Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκαλεί αύριο, Δευτέρα, στο Παρίσι τις κυριότερες ευρωπαϊκές χώρες για συζητήσεις σχετικά με την ευρωπαϊκή ασφάλεια, όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό.
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υποδεχθεί τις κυριότερες ευρωπαϊκές χώρες αύριο για συζητήσεις σχετικά με την ευρωπαϊκή ασφάλεια», δήλωσε ο Μπαρό στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, χωρίς να διευκρινίζει ποιες χώρες θα συμμετάσχουν σε αυτή τη «συνάντηση εργασίας».
Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η συνάντηση θα περιλαμβάνει τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Δανία, η οποία θα εκπροσωπήσει τις Βαλτικές και σκανδιναβικές χώρες.
Η σύσκεψη αυτή έρχεται σε μια περίοδο έντασης, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Ο ειδικός απεσταλμένος για την Ουκρανία του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, Κιθ Κέλογκ, προκάλεσε σοκ χθες, δηλώνοντας ότι η Ευρώπη δεν θα έχει θέση στο τραπέζι των συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου.
Ο Τραμπ είχε προκαλέσει έκπληξη στους Ευρωπαίους συμμάχους του την προηγούμενη εβδομάδα, όταν τηλεφώνησε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν – του οποίου οι δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία πριν από τρία χρόνια – χωρίς να διαβουλευθεί προηγουμένως με το Κίεβο ή τους Ευρωπαίους εταίρους του, ανακοινώνοντας άμεση έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών.
Η κυβέρνηση του Τραμπ έχει προκαλέσει απογοήτευση στην Ευρώπη με τα ωμά σχόλια της σχετικά με τον πόλεμο, ενώ ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζέι Ντι Βανς, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά των δημοκρατιών της Ευρώπης και των αξιών της.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, τόνισε την ανάγκη για μια προσωπικότητα που θα χαίρει ευρείας αποδοχής και θα μπορεί να διαχειριστεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες. «Χρειαζόμαστε την υψηλή ορατότητα κάποιου ισχυρού, ο οποίος μπορεί να διαχειριστεί τη διαδικασία», δήλωσε.
Παράλληλα, ο Φινλανδός πρόεδρος, Αλεξάντερ Στουμπ, πρότεινε τη δημιουργία ενός ειδικού απεσταλμένου για την Ουκρανία, παρόμοια με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στο Κόσοβο. «Αν μπορώ απλώς να ρίξω χαλαρά μια ιδέα, νομίζω πως πρέπει να κάνουμε κάτι παρόμοιο με αυτό που έγινε στο Κόσοβο», δήλωσε στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, αναφερόμενος στη διπλωματία που βοήθησε στον τερματισμό της στρατιωτικής καταστολής της Σερβίας το 1998-99.
Η συνάντηση στο Παρίσι αναμένεται να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και στην ανάγκη για μια ενιαία στρατηγική αντιμετώπισης των κρίσεων, ενώ θα διερευνηθούν και πιθανές πρωτοβουλίες για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία.