H Ινδία κοντά στο όριο της ανθρώπινης επιβίωσης
Η Ινδία, που τείνει να γίνει η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, βρίσκεται στα όρια της επιβίωσης, καθώς βιώνει όλο και πιο έντονα και συχνά κύματα καύσωνα.
Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία προέβλεψε άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες εβδομάδες, με την χώρα να έχει βιώσει ήδη τον θερμότερο Φεβρουάριο από το 1901. Το περσινό κύμα καύσωνα προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στις καλλιέργειες και πολύωρες διακοπές ρεύματος.
Η κατάσταση για τους 1,4 δισεκατομμύρια Ινδούς που βρίσκονται αντιμέτωποι με θερμοκρασίες 50 βαθμών Κελσίου γίνεται επιπλέον ανυπόφορη καθώς είναι εγκλωβισμένοι σε πυκνοκατοικημένες πόλεις και δεν έχουν πρόσβαση σε καλά αεριζόμενες κατοικίες ή κλιματισμό.
“Το θερμικό στρες για τον άνθρωπο είναι συνδυασμός θερμοκρασίας και υγρασίας”, δήλωσε ο Κίεραν Χαντ, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ, ο οποίος έχει μελετήσει τα καιρικά φαινόμενα της χώρας. “Η Ινδία έχει συνήθως περισσότερη υγρασία από άλλα θερμά μέρη, όπως η Σαχάρα. Αυτό σημαίνει ότι η εφίδρωση είναι λιγότερο ή καθόλου αποτελεσματική “.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στην Ινδία μια μέτρηση γνωστή ως μέτρηση υγρού βολβού – η οποία μετρά την θερμοκρασία του αέρα σε συνδυασμό με την υγρασία – παρέχει μια καλύτερη μέτρηση της θερμικής καταπόνησης του ανθρώπινου σώματος. Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας τον Νοέμβριο προειδοποίησε ότι η Ινδία θα μπορούσε να γίνει ένα από τα πρώτα μέρη στον κόσμο όπου οι θερμοκρασίες υγρού βολβού θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το όριο επιβίωσης των ανθρώπων, που είναι οι 35°C.
Τα θερμότερα κύματα καύσωνα, όπου οι θερμοκρασίες παραμένουν υψηλότερες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τείνουν να οδηγούν σε περισσότερους θανάτους. Στην Ινδία, αυτό επιδεινώνεται από την ταχεία αύξηση του πληθυσμού τις τελευταίες δεκαετίες.
Η θερμοκρασία περιβάλλοντος της Ινδίας είναι ήδη εξαιρετικά υψηλή. Τον Μάιο, για παράδειγμα, τα μόνα μέρη στον πλανήτη συγκρίσιμα σε θερμοκρασία με τη βόρεια Ινδία ήταν η Σαχάρα και τμήματα της ενδοχώρας της Αραβικής χερσονήσου, είναι και τα δύο πολύ αραιοκατοικημένα. Με τις θερμοκρασίες περιβάλλοντος να είναι ήδη τόσο υψηλές, πάνω από 40°C, ακόμη και μικρές αυξήσεις είναι πιθανό να αγγίξουν τα όρια της ανθρώπινης επιβίωσης.
Αυτή τη στιγμή, η Ινδία περιστασιακά ξεπερνά την υγρή θερμοκρασία 32°C, αλλά όχι σε υψηλά επίπεδα. Αλλά με την αυξημένη αστικοποίηση, και άρα την όξυνση του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας, και τη μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας, οι κίνδυνοι θανατηφόρων κυμάτων καύσωνα αυξάνονται επικίνδυνα.
naftemporiki.gr