ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πόσο ισχυρός είναι ένας σεισμός 7,8 ρίχτερ;

«Σεισμός τέτοιου μεγέθους απελευθερώνει τόση ενέργεια, όση θα χρειαζόταν για να τροφοδοτήσει τη Νέα Υόρκη για περισσότερες από 4 ημέρες», δηλώνει στους New York Times, σεισμολόγος στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.

Για να κατανοήσουμε πόσο τρομακτική είναι η απελευθέρωση ενέργειας από σεισμούς τέτοιων μεγεθών, ειδικοί εξηγούν  ότι «μία δόνηση 7 βαθμών ισοδυναμεί με περίπου 32 ατομικές βόμβες της Χιροσίμα».

Εκτός από το μέγεθος, καθοριστικό παράγοντα σε κάθε σεισμό αποτελεί το εστιακό βάθος, ενώ οι καταστροφικές συνέπειες εξαρτώνται και από την ποιότητα κατασκευής των κτηρίων.

Τα κτίσματα: Στις πληγείσες επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), εκτιμά ότι « ο πληθυσμός κατοικεί σε εξαιρετικά ευάλωτες δομές που δεν πληρούν τα κριτήρια αντισεισμικής προστασίας».

Οι αναλογίες: Το διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου προκλήθηκε σε ένα μακρύ ρήγμα  περίπου 1.500 χιλιομέτρων. O συγκεκριμένος σεισμός είναι ο μεγαλύτερος που έχει δώσει, από το 1939. Σεισμοί παρόμοιου μεγέθους καταγράφηκαν το 2015 στο Νεπάλ me 9 χιλιάδες νεκρούς και το 2013 στο Πακιστάν με τουλάχιστον 825 θύματα.

Με πληροφορίες από New York Times/KReport

 

Διαβάστε επίσης

Συγκλονιστικές εικόνες από τον απεγκλωβισμό μικρού κοριτσιού από την ελληνική ΕΜΑΚ – Δείτε LiveΚόσμος

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα η επιχείρηση διάσωσης από τους άνδρες της εληνικής ΕΜΑΚ ενός μικρού κοριτσιού που βρίσκεται εγκλωβισμένο κάτω από τόνους συντρίμμια στην Τουρκία....

Ξεπέρασαν τους 5.000 οι νεκροί από τους σεισμούς σε Τουρκία, Συρία - Μπαράζ μετασεισμών (βίντεο)Κόσμος

Η μετασεισμική δραστηριότητα είναι συνεχής στην Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό 7,8 βαθμών τα ξημερώματα της Δευτέρας. Σεισμός  5,7 βαθμών στην ανατολική Τουρκία Σεισμός μεγέθ...

Ο Ζελένσκι προσκλήθηκε σε σύνοδο κορυφής των «27» - Αναμένεται την Πέμπτη στις ΒρυξέλλεςΚόσμος

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προσκλήθηκε να συμμετάσχει σε "μια μελλοντική σύνοδο κορυφής" των "27", ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβου...