Εξι κόμματα της αντιπολίτευσης στη Νότια Κορέα, μεταξύ των οποίων και το Δημοκρατικό Κόμμα, που έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, ανακοίνωσαν ότι υπέβαλαν πρόταση μομφής κατά του προέδρου, Γιουν Σουκ Γέολ που επιχείρησε, χθες, να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη χώρα.
Τα κόμματα υπέβαλαν την πρόταση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και θα συζητήσουν πότε θα τεθεί σε ψηφοφορία. Πιθανότερη ημερομηνία θεωρείται η Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου.
Πριν από την υποβολή της πρότασης δυσπιστίας, υπήρξαν πολλές εκκλήσεις προς τον Γιουν να παραιτηθεί, με το Δημοκρατικό Κόμμα να τον προειδοποιεί ότι, αν δεν παραιτείτο, θα προχωρούσε η διαδικασία για την αποπομπή του.
Τι λέει το κείμενο της πρότασης μομφής
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γέολ «παραβίασε σοβαρά και σε μεγάλο βαθμό το Σύνταγμα» και επιχείρησε να αποφύγει μια εις βάρος του ποινική έρευνα, επιχειρώντας να επιβάλει στρατιωτικό νόμο στη χώρα, αναφέρει το κείμενο της πρότασης μομφής κατά του προέδρου, που ήρθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.
Η απόφασή του υποκινήθηκε από «την επιθυμία να αποφύγει ποινικές έρευνες που αφορούν τον πρόεδρο Γιουν και την οικογένειά του» και «χωρίς συνταγματικά προαπαιτούμενα όπως πόλεμος, ένοπλη εξέγερση ή παρόμοιες καταστάσεις εθνικής έκτακτης ανάγκης», προστίθεται.
«Η κήρυξη στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο Γιουν Σουκ Γέολ ήταν σαφής παραβίαση του Συντάγματος. Δεν υπήρχε καμία προϋπόθεση που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την κίνησή του», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Δημοκρατικό Κόμμα. «Η κήρυξη στρατιωτικού νόμου ήταν άκυρη από την αρχή και συνιστά σοβαρή παραβίαση του Συντάγματος ως πράξη ανατροπής του πολιτεύματος, συνεπώς παρέχει την τέλεια βάση για την αποπομπή του».
Παραίτηση δήλωσε ο υπουργός Αμυνας
Ως συνέπεια των πολιτικών εξελίξεων στη χώρα, την παραίτησή του ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας Κιμ Γιονγκ Χιουν, εναντίον του οποίου το Δημοκρατικό Κόμμα έχει επίσης υποβάλει πρόταση δυσπιστίας. Εάν ο πρόεδρος Γιουν αποδεχθεί την παραίτηση του Κιμ πριν από την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, ο υπουργός Αμυνας δεν θα υποστεί τη διαδικασία αποπομπής.
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Κιουνγκ Γουά Κανγκ δήλωσε χθες ότι κανένας από τους υπουργούς δεν γνώριζε τι επρόκειτο να συμβεί, «εκτός από τον υπουργό Αμυνας προφανώς». «Φαίνεται ότι είχε γίνει προετοιμασία από αυτήν την πλευρά, διότι τα τανκς ξεκίνησαν και τα ελικόπτερα απογειώθηκαν λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του διατάγματος».
Η προσπάθεια του Γιουν να επιβάλει στρατιωτικό νόμο στη χώρα, εκτός από την αναταραχή που προκάλεσε στη χώρα, δημιούργησε ανησυχίες και στο εξωτερικό μεταξύ των συμμάχων της Νότιας Κορέας.
Οι ΗΠΑ –οι οποίες διατηρούν δύναμη σχεδόν 30.000 στρατιωτών στη Νότια Κορέα– εξέφρασαν βαθιά ανησυχία μετά τα γεγονότα και ανέβαλαν επ’ αόριστον τις συνεδριάσεις της Συμβουλευτικής Ομάδας για τα Πυρηνικά (NCG), ενώ έχει τεθεί εν αμφιβόλω η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Αμυνας στη Σεούλ την επόμενη εβδομάδα.
Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της χώρας, που καλύπτει όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στη Νότια Κορέα, κήρυξε «επ’ αόριστον γενική απεργία» μέχρι να παραιτηθεί ο Γιουν.
Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος «Λαϊκή Ισχύς», από το οποίο προέρχεται ο Γιουν, Χαν Ντονγκ Χουν, χαρακτήρισε την απόπειρα «τραγική» και ζήτησε να λογοδοτήσουν οι εμπλεκόμενοι.
Η διαδικασία αποπομπής
Oλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης μαζί ελέγχουν 192 έδρες στο κοινοβούλιο των 300 εδρών. Για να αποπεμφθεί ο Γιουν Σουκ Γέολ πρέπει την πρόταση να ψηφίσουν και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ώστε να επιτευχθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων στο νομοθετικό σώμα.
Εάν η εθνοσυνέλευση ψηφίσει υπέρ της αποπομπής του Γιουν, η απόφαση πρέπει στη συνέχεια να επικυρωθεί από τουλάχιστον έξι από τους εννέα δικαστές στο συνταγματικό δικαστήριο.
Πηγή: The Guardian/kathimerini.gr