσει να επιβάλει μια διευθέτηση πάραυτα. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, με τη σειρά του, πιέζει για ένα γρήγορο τέλος σε έναν πόλεμο που διανύει πλέον τον τέταρτο χρόνο από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και έχει υποστηρίξει ότι μόνο αυτός μπορεί να κλειδώσει μια συμφωνία σε μια απευθείας συνομιλία με τον Πούτιν.

Ο Ρώσος ηγέτης, από την πλευρά του, δεν έχει δώσει καμία ένδειξη ότι είναι έτοιμος να σταματήσει να πολεμά, καθώς τα στρατεύματά του προελαύνουν αργά στο πεδίο της μάχης, κι αυτό έχει τροφοδοτήσει την ανησυχία στο Κίεβο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να πιεστεί να παραχωρήσει περισσότερο έδαφος.

«Δυστυχώς, εκεί που βρισκόμαστε στον πόλεμο, δεν υπάρχουν ισχυρά κίνητρα για τη Ρωσία να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός», εξήγησε ο Μάικλ Κόφμαν, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Carnegie Endowment, σε συνέδριο στο Ταλίν της Εσθονίας, την Κυριακή. 

Ο Τραμπ υποσχέθηκε να ενημερώσει τον Ζελένσκι και ορισμένους από τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ μόλις ολοκληρώσει τη συνομιλία του με τον Ρώσο ομόλογό του.

Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ απειλούν δε τη Μόσχα με περισσότερες κυρώσεις αν δεν αποδεχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αν και το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι η Ρωσία δεν συγκινείται από τις απειλές για περαιτέρω κυρώσεις και ότι δεν θα πείσουν τον Πούτιν να αλλάξει τους πολεμικούς του στόχους.

Ο Σεργκέι Μάρκοφ, πολιτικός σύμβουλος με στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο, μίλησε στο Bloomberg και εξήγησε: «Ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για την κατάρρευση των συνομιλιών. Προσπαθεί να ελιχθεί έτσι ώστε αυτές οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν παράλληλα με τη στρατιωτική επίθεση».

Εν τω μεταξύ, ο Τραμπ πραγματοποίησε την Κυριακή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι. Οι ηγέτες συζήτησαν την ανάγκη για μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός και για το ότι ο Πούτιν πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του τις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Τη γραμμή του Κρεμλίνου φαίνεται να την έδωσαν οι Ρώσοι διαπραγματευτές στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη Παρασκευή στις πρώτες απευθείας συνομιλίες με Ουκρανούς αξιωματούχους εδώ και τρία χρόνια. Απαίτησαν οι ουκρανικές δυνάμεις να αποσυρθούν από τις περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, τις οποίες η Ρωσία διεκδικεί ως έδαφός της, αλλά ποτέ δεν έχει ελέγξει πλήρως.

Ο κίνδυνος, τώρα, για τον Πούτιν όμως είναι να υπερβάλει εαυτόν και να ωθήσει τον Τραμπ να κάνει πράξη την απειλή του για περισσότερες κυρώσεις προκειμένου να τερματιστεί αυτό που ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει αποκαλέσει «λουτρό αίματος» στην Ουκρανία. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει κατ’ ιδίαν στους Ευρωπαίους ομολόγους τους ότι ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει να προχωρήσει ένα νομοσχέδιο για τις κυρώσεις που έχει προετοιμάσει ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, αν η Ρωσία δεν υποχωρήσει, και μπορεί να πει στον Πούτιν ότι δεν μπορεί να το αποτρέψει αυτό, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα, καταλήγει το Bloomberg.

 

Ζαχάροβα: Η θέση μας δεν έχει αλλάξει

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι «η θέση της χώρας μας διατυπώθηκε ξεκάθαρα από τον πρόεδρο Πούτιν στις 14 Ιουνίου 2024» και η Ρωσία ενεργεί «με συστηματικό και λογικό τρόπο βάσει αυτών των κατευθυντήριων γραμμών».

 

Σύμφωνα με τη Ρωσία, οι βασικοί όροι που έθεσε ο Πούτιν περιλαμβάνουν:

  • Την πλήρη αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από το Ντονμπάς και τη «Νοβορωσία»
  • Την εγκατάλειψη των φιλοδοξιών ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ
  • Την άρση όλων των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας
  • Τη δέσμευση του Κιέβου σε ουδετερότητα και μη πυρηνικό καθεστώς
  • Την πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ρωσόφωνων πολιτών στην Ουκρανία