ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ζελένσκι: Δεν υπάρχει "πυρηνική ασφάλεια" στη χώρα χωρίς την αποχώρηση του ρωσικού στρατού από τον σταθμό της Ζαπορίζια

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα στον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι ότι δεν μπορεί να υπάρξει "πυρηνική ασφάλεια" στην Ουκρανία χωρίς την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον οποίο έχουν καταλάβει εδώ και έναν και πλέον χρόνο.

"Χωρίς την άμεση αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και του ρωσικού προσωπικού από τον σταθμό και τις παρακείμενες περιοχές, κάθε πρωτοβουλία με στόχο την αποκατάσταση της πυρηνικής ασφάλειας είναι καταδικασμένη να αποτύχει", τόνισε ο Ζελένσκι, σύμφωνα με την ουκρανική προεδρία.

Ο Γκρόσι αναμένεται να μεταβεί τις επόμενες ημέρες στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια για τη δεύτερη επίσκεψή του μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Ο Ζελένσκι και ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ συναντήθηκαν νωρίτερα σήμερα σε ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στην περιφέρεια της Ζαπορίζια, όπου ο Ουκρανός πρόεδρος μετέβη "στην πρώτη γραμμή" του νότιου μετώπου.

"Ο ρόλος σας για να εγγυηθείτε την ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας είναι εξαιρετικά σημαντικός σήμερα", δήλωσε ο Ζελένσκι στον Γκρόσι, σύμφωνα με όσα ανέφερε η ουκρανική προεδρία.

Οι δύο ηγέτες μετέβησαν στον χώρο ενός υδροηλεκτρικού εργοστασίου στον Δνείπερο που τροφοδοτεί με ενέργεια τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος έχει καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό και τακτικά υφίσταται διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος.

"Ενημερώθηκαν για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία του υδροηλεκτρικού εργοστασίου του Δνείπερου σε περίπτωση νέων (ρωσικών)επιθέσεων", σύμφωνα με την ουκρανική προεδρία, που αναφέρει σε δελτίο Τύπου ότι οι υποδομές στην περιοχή "έχουν καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό".

"Είχα με τον Ζελένσκι μια πλούσια ανταλλαγή απόψεων για την προστασία" του χώρου "και των εργαζομένων του", έγραψε ο Γκρόσι στο Twitter συνοδεύοντας το μήνυμά του με μια φωτογραφία των δύο ανδρών.

Νωρίτερα, ο Ζελένσκι σε μήνυμά του στο Telegram έγραψε: "Περιφέρεια της Ζαπορίζια. Θέσεις στην πρώτη γραμμή. Έχω την τιμή να βρίσκομαι εδώ σήμερα, στο πλευρό των στρατιωτών μας", συνοδεύοντας το μήνυμά του με ένα βίντεο στο οποίο διακρίνεται να απονέμει μετάλλια σε στρατιώτες.

"Ευχαριστώ που προστατεύετε το κράτος μας και εμάς όλους. Ευχαριστώ για την προστασία των σπιτιών μας, της εδαφικής μας ακεραιότητας και της ζωής στην Ουκρανία", δήλωσε σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος επισκέφθηκε επίσης μια πολυκατοικία στην πόλη της Ζαπορίζια, όπου ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν από ρωσική επίθεση την περασμένη Τετάρτη.

Επισκέφθηκε επίσης ένα στρατιωτικό νοσοκομείο όπου συνομίλησε με τραυματίες πολέμου και το ιατρικό προσωπικό, σύμφωνα με την προεδρία.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Ρωσία: Οι πωλήσεις πετρελαίου στην Ινδία αυξήθηκαν kκατά 22 φορές πέρσιΚόσμος

Oι πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου στην Ινδία αυξήθηκαν πέρσι κατά 22 φορές, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, σύμφωνα με τον οποίο η Μόσχα χρειάζεται να επ...

Τη μεταρρύθμιση της πολιτικής ασύλου συζητά το Ευρωπαϊκό ΚοινοβούλιοΚόσμος

Στο επίκεντρο πολλών διαπραγματεύσεων, η μεταρρύθμιση της πολιτικής ασύλου της ΕΕ αναμένεται να περάσει ένα βασικό στάδιο σήμερα με την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πολλών σ...

Πόσες αγκαλιές χρειαζόμαστε καθημερινά; – Η καθοριστική σημασία της αγκαλιάςΚόσμος

Η Αμερικανίδα ψυχοθεραπεύτρια, γνωστή για την προσέγγισή της στην οικογενειακή θεραπεία Βιρτζίνια Σατίρ (Virginia Satir) συνήθιζε να λέει ότι ένας άνθρωπος χρειάζεται καθημερινά τέ...

6 νεκροί, ανάμεσά τους 3 παιδιά, σε μακελειό μέσα σε αμερικανικό σχολείοΚόσμος

Τρία παιδιά και τρεις ενήλικοι σκοτώθηκαν χθες Δευτέρα μέσα σε πρωτοβάθμιο ιδιωτικό σχολείο στη Νάσβιλ, στην πολιτεία Τενεσί του αμερικανικού Νότου, τραγωδία οι περιστάσεις της οπο...

Στο Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ η ελληνική πρόταση για ενίσχυση των ευρωπαϊκών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειαςΚόσμος

Στο τραπέζι του Συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ θα βρεθεί σήμερα η ελληνική πρωτοβουλία για την αύξηση των ευρωπαϊκών επενδύσεων σε υποδομές ηλεκτρικού δικτύου. Η ελληνική πλευρά, σε έ...

ΗΠΑ: Τρία παιδιά και τρεις ενήλικες νεκροί από πυρά σε σχολείο στο Νάσβιλ του ΤενεσίΚόσμος

Τρεις μαθητές και τρεις ενήλικοι σκοτώθηκαν σήμερα σε ιδιωτικό σχολείο του Τενεσί από τα πυρά ενόπλου που σκοτώθηκε αργότερα από αστυνομικούς. Ήταν 10:13 (τοπική ώρα) όταν η αστυνο...

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε την αναβολή της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματοςΚόσμος

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε απόψε μια «παύση» στη διαδικασία υιοθέτησης της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος, η οποία έχει οδηγήσει σε μεγάλες ...