ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κωνσταντινούπολη ώρα μηδέν: Οι Ρώσοι περιμένουν τους Ουκρανούς και ο Τραμπ τον Πούτιν

Σύγχυση, αναμονή και προσδοκίες - Όλα τα βλέμματα σε πιθανή συνάντηση Πούτιν - Τραμπ

Για τις 10:00 το πρωί έχει οριστεί η έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων Ρωσίας – Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, με τον επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Ντμίτρι Μεντίνσκι να δηλώνει αργά χθες βράδυ ότι η ρωσική πλευρά είναι «έτοιμη για δουλειά» και να περιμένει τους Ουκρανούς στο τραπέζι.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοια συνάντηση από το 2022, όταν οι διαπραγματεύσεις είχαν διακοπεί χωρίς αποτέλεσμα, λίγες εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Η Ουκρανική αντιπροσωπεία θα έχει επικεφαλής τον υπουργό Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ, σύμφωνα με σχετικό διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος Ζελένσκι. Μαζί του θα είναι ανώτεροι αξιωματούχοι από τις υπηρεσίες πληροφοριών, το γενικό επιτελείο και το υπουργείο Εξωτερικών.

Η ρωσική πλευρά εκπροσωπείται από τον Μεντίνσκι – πρώην υπουργό Πολιτισμού και επικεφαλής των αποτυχημένων συνομιλιών του 2022 – καθώς και από τους υφυπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών και τον επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (GRU).

Παρασκήνιο και σύγχυση

Η χθεσινή ημέρα, που θεωρητικά σηματοδοτούσε την έναρξη των συνομιλιών, κύλησε μέσα σε σύγχυση και διπλωματικές ζυμώσεις.

Επί επτά ώρες, δημοσιογράφοι και διπλωμάτες ανέμεναν στο προξενείο της Ρωσίας και στο παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς σαφή ενημέρωση για το εάν και πότε θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση. Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν είχε προγραμματιστεί καμία συνάντηση μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης.

Αντί για τις συνομιλίες, ο Ουκρανός πρόεδρος πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, επιβεβαιώνοντας στη συνέχεια ότι θα στείλει αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη.

Επέλεξε, μάλιστα, να ηγηθεί αυτής ο υπουργός Άμυνας, γεγονός που ερμηνεύεται ως μήνυμα πολιτικής βαρύτητας. Ο Ζελένσκι έκανε και έμμεση αναφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας πως η απόφαση ελήφθη «σεβόμενος τον πρόεδρο Τραμπ».

Η αρχική πρόταση

Οι νέες συνομιλίες έρχονται έπειτα από πρόταση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, την οποία έκανε πέντε ημέρες νωρίτερα, ανταποκρινόμενος – σύμφωνα με το Κρεμλίνο – σε εκκλήσεις ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και της Ουκρανίας για άμεση, 30ήμερη κατάπαυση του πυρός.

Αντιμέτωπος με την απειλή επιβολής νέων, σκληρότερων κυρώσεων, ο Πούτιν επέλεξε να επαναφέρει την πρόταση διαπραγματεύσεων και να επαναφέρει ως επικεφαλής τον Μεντίνσκι, στον ίδιο τόπο που είχαν φιλοξενηθεί και οι διαπραγματεύσεις του 2022.

Σύμφωνα με τον Μεντίνσκι, στόχος είναι η επίτευξη «μακροχρόνιας ειρήνης, μέσω της εξάλειψης των βασικών αιτίων της σύγκρουσης». Ο όρος αυτός, που παραπέμπει στις διαχρονικές ρωσικές θέσεις περί ουδετερότητας της Ουκρανίας, μη ένταξής της στο ΝΑΤΟ και περιορισμού της κυριαρχίας της, υποδηλώνει ότι το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει βαθύ.

Διέξοδος μόνο με συνάντηση… Τραμπ – Πούτιν

Στο επίκεντρο του παρασκηνίου βρίσκεται και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δήλωσε χθες ότι δεν αναμένει «τίποτα ουσιαστικό» από τις διαπραγματεύσεις, αν δεν υπάρξει προσωπική του συνάντηση με τον Πούτιν.

«Τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί αν δεν καθίσουμε εγώ και ο Πούτιν να μιλήσουμε», είπε σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στο Άμπου Ντάμπι. Είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη σήμερα, Παρασκευή, αν και αργότερα είπε ότι μάλλον θα επιστρέψει στην Ουάσιγκτον.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, υπογράμμισε πως δεν περιμένει εξέλιξη αν δεν υπάρξει συνάντηση Τραμπ – Πούτιν. Κανείς όμως δεν λέει πότε και πού θα ήταν δυνατόν να γίνει η συνάντηση αυτή.

Επόμενα βήματα

Μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης, δεν είχε οριστεί ακριβής ώρα ή ατζέντα των συνομιλιών. Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Μόσχα για «προσωπική προσβολή» προς τον Ερντογάν και τον Τραμπ, εξαιτίας του χαμηλού επιπέδου της ρωσικής αντιπροσωπείας. Από την πλευρά του, ο Μεντίνσκι επιμένει ότι η ρωσική ομάδα διαθέτει «όλες τις απαραίτητες αρμοδιότητες».

Η έκβαση της σημερινής συνάντησης –αν τελικά πραγματοποιηθεί– αναμένεται να κρίνει και το κατά πόσον μπορεί να δημιουργηθεί ξανά ένα ελάχιστο πλαίσιο διαλόγου ανάμεσα σε δύο εμπόλεμα μέρη που δεν έχουν πλέον ούτε δίαυλο επικοινωνίας, ούτε κοινό σημείο αναφοράς.

naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης

Τα ποσοστά γεννήσεων πέφτουν παντού, αλλά στο Ισραήλ πληθαίνουν – ΓιατίΚόσμος

Ορισμένοι, καλωσορίζουν τη μείωση του πληθυσμού παγκοσμίως ως έναν τρόπο ελάφρυνσης της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που προκαλεί η ανθρωπότητα στον πλανήτη. Αλλά για πολλές χώρες τ...

Γάζα: Τουλάχιστον 58 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά πλήγματα στη διάρκεια της νύχταςΚόσμος

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία σκότωσε τουλάχιστον 58 Παλαιστίνιους σε νέες επιθέσεις στη Γάζα στη διάρκεια της νύχτας, όπως ανακοίνωσαν σήμερα τοπικές υγειονομικές αρχές. Πάνω από...

Κρίσιμες προεδρικές εκλογές σε Ρουμανία και Πολωνία: Το βλέμμα της Ευρώπης στις κάλπεςΚόσμος

Την Κυριακή 18 Μαΐου 2025, οι πολίτες σε Ρουμανία, Πολωνία και Πορτογαλία καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν πρόεδρο σε εκλογές που θεωρούνται καθοριστικές για το ευρωπαϊκό και ...

Ρωσία και Ουκρανία συμφώνησαν σε ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων πολέμου από την κάθε πλευρά – Το Κίεβο ζήτησε συνάντηση Πούτιν με ΖελένσκιΚόσμος

  Η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν στην ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων πολέμου από την κάθε πλευρά μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών «πρόσωπο με πρόσωπο» που πραγματοποιήθηκαν στα αν...

Μέση Ανατολή: Ο Ρούμπιο εκφράζει ανησυχία για την ανθρωπιστική κρίση στη ΓάζαΚόσμος

Κατά τη διάρκεια δηλώσεών του σε δημοσιογράφους στην Αττάλεια, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο εξέφρασε την «ανησυχία» του για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, όπου...

Ουρουγουάη: Δάκρυα του λαού για τον Χοσέ “Πέπε” Μουχίκα στο ΜοντεβιδέοΚόσμος

Με δάκρυα και βαθιά συγκίνηση, χιλιάδες πολίτες της Ουρουγουάης πλημμύρισαν τους δρόμους του Μοντεβιδέο για να αποτίσουν φόρο τιμής στον πρώην πρόεδρο Χοσέ “Πέπε” Μουχίκα, εμβληματ...

Ο Ρούτε εξυμνεί τον Ερντογάν: «Εξαιρετικός ηγέτης» και κρίσιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟΚόσμος

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, αποθέωσε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντάς τον «εξαιρετικό ηγέτη» και αναδεικνύοντας τον καθοριστικό ρόλο της Του...

Ουκρανικό: Στην Κωνσταντινούπολη στραμμένο το ενδιαφέρον – Απόντες Πούτιν και Τραμπ από τις συνομιλίεςΚόσμος

Στην Κωνσταντινούπολη και στην προσπάθεια επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία είναι σήμερα (15/5) στραμμένα όλα τα βλέμματα. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν...