Ηρθε η στιγμή της Καμάλα Χάρις; Αυτό αναρωτιέται (και) η Wall Street Journal, τονίζοντας τα υπέρ της υποψηφιότητάς της ως plan b των Δημοκρατικών [video]
Το ερώτημα αν η Καμάλα Χάρις θα μπορούσε να αποτελέσει το plan b των Δημοκρατών για την προεδρία απευθύνει η εφημερίδα Wall Street Journal στο κεντρικό της άρθρο, όπου αναλύει το προφίλ της Αμερικανίδας αντιπροέδρου.
Η εφημερίδα υποστηρίζει την επιλογή αυτή παραθέτοντας μια σειρά από επιχειρήματα: «Κάποιοι μέσα στο κόμμα προειδοποιούν για τις συνέπειες τυχόν παράκαμψης της πρώτης Μαύρης αντιπροέδρου, καθώς και της πρώτης Ινδικής καταγωγής αντιπροέδρου που υπήρξε μια πολύ σθεναρή υποστηρικτής αυτής της κυβέρνησης», γράφει η WSJ και φιλοξενεί δήλωση του Al Sharpton, στελέχους των Δημοκρατικών, που λέει: «Είναι μια πιστή Δημοκρατική. Νομίζω ότι το ερώτημα είναι αν το Δημοκρατικό Κόμμα θα είναι πιστό στις γυναίκες και πιστό στους μαύρους, οι οποίοι του ήταν πιστοί, όπως συμβολίζονται από αυτήν».
Οι επικριτές της, εν τω μεταξύ, λένε ότι δεν έχει αποδείξει ότι ανταποκρίνεται στο καθήκον, μιλώντας για μία αντιπρόεδρο στην αφάνεια. Πράγματι, το ξεκίνημά της, τουλάχιστον, ήταν νωθρό, επισημαίνει η WSJ: «Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Μπάιντεν παρέδωσε αρχικά στον Χάρις ένα χαρτοφυλάκιο που επικεντρωνόταν σε δύο από τα πιο περίπλοκα ζητήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση: τη μετανάστευση και τα δικαιώματα ψήφου. Στα θέματα μετανάστευσης που εξελίχθηκαν στον μεγαλύτερο πολιτικό πονοκέφαλο για τους Δημοκρατικούς, η Χάρις άρχισε να ηγείται της πιο σκληρής ρητορικής της κυβέρνησης που είχε σκοπό να αποθαρρύνει τους μετανάστες να περάσουν παράνομα τα νότια σύνορα των ΗΠΑ. Αποκάλυψε επίσης πολιτικές που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης – αλλά αγωνίστηκε να αποστασιοποιηθεί από την πολιτική της αύξησης των μεταναστών στα σύνορα. Οι προσπάθειές της περιελάμβαναν νέες οικονομικές επενδύσεις των ΗΠΑ στην Κεντρική Αμερική και μέτρα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στην περιοχή», παρατηρεί η εφημερίδα.
Η Χάρις διαδραμάτισε επίσης βασικό ρόλο στην οικοδόμηση συνασπισμών γύρω από το ζήτημα της προστασίας των δικαιωμάτων ψήφου, προτεραιότητα για τους Δημοκρατικούς και την κυβέρνηση Μπάιντεν όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της. Όμως, οι προσπάθειες για τη θέσπιση νομοθεσίας παρεμποδίστηκαν από νωρίς όταν δύο μετριοπαθείς Δημοκρατικοί — ο Τζο Μάντσιν από τη Δυτική Βιρτζίνια και η Κίρστεν Σινέμα από την Αριζόνα – αρνήθηκαν να υποστηρίξουν την αποδυνάμωση των κανόνων του επιμελητηρίου που θα επέτρεπε στο κόμμα να ξεπεράσει την αντίθεση των Ρεπουμπλικανών και να περάσει νομοσχέδια εκλογικής μεταρρύθμισης με απλή πλειοψηφία.
Επιπλέον, μερικά ατοπήματα σε συνεντεύξεις της δημιούργησαν αμφιβολίες —οι οποίες έχουν παραμείνει— μεταξύ ορισμένων Δημοκρατικών σχετικά με την αποτελεσματικότητα της Χάρις.
Πολλοί ωστόσο πιστεύουν ότι βρήκε τη φωνή της ως ο κύριος αγγελιοφόρος της κυβέρνησης για τις αμβλώσεις, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση Roe VS Wade.
Εναντίον του Τραμπ, όχι του Μπάιντεν
Η αντιπρόεδρος έχει πραγματοποιήσει περισσότερα από 60 ταξίδια σε 20 πολιτείες από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το γραφείο της. Την επόμενη εβδομάδα, η Χάρις πρόκειται να ταξιδέψει στη Νέα Ορλεάνη, το Λας Βέγκας, το Ντάλας και την Ινδιανάπολη ως μέρος της άμεσης προσέγγισης σε βασικές εκλογικές περιφέρειες που περιλαμβάνουν μαύρους Αμερικανούς, γυναίκες και νέους, ανακοίνωσε το γραφείο της.
Από το ντιμπέιτ και μετά, η Χάρις είναι ένας από τους μεγαλύτερους, αν όχι ο μεγαλύτερος, υπερασπιστής του Μπάιντεν. Μιλώντας στο CNN λίγο αφότου ο Μπάιντεν και ο Τραμπ κατέβηκαν από τη σκηνή, υποστήρθιξε ότι «μια κακή επίδοση δεν πρέπει να υπερισχύει της κατά τα άλλα επιτυχημένης προεδρίας» – αυτή ήταν η γραμμή στην οποία θα ακολουθούσαν αργότερα άλλοι Δημοκρατικοί υπερασπιζόμενοι τον Μπάιντεν —συμπεριλαμβανομένου, τελικά, του ίδιου του προέδρου: «Δεν πρόκειται να αφήσω μια συζήτηση 90 λεπτών να εξαφανίσει 3½ χρόνια δουλειάς», είπε ο ίδιος ο Μπάιντεν την Παρασκευή κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής ομιλίας.
Μία «βολική» επιλογή
Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που ήδη «τρέχει» την προεκλογική εκστρατεία μαζί με τον Μπάιντεν, είναι η πιο βολική επιλογή για τους Δημοκρατικούς και τους χρηματοδότες τους, επισημαίνει η εφημερίδα. Πέρα από το γεγονός ότι είναι ήδη γνωστή σε σύγκριση με άλλες εναλλακτικές, η Χάρις βρίσκεται στην προνομιακή θέση για να κληρονομήσει το «σεντούκι του πολέμου» του Μπάιντεν και να κάνει την πιο απρόσκοπτη μετάβαση.
«Είναι πολύ δύσκολο για έναν αντιπρόεδρο να φανεί ποτέ, εφόσον είναι ο αντιπρόεδρος, ως η δική του φωνή ξεχωριστή από τον πρόεδρο», δήλωσε η στρατηγός των Δημοκρατικών, Κάρεν Ντεφιλίπι. Είπε ότι τα ποσοστά της Χάρις μπορεί να ήταν διαφορετικά, εάν ήταν υποψήφια μόνη της.
Σχεδόν τα τρία τέταρτα των Δημοκρατικών είχαν θετική άποψη για τη Χάρις, ενώ το 21% που την έβλεπε αρνητικά. Μεταξύ των μαύρων ψηφοφόρων, το 58% την έβλεπε θετικά σε σύγκριση με το 32% που την έβλεπε αρνητικά. Και μεταξύ των νεαρών ψηφοφόρων, περίπου το ένα τρίτο έβλεπε θετικά τη Χάρις σε σύγκριση με το 60% που την έβλεπε αρνητικά.
Τα άλλα ονόματα στο τραπέζι
Επειδή η τυχόν υποψηφιότητά της πάντως φαίνεται εξίσου αδύναμη με αυτή του Μπάιντεν, οι Δημοκρατικοί -κεκλεισμένων των θυρών- συζητούν και άλλα ονόματα πιθανών αντικαταστατών του προέδρου. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ, ο κυβερνήτης του Ιλινόις Τζέι Μπι Πρίτζκερ, η κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ και ο υπουργός Μεταφορών Πιτ Μπάτιγκιγκ είναι μεταξύ των μεγαλύτερων ονομάτων που συζητούνται. Όπως η Χάρις, όλοι υπερασπίστηκαν σε μεγάλο βαθμό τον Μπάιντεν μετά το debate.
Ακόμη και σε περίπτωση παραίτησης Μπάιντεν από την κούρσα, μένει να δούμε σε ποιον θα δώσει το «δαχτυλίδι». Αν δηλώσει πως στηρίζει τη Χάρις, αυτό εκτιμάται πως θα της έδινε μεγάλο προβάδισμα να διεκδικήσει και το χρίσμα των Δημοκρατικών και τις εκλογές έναντι του Τραμπ.
Με πληροφορίες από Wall Street Journal/hellasjournal.gr