Οι θάνατοι στη Γάζα μπορεί να ξεπεράσουν και τους 186.000, λόγω των έμμεσων επιπτώσεων του πολέμου
Οι μακροχρόνιες και σωρευτικές επιπτώσεις του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα θα μπορούσαν να επιφέρουν πολύ περισσότερους θανάτους, με τον τραγικό τελικό απολογισμό να φτάνει ακόμη και τους 186.000 νεκρούς, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο ελέγχεται από τη Χαμάς, περισσότεροι από 38.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τη στιγμή που το Ισραήλ ξεκίνησε τη στρατιωτική του επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας τον περασμένο Οκτώβριο, στον απόηχο των φονικών αιφνιδιαστικών επιθέσεων της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου.
Η μελέτη επισημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός των νεκρών είναι πολύ υψηλότερος, καθώς ο επίσημος απολογισμός δεν λαμβάνει υπόψη τους χιλιάδες νεκρούς που έχουν θαφτεί κάτω από ερείπια και τους έμμεσους θανάτους λόγω καταστροφής των εγκαταστάσεων υγείας, των συστημάτων διανομής τροφίμων και άλλων δημόσιων υποδομών.
Οι πολεμικές συγκρούσεις έχουν σοβαρές έμμεσες επιπτώσεις στην υγεία πέρα ??από την άμεση βλάβη από τη βία, υπογραμμίζουν οι συγγραφείς του άρθρου. Ακόμη κι αν ο πόλεμος στη Γάζα τελειώσει αύριο, θα συνεχίσει να προκαλεί πολλούς έμμεσους θανάτους τους επόμενους μήνες και χρόνια μέσω πλήθους παθήσεων, όπως οι ασθένειες.
Το κείμενο αναφέρει ότι ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερος, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των υποδομών της Γάζας έχει καταστραφεί και οι κάτοικοι υποφέρουν από τρομερές ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και στέγη. Ακόμη και στην Υπηρεσία Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες έχει περικοπεί η χρηματοδότησή της.
Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι βάσει στοιχείων από τις πρόσφατες συγκρούσεις σε όλον τον κόσμο, οι έμμεσοι θάνατοι κυμαίνονται από 3 έως 15 φορές τον αριθμό των άμεσων θανάτων. Εφαρμόζοντας μια συντηρητική εκτίμηση 4 έμμεσων θανάτων ανά 1 άμεσο θάνατο στον παλαιστινιακό θύλακα, μέχρι και 186.000 θάνατοι συνολικά ή και περισσότεροι θα μπορούσαν να αποδοθούν στον πόλεμο της Γάζας. Ένας τέτοιος αριθμός θα αντιπροσώπευε σχεδόν το 8% του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας πριν την έναρξη του πολέμου, όταν ανερχόταν σε 2,3 εκατομμύρια άτομα.
Η μελέτη τονίζει επίσης ότι οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών, τα Ηνωμένα Έθνη και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμφωνούν ότι οι ισχυρισμοί κατά των παλαιστινιακών αρχών περί κατασκευής δεδομένων σχετικά με τον αριθμό των νεκρών είναι αβάσιμοι. Το αντίθετο, ενδέχεται ο απολογισμός να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς η καταστροφή των υποδομών στη Γάζα έχει καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη την αποτελεσματική καταμέτρηση των ανθρώπων που έχασα τη ζωή τους.
Σε κάθε περίπτωση όμως αναφέρει ότι η τεκμηρίωση της πραγματικής κλίμακας είναι ζωτικής σημασίας, όχι μόνο γιατί είναι νομική απαίτηση, αλλά και για τη διασφάλιση της λογοδοσίας στην Ιστορία και τον υπολογισμό του πλήρους κόστους του πολέμου.
Πηγή: The Lancet