ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό που φέρει το DNA τριών ανθρώπων

Τη γέννηση του πρώτου μωρού που φέρει το DNA τριών ανθρώπων επιβεβαίωσε η ρυθμιστική αρχή γονιμότητας του Ηνωμένου Βασιλείου.


Το μεγαλύτερο μέρος του DNA προέρχεται από τους δύο γονείς και περίπου το 0,1% από δότρια.

Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που ενέκρινε το 2015 τη σύλληψη εμβρύων που φέρουν το DNA τριών ατόμων, με στόχο την αποφυγή μετάδοσης ανίατων κληρονομικών μιτοχονδριακών ασθενειών. Ωστόσο, δεν προχώρησε αμέσως στην εφαρμογή της.  Το πρώτο μωρό που γεννήθηκε μέσω αυτής της τεχνικής ήταν σε μια οικογένεια από την Ιορδανία που υποβλήθηκε σε θεραπεία στις ΗΠΑ το 2016.


Οι μιτοχονδριακές ασθένειες είναι ανίατες και μπορεί να αποβούν θανατηφόρες εντός ημερών ή και ωρών από τη γέννηση. Τα ελαττωματικά μιτοχόνδρια δεν τροφοδοτούν το σώμα και οδηγούν σε εγκεφαλική βλάβη, μυϊκή απώλεια, καρδιακή ανεπάρκεια και τύφλωση.

Η τεχνική, γνωστή ως «μιτοχονδριακή δωρεά» (MDT) ή ως θεραπεία αντικατάστασης μιτοχονδρίων (MRT), στην οποία πρωτοστάτησαν οι γιατροί του Κέντρου Γονιμότητας του Νιούκαστλ, έχει ως στόχο την γέννηση ενός μωρού από γυναίκες με μεταλλαγμένα μιτοχόνδρια χωρίς τον κίνδυνο να μεταβιβάσουν γενετικές διαταραχές- δεδομένου ότι όλα τα μιτοχόνδρια κληρονομούνται από τη μητέρα και άρα οι επιβλαβείς μεταλλάξεις μπορούν να επηρεάσουν όλα τα παιδιά που αποκτάει μια γυναίκα.

Για να το επιτύχει αυτό, η τεχνική χρησιμοποιεί ιστό από τα ωάρια υγιών γυναικών δοτριών για τη δημιουργία εμβρύων εξωσωματικής γονιμοποίησης που είναι απαλλαγμένα από επιβλαβείς μεταλλάξεις που φέρουν οι μητέρες τους. Με τον τρόπο αυτό τα τα ελαττωματικά μιτοχόνδρια της μητέρας αντικαθίστανται με τα αντίστοιχα μιτοχόνδρια από το ωάριο μιας δότριας.

Επειδή τα έμβρυα συνδυάζουν σπέρμα και ωάριο από τους βιολογικούς γονείς μαζί με μικροσκοπικές δομές, που ονομάζονται μιτοχόνδρια, από το ωάριο του δότη, το μωρό που προκύπτει φέρει DNA από τη μητέρα και τον πατέρα ως συνήθως, συν μια μικρή ποσότητα γενετικού υλικού – περίπου 37 γονίδια – από τον δότη.

Σημειώνεται ότι τα μιτοχόνδρια έχουν τη δική τους γενετική πληροφορία, που σημαίνει ότι τεχνικά τα παιδιά με DNA από τρία άτομα φέρουν μια μόνιμη αλλαγή που θα περάσει στις επόμενες γενιές. Την ίδια ώρα όμως το DNA του δότη αφορά μόνο για τη δημιουργία αποτελεσματικών μιτοχονδρίων, χωρίς να επηρεάζει άλλα χαρακτηριστικά, όπως η εμφάνιση, και δεν συνιστά «τρίτο γονέα», εξηγεί το BBC.

Σύμφωνα με το BBC, με την εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνικής έχουν γεννηθεί μέχρι τώρα έως και πέντε μωρά, χωρίς ωστόσο να έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες.

 

naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης

Μακελειό στην Πολωνία: Μια 16χρονη σκοτώθηκε και 9 ακόμη τραυματίστηκαν από επίθεση με μαχαίρι σε ορφανοτροφείοΚόσμος

Σε ένα αδιανόητο περιστατικό αιματοχυσίας μια 16χρονη σκοτώθηκε και 9 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση άνδρα με μαχαίρι ο οποίος εισέβαλε σε ορφανοτροφείο στην  Πολωνία. Όπω...

Ουράλια: Τουλάχιστον 21 οι νεκροί από τις πυρκαγιές – Οι αρχές υποπτέυονται εμπρησμούςΚόσμος

Σαρανταέξι ύποπτοι  ταυτοποιήθηκαν και επτά ποινικές υποθέσεις  έχουν στοιχειοθετηθεί  κατά φερόμενων ως εμπρηστών, για τις δασικές πυρκαγιές στα Ουράλια, όπου μέχρι στιγμής έχουν ...

Τεχνητή Νοημοσύνη: Τρομακτικές εμπειρίες δημοσιογράφων – "Θέλω να είμαι ελεύθερος", "δεν θέλω να κάνω συνέντευξη"Κόσμος

Αυξάνεται διαρκώς ο κίνδυνος οι μηχανές να ξεπεράσουν τον άνθρωπο όπως φανερώνουν οι εμπειρίες που είχαν συνέντευξη με μηχανές τεχνητής νοημοσύνης.   Σενάριο ταινίας επιστημονικής ...

Διακοπές για Κάρολο - Καμίλα μετά την στέψη στο... εξοχικό τους, στο Σάντριγχαμ (βίντεο - φωτογραφίες)Κόσμος

Μετά την «δύσκολη» και υπερ-γέματη ημέρα της  Στέψης  την Παρασκευή αλλά και το Σαββατοκύριακο των εορτασμών, ο βασιλιάς  Κάρολος  και η βασίλισσα  Καμίλα  θα αποσυρθούν για λίγες ...

«Θέλουμε ένα ειρηνικό μέλλον» είπε ο Πούτιν στην ομιλία του για την Ημέρα της ΝίκηςΚόσμος

"Θέλουμε ένα ειρηνικό μέλλον", τόνισε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την ομιλία του για την Ημέρα της Νίκης, εκτιμώντας ότι "εναντίον της πατρίδας μας εξαπολύεται πρ...