ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Δαμασκός προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τον σεισμό για να βγει από την απομόνωση, εκτιμούν αναλυτές

Μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε τη Συρία και την Τουρκία, αραβικές χώρες αποκατέστησαν τις επαφές τους και έστειλαν βοήθεια στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος ενδέχεται να επωφεληθεί από την καταστροφή για να εξέλθει από τη διπλωματική του απομόνωση, εκτιμούν αναλυτές.

«Η φρικτή τραγωδία που έπληξε τη Συρία και την Τουρκία αποτελεί ξεκάθαρη ευκαιρία για τον Μπασάρ αλ Άσαντ», ο οποίος «θα προσπαθήσει να προωθήσει τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων του καθεστώτος του με τον υπόλοιπο αραβικό κόσμο», δήλωσε ο αναλυτής Νικ Χέρας.

Όμως «αυτή η ανθρωπιστική κρίση δεν θα αθωώσει το καθεστώς του στα μάτια των δυτικών χωρών», πρόσθεσε ο αναλυτής του New Lines Institute.

Λίγες ώρες μετά τον σεισμό της Δευτέρας ο Σύρος πρόεδρος δέχθηκε τηλεφωνική κλήση από τον Αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο οποίος του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του. Αυτή ήταν η πρώτη επαφή των δύο ανδρών μετά την άνοδο του Σίσι στην εξουσία το 2014.

Ο Άσαντ έχει απομονωθεί από πολλές αραβικές χώρες, αφότου η Συρία αποκλείστηκε από τον Αραβικό Σύνδεσμο το 2011, μετά την έναρξη του εμφυλίου.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η πρώτη χώρα του Κόλπου που αποκατέστησε τις σχέσεις της με το καθεστώς, έχει ήδη υποσχεθεί βοήθεια ύψους τουλάχιστον 50 εκατ. δολαρίων στη Συρία και έχει στείλει αεροσκάφη που μεταφέρουν βοήθεια.

Ο βασιλιάς του Μπαχρέιν από την πλευρά του είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Άσαντ, την πρώτη επίσημη επαφή μεταξύ τους εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια.

Ο Λίβανος, που διατηρεί πολιτική απόσταση από τη σύγκρουση στη Συρία, έστειλε την Τετάρτη αντιπροσωπεία στη Δαμασκό, στην πρώτη επίσκεψη υψηλού επιπέδου μετά την έναρξη του πολέμου.

 

«Να αδράξει την ευκαιρία»

Η ανθρωπιστική βοήθεια ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο «για μια διπλωματική δέσμευση που θα διαρκέσει», εκτίμησε ο Χέρας.

Όμως ο Άρον Λοντ, μέλος του Century International, εμφανίζεται πιο συγκρατημένος.

«Πρόκειται για τυπικά μηνύματα, τα οποία οι ηγέτες αυτοί απευθύνουν σε οποιονδήποτε άλλο ηγέτη κράτους στην περίπτωση μιας μεγάλης φυσικής καταστροφής», σχολίασε.

Όμως εκτίμησε ότι ο Άσαντ «θα προσπαθήσει να αδράξει την ευκαιρία», ακόμη περισσότερο καθώς η τρέχουσα κρίση μπορεί να διευκολύνει τις διμερείς επαφές μεταξύ της Δαμασκού και κρατών που μέχρι πρότινος δίσταζαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με τη Συρία.

Η Σαουδική Αραβία, η οποία διέκοψε τις σχέσεις της με τη Δαμασκό το 2012 και στήριζε την αντιπολίτευση στην αρχή του εμφυλίου, υποσχέθηκε να στείλει βοήθεια, ακόμη και στις περιοχές που ελέγχονται από τη Δαμασκό.

Πηγή από το Κέντρο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διάσωσης του βασιλιά Σαλμάν δήλωσε ότι η βοήθεια θα σταλεί απευθείας στο διεθνές αεροδρόμιο του Χαλεπιού, το οποίο ελέγχει η Δαμασκός, καθώς και στη Συριακή Ερυθρά Ημισέληνο. Ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν άμεσοι δίαυλοι επικοινωνίας με την κυβέρνηση Άσαντ.

Το Κατάρ, το οποίο κατηγορείται ότι χρηματοδότησε την ένοπλη αντιπολίτευση στον Άσαντ και το οποίο δεν έχει ακόμη εξομαλύνει τις σχέσεις του με τη Συρία, δεσμεύθηκε επίσης να στείλει βοήθεια.

Ο σεισμός εξάλλου μπορεί να επιταχύνει το ξεπάγωμα των σχέσεων μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας, μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες, εκτίμησε ο Λουντ.

«Οι δύο χώρες έχουν πλέον ένα κοινό πρόβλημα το οποίο ξεπερνά τα σύνορα και τις πολιτικές διαφωνίες», σημείωσε.

 

Βοήθεια από τη Δύση

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης Άσαντ να βγει από την απομόνωση δεν περιορίζονται στον αραβικό κόσμο.

Η Δαμασκός έχει κατηγορήσει τη Δύση ότι υπέθαλψε τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε στη χώρα με στόχο να ανατρέψει την κυβέρνηση Άσαντ και καταγγέλλει ότι η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα συνδέεται με τις διεθνείς κυρώσεις οι οποίες της έχουν επιβληθεί από το 2011.

Όμως τη Δευτέρα ο Σύρος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Μπασάμ Σάμπαγκ ανακοίνωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη «να εργαστεί με όλους όσοι επιθυμούν να βοηθήσουν τη Συρία».

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ Μόκνταντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη «να διευκολύνει» την άφιξη βοήθειας από διεθνείς οργανισμούς.

Ο Συριακός Ερυθρός Σταυρός ζήτησε τη βοήθεια της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID).

Την Τετάρτη η Δαμασκός ζήτησε τη βοήθεια της ΕΕ στις προσπάθειες διάσωσης των εγκλωβισμένων, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Γιάνες Λέναρτσιτς, καλώντας τις χώρες μέλη να την προσφέρουν. Παράλληλα υπογράμμισε «τη σημασία να διασφαλίσουμε» ότι η βοήθεια «δεν θα υπεξαιρεθεί».

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους επεσήμαναν την Τρίτη ότι εργάζονται με τοπικές μη κυβερνητικές οργανώσεις στη Συρία για να βοηθήσουν τα θύματα, αρνούμενες οποιαδήποτε επαφή με τη Δαμασκό.

«Οι πόροι θα πάνε φυσικά στον συριακό λαό, όχι στο καθεστώς», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Σεισμός Τουρκία: Αδιανόητη τραγωδία – «Σβήνουν» οι ελπίδες για επιζώντες - Πάνω από 21.700 οι νεκροί Κόσμος

Δεν έχει τέλος το δράμα που ζουν Τουρκίακαι Συρία μετά τον καταστροφικό σεισμό. Η νεότερη καταμέτρηση ανεβάζει σε πάνω από 21.700 τον αριθμό των θυμάτων, στις δύο χώρες. Δεκάδες χι...

Qatargate: Συνελήφθη ο ΤαραμπέλαΚόσμος

Στη σύλληψη του Μαρκ Ταραμπέλα προχώρησαν οι Αρχές, στο πλαίσιο του σκανδάλου Qatargate . Ο Βέλγος ευρωβουλευτής είχε κληθεί για ανάκριση σήμερα το πρωί από τον ανακριτή Michel Cla...

Σεισμός στην Τουρκία: Συνεχίζεται το θρίλερ για τον εντοπισμό των Ελλήνων στην Αντιόχεια – Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της ΕΜΑΚΚόσμος

Μία μεγάλη επιχείρηση της ΕΜΑΚ, βρίσκεται αυτή την στιγμή σε εξέλιξη στην Αντιόχεια, με στόχο να εντοπιστεί το ζευγάρι των Ελλήνων που αγνοείται, μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που...

Ευχαριστίες από Μ. Τσαβούσογλου σε Χρ. Στυλιανίδη: Πολύ ουσιαστική και όχι συμβολική η ελληνική βοήθειαΚόσμος

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επικοινώνησε τηλεφωνικά χθες στις 10:30 το βράδυ με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη...

Η Ρωσία πρέπει να κατασκευάσει «χιλιάδες άρματα μάχης» λέει ο ΜεντβέντεφΚόσμος

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε χθες Πέμπτη ότι η χώρα πρέπει να κατασκευάσει και να εκσυγχρονίσει χιλιάδες άρματα μάχης, δοθείσης της δυτικής βοήθειας που ρέ...

Σεισμός στην Τουρκία: Αντιμέτωπος με την οργή σεισμοπαθών ο Ερντογάν - «Ντροπή σας!»Κόσμος

«Μην έρθεις εδώ να ζητήσεις ψήφους», «Μας παρατήσατε στην τύχη μας» τα μηνύματα των πολιτών - Τα σενάρια για αναβολή των εκλογών εξαιτίας της καταστροφής   Τρεις ημέρες μετά τον χε...

Η δημοτική αρχή του Κιέβου ανακοίνωσε πως απομακρύνθηκε το άγαλμα του σοβιετικού απελευθερωτή της πόλης από τους ναζίΚόσμος

Το μνημείο του επικεφαλής των σοβιετικών ένοπλων δυνάμεων κατά την απελευθέρωση του Κιέβου από τις δυνάμεις των ναζιστών στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο απομακρύνθηκε από την τοποθεσία όπ...

ΗΠΑ: 22χρονος σκοτώθηκε από σφαίρα, πολύ κοντά στην Τάιμς Σκουέαρ, όπου απαγορεύεται η οπλοφορίαΚόσμος

Νέος σκοτώθηκε από σφαίρα χθες Πέμπτη το απόγευμα (τοπική ώρα) στη Νέα Υόρκη, πολύ κοντά στην Τάιμς Σκουέαρ -τουριστικό μαγνήτη της μεγαλούπολης όπου θεωρητικά η οπλοφορία απαγορεύ...