Ο Έντι Ράμα εξασφάλισε μια τέταρτη συνεχόμενη θητεία ως πρωθυπουργός της Αλβανίας, καθώς το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) που ηγείται επικράτησε στις βουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου 2025, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα. Ωστόσο, η νίκη του επισκιάζεται από καταγγελίες της αντιπολίτευσης για εκλογικές παρατυπίες και αμφισβητήσεις από διεθνείς παρατηρητές.
Με το 96% των ψήφων καταμετρημένο, το PS συγκέντρωσε το 52% των ψήφων, εξασφαλίζοντας, σύμφωνα με τις προβλέψεις, 82 έδρες στο 140μελές κοινοβούλιο. Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Σαλί Μπερίσα ακολούθησε με 34% και 52 έδρες. Η διευρυμένη πλειοψηφία του PS δίνει στον Ράμα τη δυνατότητα να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς εμπόδια και να συνεχίσει την προσπάθεια για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ έως το 2030 – στόχος που πολλοί αναλυτές θεωρούν υπεραισιόδοξο, λόγω των εκκρεμών μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα στην καταπολέμηση της διαφθοράς.
Παρά την καθαρή νίκη, η εκλογική διαδικασία δεν ήταν αψεγάδιαστη. Η αντιπολίτευση, με επικεφαλής τον Μπερίσα, κατήγγειλε εκτεταμένη νοθεία, καλώντας σε διαδηλώσεις στις 16 Μαΐου, ημέρα που θα φιλοξενηθεί στα Τίρανα σύνοδος κορυφής ευρωπαϊκών ηγετών. «Δεν θα αποδεχτούμε ποτέ αυτές τις εκλογές», δήλωσε ο Μπερίσα, χαρακτηρίζοντας τον Ράμα «ναρκοδικτάτορα», χωρίς ωστόσο να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία. Το PS απάντησε αποκαλώντας τον 80χρονο Μπερίσα «ανίκανο πρώην κομμουνιστή», σε μια προσβλητική αναφορά που αντηχεί βαθιά στην Αλβανία, δεδομένης της απομόνωσης της χώρας επί κομμουνιστικού καθεστώτος.
Οι διεθνείς παρατηρητές, υπό τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE), εξέφρασαν ανησυχίες για την αμεροληψία της ψηφοφορίας, επισημαίνοντας «κατάχρηση δημοσίων πόρων» και «πιέσεις σε δημοσίους υπαλλήλους και ψηφοφόρους». Η εισαγγελία ερευνά 39 καταγγελίες, κυρίως για εξαγορά ψήφων, χωρίς να διευκρινίζει τα εμπλεκόμενα κόμματα. Επιπλέον, η απόφαση της κυβέρνησης, δύο ημέρες πριν τις εκλογές, να διαγράψει πρόστιμα αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ από το 2015-2024, θεωρήθηκε από την αντιπολίτευση ως κίνηση με προεκλογικά κίνητρα.
Η επιτυχία του Ράμα, που κυβερνά από το 2013, αποδίδεται στο ισχυρό πολιτικό δίκτυο που έχει χτίσει, στην πρόσφατη οικονομική ανάπτυξη και στην κατακερματισμένη αντιπολίτευση. Παρά τα σκάνδαλα διαφθοράς και τις πολιτικές αναταραχές, η ευρεία νίκη του PS εξέπληξε αναλυτές, με τον Λούτφι Ντερβίσι να παρομοιάζει την κυριαρχία του Ράμα με αυτή του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.
Ο Ράμα έχει καλλιεργήσει στενές σχέσεις με τη Δύση, φιλοξενώντας μετανάστες από την Ιταλία και το Αφγανιστάν, αλλά στο εσωτερικό επικρίνεται για ευνοιοκρατία και ανεπαρκή αντιμετώπιση της ανεργίας και της διαφθοράς, ιδιαίτερα των δικτύων ξεπλύματος χρήματος από ναρκωτικά και όπλα. Η μαζική μετανάστευση Αλβανών στο εξωτερικό αντικατοπτρίζει την απογοήτευση για τις εσωτερικές προοπτικές.
Η σταθερότητα που προσφέρει η πλειοψηφία του PS διακρίνει την Αλβανία από άλλες βαλκανικές χώρες με πρόσφατες πολιτικές κρίσεις, όπως το Κόσοβο και η Σερβία. Ωστόσο, οι σκιές της εκλογικής διαδικασίας και οι κατηγορίες για νοθεία θέτουν προκλήσεις για τη νομιμοποίηση της νέας θητείας του Ράμα, καθώς η χώρα συνεχίζει την πορεία της προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.