Ρεκόρ στους εξοπλισμούς: Οι χώρες της ΕΕ αυξάνουν τις αμυντικές δαπάνες
Οι στρατιωτικές δαπάνες στις χώρες της ΕΕ έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια.
Μόνο το 2023, οι χώρες της ΕΕ επένδυσαν 279 δισ. ευρώ, το υψηλότερο ποσό που έχει καταγράψει ποτέ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (που ιδρύθηκε το 2004), και αύξηση 10% από το 2022.
Ωστόσο, η αύξηση των αμυντικών δαπανών δεν αποτελεί καθόλου νέα τάση. Η ανοδική της πορεία ξεκίνησε το 2014, όταν η Ρωσία εισέβαλε στη χερσόνησο της Κριμαίας.
Πέρυσι, τα κράτη με τις υψηλότερες δαπάνες ήταν όλα γείτονες της Ρωσίας: Η Πολωνία επένδυσε το 3,3% του ΑΕΠ της στην άμυνα, ακολουθούμενη από την Εσθονία (3,0%) και τη Λετονία (2,9%).
Επείγουσα ανάγκη να παραχθούν περισσότερα όπλα λέει ο επικεφαλής της EDA
Ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας Jiri Sedivy αναφέρει ότι μεγάλο μέρος των επενδύσεων πηγαίνει σε "εξοπλισμό από το ράφι εκτός ΕΕ, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη να ενισχυθεί η αμυντική τεχνολογική και βιομηχανική βάση της ΕΕ (EDTIB)".
"Η κοινή αγορά εξοικονομεί χρήματα, ενώ η κοινή ανάπτυξη μέσων μας κάνει πιο ανεξάρτητους".
"Η Ευρώπη υστερεί έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας σε επενδύσεις στην αμυντική έρευνα και τεχνολογία. Για να διασφαλίσουμε το μέλλον της Ευρώπης, πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στην καινοτομία και την ενότητα."
Οι στρατιωτικές επενδύσεις της ΕΕ θα φθάσουν σε νέο ρεκόρ το 2024
Οι αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν σε 22 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Σε 11 από αυτά, αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 10%.
Περισσότερο από το 80% των αμυντικών επενδύσεων, ήτοι 61 δισ. ευρώ, διατέθηκε σε νέα αμυντικά είδη, δηλαδή σε συστήματα αεράμυνας, μαχητικά αεροσκάφη και άρματα μάχης.
Φέτος, οι αμυντικές δαπάνες της ΕΕ αναμένεται να φθάσουν τα 326 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 1,9% του ΑΕΠ της ΕΕ, λίγο κάτω από την κατευθυντήρια γραμμή του 2% που έχει θέσει το ΝΑΤΟ για τα μέλη του.
ΝΑΤΟ: Το 2% "δεν αρκεί"
Ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δήλωσε ωστόσο την Τετάρτη ότι "το 2% δεν είναι αρκετό" για τη διατήρηση της αποτροπής μακροπρόθεσμα.
"Μπορούμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας αυτή τη στιγμή και κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να μας επιτεθεί. Αλλά θέλω αυτό να παραμείνει το ίδιο και σε 4 ή 5 χρόνια", δήλωσε μετά την τελευταία σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Τον Ιούλιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι ομόλογοί του στο ΝΑΤΟ ενέκριναν τη μεγαλύτερη ανατροπή από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η συμμαχία θα ανταποκρινόταν σε μια ρωσική επίθεση.
Σύμφωνα με ένα νέο άκρως απόρρητο σχέδιο, το ΝΑΤΟ σκοπεύει να έχει έως και 300.000 στρατιώτες έτοιμους να μετακινηθούν στην ανατολική πλευρά του εντός 30 ημερών. Τα σχέδια καθορίζουν ποιοι σύμμαχοι θα ανταποκρίνονταν σε μια επίθεση οπουδήποτε από την Αρκτική και την περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας μέχρι τον Ατλαντικό και ανατολικά μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα.
Όμως ανώτεροι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ παραδέχονται ότι οι χώρες ίσως χρειαστεί να δαπανήσουν έως και το 3% του ΑΕΠ για να εκτελέσουν με επιτυχία το σχέδιο ασφαλείας. Ο Ρούτε δήλωσε επίσης ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να θέσει συγκεκριμένους στόχους για τις χώρες μέλη προκειμένου να καλύψει τα κενά σε στρατιωτικό εξοπλισμό.
Πηγή: euronews