Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν τηλεφωνικά τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας, με κεντρικό θέμα την πρόταση του Πούτιν για διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη στις 15 Μαΐου 2025.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Ερντογάν εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στην πρωτοβουλία του Πούτιν, δηλώνοντας έτοιμος να φιλοξενήσει τις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, ενισχύοντας τον ρόλο της Τουρκίας ως μεσολαβητή.
Ευρωπαϊκή αντίδραση: «Πρώτα εκεχειρία, μετά συνομιλίες»
Η πρόταση Πούτιν έχει πυροδοτήσει έντονες διπλωματικές διεργασίες. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιμένουν ότι προτεραιότητα αποτελεί η άμεση κατάπαυση του πυρός, ως προϋπόθεση για κάθε διάλογο. Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς, σε ανάρτησή του στο X, υπογράμμισε: «Στο Κίεβο ζητήσαμε 30ήμερη εκεχειρία για να ανοίξει ο δρόμος για διαπραγματεύσεις. Η Ουκρανία συμφώνησε ανεπιφύλακτα. Η πρόταση της Ρωσίας για συνομιλίες είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά δεν αρκεί. Η Μόσχα πρέπει να δεχθεί τώρα την εκεχειρία, καθώς ο διάλογος δεν μπορεί να ξεκινήσει εν μέσω βομβαρδισμών».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε μέσω X τη Ρωσία να αποδεχθεί άμεση, άνευ όρων 30ήμερη εκεχειρία από τις 12 Μαΐου. «Η πρόταση της Ρωσίας για συνομιλίες στις 15 Μαΐου δεν ανταποκρίνεται στην παγκόσμια απαίτηση για άμεση παύση πυρός. Η Ουκρανία είναι έτοιμη. Ήρθε η ώρα να σταματήσουν τα θύματα», τόνισε.
Ζελένσκι: «Θετικό βήμα, αλλά χρειάζεται εκεχειρία»
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στην πρώτη του αντίδραση στην πρόταση Πούτιν, χαρακτήρισε «θετικό» το γεγονός ότι η Ρωσία «εξετάζει τον τερματισμό του πολέμου». Ωστόσο, επεσήμανε ότι το πρώτο απαραίτητο βήμα είναι η εκεχειρία από τις 12 Μαΐου, πριν από οποιαδήποτε συνομιλία.
Η δήλωση του Ζελένσκι ήρθε ως απάντηση στο τηλεοπτικό μήνυμα του Πούτιν τα ξημερώματα της Κυριακής, 11 Μαΐου 2025, όπου ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε απευθείας διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη, με στόχο μια «διαρκή ειρήνη». Απορρίπτοντας το ευρωπαϊκό αίτημα για 30ήμερη εκεχειρία από τη Δευτέρα, ο Πούτιν υποστήριξε ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στις βαθύτερες αιτίες του πολέμου, αντί για μια προσωρινή παύση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανεξοπλισμό.
Ενθουσιασμένος ο Τραμπ, επιφυλακτικός ο Μακρόν
Η πρωτοβουλία του Πούτιν έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, μέσω ανάρτησης στο Truth Social, χαρακτήρισε την πρόταση «δυνητικά σπουδαία» για τον τερματισμό του πολέμου. «Μια μέρα που μπορεί να σώσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές και να τερματίσει αυτό το αιματηρό αδιέξοδο», έγραψε.
Αντίθετα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εμφανίστηκε επιφυλακτικός. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Πσέμισλ της Πολωνίας, μετά την επίσκεψή του στο Κίεβο, δήλωσε ότι η πρόταση Πούτιν αποτελεί «ένα πρώτο βήμα, αλλά όχι αρκετό». «Μια άνευ όρων εκεχειρία δεν προϋποθέτει διαπραγματεύσεις», τόνισε, υποστηρίζοντας ότι ο Πούτιν επιχειρεί να κερδίσει χρόνο και να διατηρήσει ασάφεια έναντι των ΗΠΑ. «Πρέπει να επιμείνουμε ότι η εκεχειρία προηγείται, και στη συνέχεια να συζητήσουμε», κατέληξε.