Το Ingenuity έφτασε στον Άρη Φεβρουάριο του 2021 με το ρόβερ της αποστολής Perseverance της NASA που είναι ο πιο προηγμένος ρομποτικός εξερευνητής που έχει στείλει η ανθρωπότητα στον Κόκκινο Πλανήτη. Το Ingenuity ήταν προγραμματισμένο να κάνει μάξιμουμ πέντε σύντομες πτήσεις σε χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων. Μάλιστα οι επιστήμονες της NASA δήλωναν ότι η αποστολή στο κομμάτι που αφορούσε το drone θα ήταν πετυχημένη αν το Ingenuity κατάφερνε απλά να ανασηκωθεί από το έδαφος μια φορά και να κρατηθεί για λίγα δευτερόλεπτα στον αέρα.

Δύο χρόνια μετά το drone συνεχίζει να πετά στον Άρη ακάθεκτο έχοντας μάλιστα δεχτεί πρόσφατα αναβάθμιση του λογισμικού του από τους επιστήμονες της NASA που ομολογούν την έκπληξη τους από την αντοχή που έχει επιδείξει το drone στις αφιλόξενες γενικότερα αλλά και ειδικότερα για πτήσεις περιβάλλον του Άρη.

Το επίτευγμα αυτό αποτελεί αντικείμενο ενθουσιασμού από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία αλλά και την επιστημονική κοινότητα γενικότερα που βλέπει ότι πρστίθεται ένα πολύτιμο εργαλείο στη διαστημική εξερεύνηση. Η NASA έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα στείλει ένα drone εξερεύνησης στον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου που έχει γεωατμοσφαιρικές συνθήκες παρόμοιες με αυτές της νεαρής Γης και ορισμένοι ειδικοί έχουν πει ότι μπορεί ο Τιτάνας να αποτελέσει τόπο δημιουργίας μεγάλων ανθρώπινων αποικιών.

Naftemporiki.gr