ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αυτές οι συσκευές θα αντικαταστήσουν τα smartphones και μάλιστα σύντομα

Τα smartphones ένας από τους μεγαλύτερους εθισμούς του σύγχρονου ανθρώπου σύντομα (σε μερικά χρόνια) θα πέσουν και αυτά με τη σειρά τους θύματα στη γοργή εξέλιξη της τεχνολογίας και των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης (AI). Κάποιοι λένε ότι ίσως σε μία δεκαετία μπορεί να αποτελούν και ανάμνηση.

Ήδη έχει δημιουργηθεί αυτή η συσκευή από τον Elon Musk και όπως όλα δείχνουν θα εμφανιστούν σύντομα και άλλες συσκευές με την προοπτική να αντικαταστήσουν τα smartphones. Η νέα αυτή τεχνολογία έρχεται με τη μορφή των wearables, συσκευών δηλαδή που ο χρήστης φοράει, έτσι ώστε να έχει διαρκώς πρόσβαση σε αυτές.


Ήδη υπάρχουν «έξυπνα ρολόγια», ενώ στο εμπόριο έχουν κυκλοφορήσει από τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες πειραματικά μοντέλα ειδικών «γυαλιών» και άλλων συσκευών που ο χρήστης μπορεί να φοράει στο κεφάλι, μετατρέποντας το περιβάλλον γύρω του σε εικονικό.

Ήδη έχουν αρχίσει να γίνονται κάποιες κινήσεις που συνθέτους σιγά σιγά το νέο τοπίο. Πριν λίγες μέρες η Apple εξαγόρασε τη Datakalab, μια γαλλική startup τεχνητής νοημοσύνης, για να έχει πρόσβαση σε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης on device. Αυτή η εξαγορά θα βοηθήσει την Apple να εισαγάγει μια σειρά λειτουργιών τεχνητής νοημοσύνης στο iOS 18, που αναμένεται να παρουσιαστεί στο WWDC 2024. Στόχος της είναι να διαφοροποιηθεί από ανταγωνιστές όπως η Google, η Microsoft και το OpenAI.
Πρόσφατα είχαμε μία ακόμη ενημέρωση που αφορούσε την τεχνητή νοημοσύνη. Η Microsoft ανακοίνωσε το Phi-3 , ένα ισχυρό και εντυπωσιακό μοντέλο γλώσσας που διαθέτει 3,8 δισεκατομμύρια παραμέτρους. Αυτό που ξεχωρίζει το Phi-3-Mini είναι η ικανότητά του να λειτουργεί απευθείας με το smartphone σας, σημειώνοντας ένα σημαντικό άλμα στην προσβασιμότητα και την ευκολία.

Δύο χρόνια πριν, το 2022, ο διευθύνων σύμβουλος της Nokia, Pekka Lundmark, προέβλεψε ότι τα smartphone μπορεί να μην έχουν την ίδια δύναμη το 2030 και να σταματήσουν να αποτελούν προτεραιότητα για το αγοραστικό κοινό και τις τεχνολογικές εταιρείες. Κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο Lundmark δήλωσε ότι «μέχρι τότε, σίγουρα το smartphone όπως το ξέρουμε σήμερα δεν θα είναι πλέον η πιο κοινή διεπαφή. Πολλά από αυτά τα πράγματα θα ενσωματωθούν απευθείας στο σώμα μας».

Από την εμφάνιση του Nokia 5120 το 1998 μέχρι τα πτυσσόμενα τηλέφωνα με οθόνη αφής που παρουσιάστηκαν το 2023, η μορφή των κινητών τηλεφώνων έχει αλλάξει τελείως. Προς το παρόν, η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική εκμάθηση λειτουργούν παρασκηνιακά στα τηλέφωνά μας, τροφοδοτώντας τα με διάφορες λειτουργίες, όπως η βελτίωση των φωτογραφιών, η μετάφραση κειμένων σε άλλη γλώσσα, η αναγνώριση μουσικής, η λειτουργία του gaming assist και ετοιμάζονται κι άλλες.


Οι κατασκευαστές των smartphones σκοπεύουν να εντάξουν και άλλες λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης στα επόμενα μοντέλα. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, η Qualcomm και η MediaTek παρουσίασαν ένα chipset για smartphone που ενεργοποιεί την απαιτούμενη επεξεργαστική ισχύ για τις εφαρμογές AI.
Το 2023, η Samsung αποκάλυψε το πρωτοποριακό μοντέλο παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης, Samsung Gauss, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα εξέλιξης στην τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης. Επίσης, η Google παρουσίασε το Google Workspace, το οποίο υποστηρίζεται από AI, δείχνοντας έναν τρόπο αυξανόμενης ενσωμάτωσης της τεχνητής νοημοσύνης σε καθημερινά εργαλεία και υπηρεσίες.

Αργότερα, η ίδια πρωτοποριακή εταιρεία παρουσίασε μια νέα εμπειρία γενετικής αναζήτησης, υπονοώντας την πιθανή ενσωμάτωσή της στα Google Pixel κινητά. Υπενθυμίζουμε, ότι το iPhone 16 της Apple αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του τον Σεπτέμβρη με σημαντικά AI features, συμπεριλαμβανομένης μιας ανανεωμένης έκδοσης της ψηφιακού βοηθού Siri που θα τροφοδοτείται από μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM).

Ο Pete Lau, ιδρυτής της OnePlus, είναι ένας ακόμη υποστηρικτής της τεχνητής νοημοσύνης και πιστεύει ότι, «το AI είναι ένα σκάφος και τα smartphone ταιριάζουν απόλυτα στο λογαριασμό». Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, καινοτομίες όπως το Limitless AI Pendant και το WIZPR Ring κυκλοφορούν για να αξιοποιήσουν τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης και να αλληλεπιδράσουν με μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM).
Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν θα ενσωματωθεί μόνο στα κινητά και σε άλλες συσκευές, αλλά και στο ανθρώπινο σώμα. Το Neuralink του Elon Musk, ετοιμάζει την παραγωγή ηλεκτρονικών συσκευών που μπορούν να εμφυτευθούν στον εγκέφαλο και να χρησιμοποιηθούν για επικοινωνία με μηχανές και άλλα άτομα. Με αυτές τις συσκευές προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες δυνατότητες για τον ιατρικό και τον τεχνολογικό κόσμο.

Στην αρχή μιλήσαμε για μία ηλεκτρονική συσκευή που μοιάζει με καρφίτσα που είναι ήδη διαθέσιμη στην αγορά. Πρόκειται για το Humane Ai Pin, το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί στα ρούχα ή την τσάντα και μπορεί να να εκτελέσει μια σειρά λειτουργιών: από την επιλογή κλήσεων, την ανάγνωση μηνυμάτων, το τράβηγμα φωτογραφιών ή απλά να είναι ο προσωπικός σας ψηφιακός βοηθός. Το wearable παραδόθηκε στους πρώτους χρήστες στις αρχές του μήνα και έχει στόχο να αντικαταστήσει τα κινητά τηλέφωνα. Αποτελείται από έναν προβολέα λέιζερ και ένα μικρόφωνο 360 μοιρών και ενσωματώνει ένα superchip Qualcomm για να συνδέσετε τον server AI στο Διαδίκτυο.
Η πρώτη συσκευή wearable τέτοιου τύπου μέχρι στιγμής δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των χρηστών και δεν κατάφερε να συγκεντρώσει καλές κριτικές. Μερικά από τα βασικά προβλήματα που επισημάνθηκαν ήταν η μεγάλη καθυστέρηση, η κακή ποιότητα στην ομιλία, ακόμα και οι… παραισθήσεις. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μειονέκτημά του είναι η τιμή.


Αν και το κόστος της “καρφίτσας” είναι $699, ένας πελάτης μπορεί τελικά να ξοδέψει $1700 όταν προστεθούν οι συνδρομές και άλλες χρεώσεις. Παρόλο το πρώτο αρνητικό κύμα feedback, μιλάμε για τη πρώτη συσκευή στο είδος της, η οποία πρόκειται να αναβαθμιστεί και τα επόμενα μοντέλα θα είναι περισσότερο τεχνολογικά εξελιγμένα και σαφώς με λιγότερα προβλήματα.

Αν αναρωτιέστε πώς θα εγκαταλείψετε τα smartphones για μία συσκευή που δεν σας ελκύει αυτή τη στιγμή, η ιστορία ήδη έχει δείξει ότι θα το αποδεχτείτε κάποια στιγμή. Όπως κάνατε ήδη και με άλλες συσκευές.
Η υιοθέτηση ενός νέου προϊόντος τεχνολογίας απαιτεί χρόνο για να κερδίσει την αποδοχή. Ας φέρουμε ως παραδείγματα κάποια από τα προϊόντα της Apple. Όταν MacBook έκανε το ντεμπούτο του το 2006 αμαυρώθηκε εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων που εμφανίστηκαν όπως τον ξαφνικό τερματισμό λειτουργίας και τον αποχρωματισμό του στηρίγματος παλάμης. Σας ακούγεται οικείο;

Το ίδιο συνέβη και με το πιο πρόσφατο iPad. Αν και αρχικά πολλοί χλεύαζαν λέγοντας ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα «μεγάλο iPod touch», δημιουργώντας αμφιβολίες για τον σκοπό και την πιθανή επιτυχία του, μετά όλοι ήθελαν αγοράσουν από ένα. Ακόμη και το επαναστατικό iPhone αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό κατά το λανσάρισμά του. Η απουσία χαρακτηριστικών όπως το φυσικό πληκτρολόγιο και το χαρακτηριστικό της ενσωματωμένης μπαταρίας ξένισε το καταναλωτικό κοινό, μέχρι που τελικά συνήθισαν στην ιδέα του.

Ίσως έχετε αναρωτηθεί και εσείς «μα τι ακόμα μπορούν να αλλάξουν στο smartphone;» και η αλήθεια είναι ότι μάλλον δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν ακόμα πολλές αλλαγές και αυτός είναι ο λόγος που όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν πλέον πρόβλημα να χρησιμοποιούν παλαιότερα μοντέλα. Η απλή αναβάθμιση των smartphone μας δεν αρκεί πλέον και ίσως ήρθε η ώρα να τα αποχαιρετήσουμε και να περάσουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Σκεφτείτε μία συσκευή που θα τα κάνει όλα και ταυτόχρονα θα σας αφήνει να αφοσιωθείτε περισσότερο στον εαυτό και τις εργασίες σας. Ίσως τα AI wearables είναι η λύση στο πρόβλημα του εθισμού μας και αυτός είναι ίσως ο πιο βασικός λόγος που πρέπει να τα αγκαλιάσουμε.

Διαβάστε επίσης

Σκληρές μάχες στη Λωρίδα της Γάζας - Το Ισραήλ και η Χαμάς καταγγέλλουν τα εντάλματα σύλληψης που ζήτησε το ΔΠΔΚόσμος

  Συνεχίζονται οι σκληρές μάχες ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και μέλη του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ και τα δυ...

Θρήνος στο Ιράν: Ξεκίνησαν οι τελετές για την κηδεία του Εμπραχίμ Ραΐσι – Ανοίγει ο δρόμος της διαδοχήςΚόσμος

Οι τελετές για την κηδεία του προέδρου του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι , ο οποίος σκοτώθηκε την Κυριακή σε συντριβή ελικοπτέρου, ξεκίνησαν σήμερα από την πόλη Ταμπρίζ, στα βορειοδυτικά, αν...

Ο Νετανιάχου απορρίπτει μετά βδελυγμίας το αίτημα για έκδοση εντάλματος σύλληψής τουΚόσμος

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε σήμερα εξωφρενικό το αίτημα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρο...

Ερντογάν για ελληνοτουρκικά: «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που να μην μπορεί να επιλυθεί στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της κατανόησης»Κόσμος

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 'Αγκυρα αναφέρθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τις καθιερωμένες...

 Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Ραΐσι: «Έχει αίμα στα χέρια του» – Το Ιράν ζήτησε βοήθεια από τις ΗΠΑ μετά την συντριβή του ελικοπτέρουΚόσμος

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν τα «επίσημα συλλυπητήριά» τους στο Ιράν μετά τον θάνατο του προέδρου Ραΐσι. Σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ματ Μί...

Ουκρανία: Αναφορές ότι βύθισαν ρωσική κορβέτα και ναρκαλιευτικό στην ΚριμαίαΚόσμος

«Είναι αρκετά μεγάλη η πιθανότητα, στην Κριμαία, να μην υπάρχει ούτε ένα πυραυλοφόρο ρωσικό πλοίο με πυραύλους κρουζ» ανέφερε ο επικεφαλής του κέντρου Τύπου των αμυντικών δυνάμεων ...

CNN: Εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου σε Νετανιάχου και ηγέτη Χαμάς από το Διεθνές Ποινικό ΔικαστήριοΚόσμος

  Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητά εντάλματα σύλληψης για τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου με την κατηγορία των εγκλημάτων πο...

Ιράν: Πενθήμερο πένθος για τον θάνατο του Ραϊσί - Συλλυπητήρια από Πούτιν και Ερντογάν Κόσμος

Το Ιράν κήρυξε πενθήμερο εθνικό πένθος μετά τον θάνατο του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τον Guardian. Τριήμερο πένθ...