ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

BBC: Τι θα συμβεί αν συλληφθεί ο Ντόναλντ Τραμπ;

Το BBC δίνει απαντήσεις σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την υπόθεση:
Το 2016, η ηθοποιός ερωτικών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς επικοινώνησε με Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και προσφέρθηκε να πουλήσει πληροφορίες σχετικά με τις σχέσεις που διατηρούσε με τον Ντόναλντ Τραμπ το 2006.


Το γεγονός αυτό υπέπεσε στην αντίληψη των συνεργατών του Τραμπ και ο δικηγόρος του, Μάικλ Κόεν, έδωσε στη Ντάνιελς 130.000 δολάρια για να αποσιωπήσει την υπόθεση.

 

Αυτό από μόνο του δεν είναι παράνομο. Όταν όμως ο Τραμπ αποζημίωσε τον Κόεν, το αρχείο της πληρωμής έκανε λόγο για νομικά έξοδα. Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, αυτό σημαίνει ότι ο Τραμπ παραποίησε επιχειρηματικά αρχεία, κάτι το οποίο αποτελεί πλημμέλημα στη Νέα Υόρκη, και συνεπώς θεωρείται ποινικό αδίκημα.

Οι εισαγγελείς θα μπορούσαν να ισχυριστούν επίσης ότι το παραπάνω γεγονός παραβιάζει την εκλογική νομοθεσία, καθώς η προσπάθεια του Τραμπ να αποκρύψει τις πληρωμές που πραγματοποίησε προς τη Ντάνιελς, είχε ως κίνητρο να μην γνωρίζουν οι ψηφοφόροι του για την ερωτική σχέση που είχε μαζί της.


Η περίπτωση συγκάλυψης ενός εγκλήματος μέσω της παραποίησης αρχείων θα εθεωρείτο κακούργημα, κάτι που αποτελεί σοβαρότερη κατηγορία.

Ακόμη και οι συνήγοροι αναγνωρίζουν ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για μια ξεκάθαρη υπόθεση. Δεν υπάρχουν πολλές παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν, ενώ όσες προσπάθειες έγιναν για να αποδοθούν κατηγορίες σε πολιτικούς, οι οποίοι ξεπέρασαν το όριο μεταξύ χρηματοδότησης της προεκλογικής τους εκστρατείας και των προσωπικών τους εξόδων, κατέληξαν σε αποτυχία.

«Θα είναι δύσκολο», αναφέρει η Κάθριν Κρίστιαν, πρώην οικονομική εισαγγελέας στη Νέα Υόρκη.

 

Θα αποδοθούν όντως κατηγορίες;
Η απόφαση για το αν θα αποδοθούν κατηγορίες, εναπόκειται στον εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Άλβιν Μπραγκ, ο οποίος είναι ο μόνος που γνωρίζει αν – και πότε – θα ανακοινωθεί κατηγορητήριο.


Την περασμένη εβδομάδα, οι δικηγόροι του Τραμπ δήλωσαν ότι δόθηκε μια ευκαιρία στον πρώην πρόεδρο να εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής που ερευνά την υπόθεση, κάτι που αποτελεί ένδειξη πως οι έρευνες θα ολοκληρωθούν σύντομα.

Επιπλέον, οι δικηγόροι αρνούνται πως οι ίδιοι ή ο Τραμπ έχουν λάβει κάποια ειδοποίηση σχετικά με επικείμενη έκδοση κατηγορητηρίου, λέγοντας πως οι ισχυρισμοί του πρώην προέδρου ότι αυτό θα γίνει την Τρίτη, βασίζονταν σε πληροφορίες από τα ΜΜΕ.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα σημάδια ότι η επιτροπή ολοκληρώνει τις έρευνες.

Τόσο ο Μάικλ Κόεν όσο και ο πρώην νομικός σύμβουλος Ρόμπερτ Κοστέλο έχουν δώσει καταθέσεις τις τελευταίες ημέρες.

Ο Κοστέλο προτάθηκε από την ομάδα υπεράσπισης του Τραμπ τη Δευτέρα σε μια προσπάθεια να δυσφημήσει τη μαρτυρία του Κοέν.

 

Τι θα γίνει εάν ο Τραμπ συλληφθεί;
Εάν αποδοθούν κατηγορίες στον Τραμπ, οι δικηγόροι του αφήνουν να εννοηθεί ότι ο πρώην πρόεδρος θα συλληφθεί με τη συνηθισμένη διαδικασία.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να μεταβεί στη Νέα Υόρκη από την οικία του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, προκειμένου να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου και στη συνέχεια να τεθεί επισήμως υπό κράτηση, να του πάρουν δακτυλικά αποτυπώματα και φωτογραφία ως κρατουμένου.

Δεδομένου ότι μια τέτοια απόφαση θα ήταν ιστορικής σημασίας, και λαμβάνοντας υπόψιν τις ανησυχίες για την ασφάλεια, παραμένει αβέβαιο το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί αυτή η υπόθεση – ενώ είναι πιθανό να αποτελέσει το αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ του γραφείου του εισαγγελέα και της ομάδας του Τραμπ.

Μόλις κλείσει η υπόθεση και επιλεγεί δικαστής, θα διευθετηθούν και λεπτομέρειες όπως η ημερομηνία της δίκης, οι πιθανοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί που θα επιβληθούν στον κατηγορούμενο καθώς και οι απαιτήσεις εγγύησης.

Η δίκη – η στιγμή που ένας κατηγορούμενος εμφανίζεται ενώπιον δικαστή – είναι ανοιχτή στον Τύπο. Ωστόσο, το δικαστήριο μπορεί να λάβει ορισμένα μέτρα, όπως να του παραχωρήσει ιδιωτική είσοδο στο δικαστήριο, προκειμένου να προστατεύσει το απόρρητό του και να διαφυλάξει την ασφάλεια.

Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένης της Μυστικής Υπηρεσίας, που φρουρεί τον Τραμπ και άλλους πρώην προέδρους, έχουν εξετάσει σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σύλληψης, δήλωσαν αξιωματούχοι σε αμερικανικά ΜΜΕ.

Η καταδίκη για πλημμέλημα θα οδηγούσε στην επιβολή προστίμου. Εάν όμως ο Τραμπ καταδικαζόταν για κακούργημα, θα αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης έως τεσσάρων ετών, αν και ορισμένοι νομικοί εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι το πιο πιθανό είναι επιβληθεί πρόστιμο και πως το να βρεθεί ο Τραμπ πίσω από τα κάγκελα είναι εξαιρετικά απίθανο.

 

Θα υπάρξουν διαμαρτυρίες;
Αφού ο Τραμπ ισχυρίστηκε σε ανάρτησή του στα social media ότι θα συλληφθεί την Τρίτη, απηύθυνε εκκλήσεις σε υποστηρικτές του για μαζικές διαμαρτυρίες: «Απλά δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε άλλο αυτό. Σκοτώνουν το έθνος μας κι εμείς καθόμαστε και τους κοιτάμε», ανέφερε στην ανάρτηση.

Το ύφος των δηλώσεών του θυμίζει αρκετά τη ρητορική του πριν από την εισβολή των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021, και συνεπώς προκάλεσε ανησυχίες για πιθανά ξεσπάσματα βίας.

Ο εισαγγελέας Άλβιν Μπραγκ βρίσκεται σε στενή επαφή με την αστυνομία της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με επιστολή που διέρρευσε στον Τύπο την Κυριακή.

«Δεν θα ανεχθούμε απόπειρες εκφοβισμού του γραφείου μας ή απειλές προς το κράτος δικαίου της Νέας Υόρκης», έγραψε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δυνάμεις επιβολής του νόμου θα διασφαλίσουν ότι οποιεσδήποτε απειλές θα διερευνηθούν πλήρως και πως θα υπάρξουν οι απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας.

Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία ότι διοργανώνονται μαζικές διαμαρτυρίες σαν κι εκείνες που οδήγησαν στα βίαια επεισόδια της 6ης Ιανουαρίου του 2021.

 

Θα μπορέσει ο Τραμπ να είναι ξανά υποψήφιος;
Ένα κατηγορητήριο ή ακόμα και μια ποινική δίωξη δεν θα εμπόδιζαν τον Τραμπ να συνεχίσει την προεκλογική του εκστρατεία, ενώ ο ίδιος έχει δείξει ότι δεν θα σταματήσει ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει τίποτα στη νομοθεσία των ΗΠΑ που να εμποδίζει έναν υποψήφιο που κρίνεται ένοχος για έγκλημα να κάνει εκστρατεία και να υπηρετήσει ως πρόεδρος – ακόμη και μέσα από τη φυλακή.

Ωστόσο, η σύλληψη του Τραμπ σίγουρα θα περιέπλεκε την προεδρική εκστρατεία του.

Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι μπορεί να συσπειρωθούν γύρω από τον Τραμπ, η υπόθεση θα μπορούσε επίσης να αποσπάσει σημαντικό μέρος της προσοχής ενός υποψηφίου, ο οποίος θα προσπαθεί να κερδίσει ψήφους και να συμμετάσχει σε πολιτικές συζητήσεις.

Θα εμβάθυνε επίσης τον ήδη έντονο διχασμό εντός του αμερικανικού πολιτικού συστήματος.

Οι Συντηρητικοί πιστεύουν ότι η Δικαιοσύνη τηρεί μια διαφορετική στάση στην περίπτωση του Τραμπ, ενώ οι Φιλελεύθεροι θεωρούν ότι αυτό είναι ένα ζήτημα λογοδοσίας των παραβατών του νόμου – ακόμη και εκείνων που βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις εξουσίας…

 

Πηγές: kathimerini.gr – BBC

Διαβάστε επίσης

Σι προς Πούτιν: Μαζί οδηγούμε αλλαγές που δεν έχουν συμβεί εδώ και 100 χρόνιαΚόσμος

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνόδευσε τον Κινέζο ομόλογό του μέχρι το αυτοκίνητό του. Οι δυό ηγέτες έδωσαν τα χέρια και μίλησαν για λίγο. «Τώρα συμβαίνουν αλλαγές που δεν έχο...

Εξεγείρονται και λένε «όχι» στις πωλήσεις σπιτιών σε ξένους, οι ΤούρκοιΚόσμος

«Όχι» στις πωλήσεις πωλήσεων κατοικιών σε αλλοδαπούς, λέει η συντριπτική πλειοψηφία των Τούρκων την ώρα που οι -προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό- τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 9...

Ρωσία: Απειλές στην Βρετανία για τα πυρομαχικά μη εμπλουτισμένου ουρανίουΚόσμος

«Θα απαντήσει» η Μόσχα εάν το Λονδίνο προμηθεύσει την Ουκρανία με πυρομαχικά για άρματα μάχης που περιέχουν μη εμπλουτισμένο ουράνιο, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτι...

Ισχυρός σεισμός 6,5 Ρίχτερ στο Αφγανιστάν αισθητός σε πολλές χώρες (βίντεο)Κόσμος

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο σεισμός έγινε αισθητός στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ, καθώς και σε μια σειρά πακιστανικών πόλεων, όπως το Ισλαμαμπάντ και η Λαχόρ...

Γαλλία: Μια ακόμη νύχτα συγκρούσεων στο Παρίσι μετά την καταψήφιση των προτάσεων μομφής Κόσμος

Η αποτυχία των δύο προτάσεων δυσπιστίας εναντίον της γαλλικής κυβέρνησης, με αφορμή τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, πυροδότησε χθες το βράδυ μια σειρά διαδηλώσεων σε ολόκληρη ...