Σε μια εντυπωσιακή έκφραση αλληλεγγύης, νέοι, εργαζόμενοι, ακόμα και οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων κατέβηκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες για να υποστηρίξουν τους συνταξιούχους, των οποίων η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί δραματικά λόγω της ακραίας λιτότητας που επιβάλλει η κυβέρνηση του ακραίου φιλελεύθερου προέδρου Χαβιέ Μιλέι. Οι διαδηλώσεις, ωστόσο, κορυφώθηκαν σε βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία, με απολογισμό εκατοντάδες τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ένας φωτορεπόρτερ που νοσηλεύεται σε κώμα.
Η ανεξάρτητη Επιτροπή για τη Μνήμη κατέγραψε πάνω από 500 τραυματίες, ενώ η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 100 διαδηλωτές. Οι συγκρούσεις έγιναν σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας, με τους διαδηλωτές να αποκλείουν δρόμους και να φωνάζουν συνθήματα κατά του Μιλέι και της υπουργού Ασφαλείας, Πατρίσια Μπούλριχ. Μεταξύ των συνθημάτων που ακούστηκαν ήταν: «Μην μας χτυπάτε, είμαστε οι γονείς σας», «Βοηθήστε μας να παλέψουμε – μια μέρα θα γίνετε κι εσείς ηλικιωμένοι» και «Μιλέι, απόβρασμα, εσύ είσαι η δικτατορία».
Η συμμετοχή των οπαδών και η κινητοποίηση των συνταξιούχων
Κάθε Τετάρτη, στο Μπουένος Άιρες, πραγματοποιούνται διαδηλώσεις συνταξιούχων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την επιδείνωση της αγοραστικής τους δύναμης. Τις τελευταίες εβδομάδες, στις κινητοποιήσεις αυτές συμμετείχαν και οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων, όπως η Ρίβερ Πλέιτ, η Μπόκα Τζούνιορς, η Ράσινγκ και η Ιντεπεντιέντε. Η συμμετοχή τους συντονίστηκε κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων, ως απάντηση στην αστυνομική βία που είχε σημειωθεί σε προηγούμενες διαδηλώσεις.
«Ήρθα γιατί δεν είναι δυνατόν να χτυπούν συνταξιούχους. Ο πατέρας μου είναι 83 ετών και παίρνει την ελάχιστη σύνταξη. Δεν έχει πλέον πρόσβαση σε φάρμακα», δήλωσε ένας 33χρονος οδηγός ταξί, φορώντας την κόκκινη φανέλα της Ιντεπεντιέντε.
.
Η Κριστίνα Ντελγκάδο, 85 ετών, η οποία λαμβάνει την ελάχιστη σύνταξη, εξέφρασε την οργή της: «Έζησα τέσσερις δικτατορίες, αλλά αυτό είναι χειρότερο, γιατί έχουμε δημοκρατία». Οι Αργεντινοί συνταξιούχοι είναι από τους μεγαλύτερους χαμένους της πολιτικής λιτότητας του Μιλέι, με τις συντάξεις τους να έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες λόγω του πληθωρισμού, που το 2023 έφτασε το 211%. Παρά τις προσπάθειες για αναπροσαρμογή των συντάξεων με βάση τον πληθωρισμό, πολλοί συνταξιούχοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πρόσβαση σε βασικά αγαθά και φάρμακα.
Η αστυνομική βία και οι αντιδράσεις
Οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας ήταν από τις πιο βίαιες από τότε που ανέλαβε ο Μιλέι. Περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί αντιμετώπισαν τους διαδηλωτές με πρωτοφανή σκληρότητα, χρησιμοποιώντας πλαστικές σφαίρες, κανόνια νερού και δακρυγόνα. Σε ένα επεισόδιο, μοτοσικλετιστές της αστυνομίας εισέβαλαν στους δρόμους, σημαδεύοντας τους διαδηλωτές με όπλα και προκαλώντας χάος.
Ένα από τα πιο σοκαριστικά περιστατικά ήταν ο τραυματισμός του φωτορεπόρτερ Πάμπλο Γκρίλο, ο οποίος χτυπήθηκε από βλήμα ενώ έβγαζε φωτογραφίες. Ο πατέρας του, Φάμπιαν Γκρίλο, κατηγόρησε τον Μιλέι και την Μπούλριχ ότι «έστειλαν ανθρώπους να σκοτώσουν» και ότι «έθεσαν σε κίνδυνο» τη ζωή του γιου του. Επίσης, ένα βίντεο που δείχνει έναν αστυνομικό να χτυπά μια ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία έπεσε στο έδαφος και αιμορραγούσε, έγινε viral στα social media.
.
Οι πολιτικές αντιδράσεις
Η βίαιη καταστολή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες ζήτησαν την παραίτηση της υπουργού Ασφαλείας, Πατρίσια Μπούλριχ. Ο εκπρόσωπος του προέδρου Μιλέι χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις ως «περίπατο της άκρας αριστεράς», ενώ η Μπούλριχ κατήγγειλε «αποσταθεροποιητική πορεία» και προειδοποίησε τους διαδηλωτές για πιθανή αναταραχή. Σε μια τηλεοπτική της εμφάνιση, κατηγόρησε χούλιγκαν και ακροαριστερές ομάδες ότι «ήρθαν έτοιμοι να σκοτώσουν».
Η κινητοποίηση αυτή αποτελεί μια έκφραση της κοινωνικής οργής που έχει συσσωρευτεί στην Αργεντινή, όπου οι πολιτικές λιτότητας έχουν επιβαρύνει ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι συνταξιούχοι. Η συμμετοχή νέων, εργαζομένων και οπαδών ποδοσφαιρικών ομάδων δείχνει ότι η πάλη για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων δεν περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη ηλικιακή ή κοινωνική ομάδα, αλλά αφορά όλη την κοινωνία.