Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sana μετέδωσε ότι στις επαρχίες του Χαλεπίου, της Λαττάκειας, της Χάμας, του Ιντλίμπ και της Ταρτούς, περιοχές που ελέγχονται από το συριακό καθεστώς, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 812 και οι τραυματίες 1.449.

Σύμφωνα εξάλλου με τα Λευκά Κράνη, τη μη κυβερνητική οργάνωση διασωστών που δραστηριοποιείται στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, οι νεκροί στη βορειοδυτική Συρία είναι τουλάχιστον 900 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 2.300. Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται ότι «θα αυξηθούν δραματικά», προειδοποίησε η οργάνωση.

Εν τω μεταξύ, άνδρες της ΕΜΑΚ διέσωσαν έναν 50χρονο και ένα κοριτσάκι 6 ετών στην πόλη Χατάι, στη νοτιοδυτική Τουρκία, ενώ συνεχίζουν τις προσπάθειες διάσωσης και άλλων ανθρώπων.

Η αδερφή του κοριτσιού δεν τα κατάφερε.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγρίας υπολογίζει στα 23 εκατ., συμπεριλαμβανομένων 1,4 εκατ.  παιδιών, τον αριθμό των ανθρώπων που είναι πιθανό να επηρεαστούν μακροπρόθεσμα από τον πολύνεκρο καταστροφικό σεισμό και τις μετασεισμικές δονήσεις. Την εκτίμηση γνωστοποίησε η ανώτερη αξιωματικός έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ, Αντελχάιντ Μαρσάνγκ, την ώρα που σωστικά συνεργεία καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να εντοπίσουν ανθρώπους κάτω από τα χαλάσματα και να τους ανασύρουν ζωντανούς. Ο θρήνος του θανάτου και το χαμόγελο για τη ζωή που θριαμβεύει μέσα από τα συντρίμμια, εναλλάσσονται.

REUTERS/Suhaib Salem

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε σήμερα «ζώνη καταστροφής» τις δέκα επαρχίες που επλήγησαν από τους σεισμούς, επιβάλλοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή για τρεις μήνες. Τόνισε δε πως 70 χώρες προσέφεραν βοήθεια στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και πως οι αρχές σχεδιάζουν να ανοίξουν ξενοδοχεία στην Αττάλεια, ένα τουριστικό θέρετρο στη δυτική Τουρκία, ώστε να στεγάσουν προσωρινά ανθρώπους που επλήγησαν.

naftemporiki.gr