Στο ερώτημα αυτό επιχειρούν να απαντήσουν οι Financial Times, σε μία ανάλυση για το τι μέλλει γενέσθαι και αν μπορεί μία τέτοιου είδους επιχείρηση από την πλευρά του Ισραήλ να στεφθεί με επιτυχία.
Στα τέλη του 2023, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, έπειτα από συνάντηση που είχε με στελέχη των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στο βόρειο Ισραήλ, είχε στείλει σαφές μήνυμα προς τη Χεζμπολάχ πως στην περίπτωση που ξεκινούσε πόλεμο ενάντια στο Ισραήλ, η Βηρυτός και ο νότιος Λίβανος θα μετατρέπονταν σε νέα Γάζα.
Τα πράγματα, ωστόσο, φαίνεται να είναι διαφορετικά. Σύμφωνα με τους Financial Times, o Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι αυτός που έχει κλιμακώσει τη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ, με το Ισραήλ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, να εξαπολύει την πρώτη χερσαία επίθεση στον νότιο Λίβανο έπειτα από 18 χρόνια.
Αρχικά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε θέσει ως στόχο την απώθηση της Χεζμπολάχ από τα σύνορα, προκειμένου 600.000 εκτοπισμένοι να επιστρέψουν ασφαλείς στα σπίτια τους. Ωστόσο, σήμερα, μιλάει για ένα φιλόδοξο στόχο να «νικήσει» συνολικά την υποστηριζόμενη από το Ιράν μαχητική ομάδα.
Χαρακτηριστική της στρατηγικής του είναι η δήλωσή του αυτή την εβδομάδα πως το Ισραήλ πολεμάει για την ίδια του την ύπαρξη, σημειώνοντας: «Θα ενωθούμε, θα πάμε χέρι χέρι και θα νικήσουμε τους εχθρούς μας».
Ωστόσο, ασαφές παραμένει μέχρι στιγμής πώς το Ισραήλ θα καταφέρει να πετύχει αυτόν τον στόχο, χωρίς να επιχειρήσει μία βαθύτερη χερσαία επίθεση στον Λίβανο.
Δύσκολη η αποδυνάμωσή της μόνο από αέρος
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε αυτό το πλαίσιο, πολλοί εκφράζουν έντονη ανησυχία ότι οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) μπορεί να προχωρήσουν πιο βαθιά εντός του Λιβάνου από όσο είχαν το καλοκαίρι του 2006, όταν δηλαδή πολέμησαν για τελευταία φορά «σώμα με σώμα» τη Χεζμπολάχ επί λιβανέζικου εδάφους.
Μάλιστα, όπως εκτίμησε ο Εμίλ Χοκάγιεμ, ερευνητής του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών (International Institute for Strategic Studies-IISS), η νέα χερσαία επίθεση του Ισραήλ «θα είναι βαθύτερη, πιο δύσκολη και μεγαλύτερη σε διάρκεια σε σύγκριση με το 2006. Τα πράγματα θα είναι άσχημα, δεν υπάρχει αμφιβολία», είπε.
Την ίδια στιγμή, ασαφές παραμένει από την πλευρά του Ισραήλ ποιοι είναι οι τελικοί χερσαίοι στόχοι του στον Λίβανο.
Ο Σερ Τζον Σόερς, πρώην επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών MI6, μιλώντας στους Fanancial Times χαρακτήρισε δύσκολη την αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ μόνο από αέρος.
«Είναι δύσκολο (να αποδυναμώσουν τη Χεζμπολάχ) μόνο από αέρος και πολλοί από τους εξελιγμένους πυραύλους και τα όπλα ακριβείας της Χεζμπολάχ βρίσκονται στον Βορρά, στην κοιλάδα Μπεκάα, η οποία είναι όμως πολύ μακριά για τις (σ.σ. ισραηλινές) χερσαίες δυνάμεις», δήλωσε συγκεκριμένα.
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, το Ισραήλ πλήττει θέσεις της Χεζμπολάχ από αέρος εδώ και περίπου έναν χρόνο.
Οι επιθέσεις του ωστόσο κλιμακώθηκαν σημαντικά τον περασμένο μήνα, καταφέρνοντας βαρύτατα πλήγματα στα δίκτυα επικοινωνίας, στα αρχηγεία και στην ηγεσία της υποστηριζόμενης από το Ιράν σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου.
Η Χεζμπολάχ έχει υπεροχή στο έδαφός της
Ωστόσο, σύμφωνα με τους Financial Times, ακόμα και μετά από αυτά τα πλήγματα «μία χερσαία εισβολή θέτει τις δυνάμεις του Ισραήλ σε άμεση σύγκρουση με τους μαχητές της Χεζμπολάχ στην πατρίδα τους, κάτι που αναιρεί μέρος της αεροπορικής υπεροχής του Ισραήλ».
«Η Χεζμπολάχ πιθανώς ήθελε να εισβάλει το Ισραήλ εκεί γιατί έχει ποιοτικό πλεονέκτημα» αναφέρει ο Εμίλ Χοκάγιε, εξηγώντας πως «έχει κάνει προετοιμασίες, είναι ευέλικτη και έχει γνώση του εδάφους. Το ερώτημα είναι εάν εξακολουθεί πια να έχει τις δυνατότητες και τις δομές στον νότο ώστε να σημειώσει σημαντικές νίκες».
Για τους Ισραηλινούς ακόμη και ο έλεγχος μίας γεωγραφικά περιορισμένης ζώνης στον νότιο Λίβανο θα είναι δύσκολη αποστολή, εκτιμούν αναλυτές και αξιωματούχοι. Σε αυτό το σημείο, τίθεται το εξής ερώτημα; Πώς μπορεί να διασφαλιστεί πως ακόμη και στην περίπτωση που οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ τραπούν σε φυγή δεν θα επιστρέψουν;
Σύμφωνα, πάντα με το δημοσίευμα, το έδαφος στον νότιο Λίβανο χαρακτηρίζεται από βουνά και χαράδρες. Αυτό σημαίνει πως οποιοιδήποτε στρατιωτικοί ελιγμοί αποτελούν ένα δύσκολο εγχείρημα. Την ίδια στιγμή η Χεζμπολάχ έχει ναρκοθετήσει τις βατές περιοχές μεταξύ χωριών τα οποία φέρουν οχυρώσεις. Παράλληλα, λέγεται ότι η Χεζμπολάχ έχει διαμορφώσει και το δικό της δίκτυο με σήραγγες στη συνοριακή περιοχή.
Πηγή: newsit.gr / φωτογραφιών; Reuters