ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στους δρόμους οι Βρετανοί για τη μεγαλύτερη απεργία της τελευταίας δεκαετίας

Στον δρόμο οι εργαζόμενοι στο Λονδίνο και πολλές πόλεις ανά τη Μεγάλη Βρετανία για να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις, στο πλαίσιο της σημερινής μεγάλης απεργίας, που εκτιμάται πως είναι η μεγαλύτερη εδώ και δέκα χρόνια και πως προσελκύει μισό εκατομμύριο κόσμο.

Μισό εκατομμύριο που διεκδικεί ανυποχώρητα αξιοπρεπείς αυξήσεις στους μισθούς κλιμακώνοντας τον αγώνα και πιέζοντας την κυβέρνηση, ενώ παράλληλα διαμαρτύρεται ενάντια σε νομοσχέδιο - επίθεση στο δικαίωμα της απεργίας.


 
Δάσκαλοι, καθηγητές, πανεπιστημιακοί, υγειονομικοί, οδηγοί βρίσκονται ανάμεσα στους κλάδους του δημόσιου τομέα που απεργούν, ενώ η Ντάουνινγκ Στριτ επιστρατεύει 600 στρατιωτικούς, δημόσιους υπάλληλους και εθελοντές για να καλύψει τα κενά στις δημόσιες υπηρεσίες.
 
Χιλιάδες σχολεία (το 85%) κλείνουν ορισμένες ή όλες τις τάξεις τους, τα μουσεία κλείνουν, τα τρένα ακινητοποιούνται, λιμενικοί και συνοριακοί αξιωματούχοι απέχουν από τις δουλειές τους. Η γενική γραμματέας της Εθνικής Ένωσης Παιδείας δήλωσε στο BBC ότι οι απεργοί δάσκαλοι έχουν λάβει πολλά μηνύματα υποστήριξης από τους γονείς.


Ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου μηχανοδηγών ASLEF, Μικ Γουίλαν, ζήτησε από την κυβέρνηση να ακούσει τώρα τα αιτήματα των εργαζομένων.  


Οι Βρετανοί ζουν μήνες τώρα την κρίση του κόστους ζωής.  Συνδικάτα αναφέρουν ότι παρά τις όποιες αυξήσεις στους μισθούς, όπως η πρόταση της κυβέρνησης για 5% αύξηση στους εκπαιδευτικούς, οι μισθοί στο δημόσιο τομέα αποτυγχάνουν να συμβαδίσουν με τον αυξανόμενο πληθωρισμό, πράγμα που σημαίνει ότι ουσιαστικά οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί περικοπές. 

Ομοσπονδία συνδικάτων σημειώνει ότι ο μέσος εργαζόμενος του δημοσίου παίρνει 203 λίρες λιγότερα το μήνα σε σχέση με το 2010, αν ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός που ανέρχεται στο 10,5% καταγράφοντας ρεκόρ 40 ετών, λόγω της εκτίναξης του κόστους τροφίμων και ενέργειας. 

Από την πλευρά, ο πρωθυπουργός της χώρας Ρίσι Σουνάκ διαμήνυσε ότι «οι διαπραγματεύσεις και όχι οι πικέτες είναι η σωστή προσέγγιση» για να περιοριστεί στο γεγονός ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα προκαλέσουν «σημαντική αναστάτωση» στους πολίτες.

Η κυκλοφοριακή συμφόρηση κατά τη διάρκεια των πρωινών ωρών αιχμής έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της συμμετοχής στην απεργία. 


Η τελευταία φορά που η χώρα είδε μαζικές αποχωρήσεις τέτοιας κλίμακας ήταν το 2011, όταν πάνω από 1 εκατομμύριο δημόσιοι υπάλληλοι πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία για το ζήτημα των συντάξεων.

«Παράλληλα με το ζήτημα των συντάξεων, έχουμε επίσης ανησυχίες για τις αμοιβές, επειδή οι αμοιβές έχουν διαβρωθεί πολύ σημαντικά, ιδιαίτερα τα τελευταία δέκα χρόνια» δήλωσε καθηγητής μέσης εκπαίδευσης τονίζοντας ότι οι εργοδότες έχουν ασχοληθεί μόνο με «τις πιο μικρές λεπτομέρειες» και ότι κατήγγειλε τη συστημική κατάχρηση των επισφαλών συμβάσεων.

Χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέφερε πως η Βρετανία θα είναι η μόνη μεγάλη οικονομία, που θα συρρικνωθεί φέτος, με χειρότερες επιδόσεις ακόμη και από τη Ρωσία που έχει πληγεί από τις κυρώσεις.

 

Mε πληροφορίες από Associated Press και Independent

Διαβάστε επίσης

Η Β. Κορέα ανεβάζει κι άλλο τον τόνο μετά τα κοινά αεροπορικά γυμνάσια ΗΠΑ-Ν. ΚορέαςΚόσμος

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα πως διεξήχθησαν κοινά αεροπορικά γυμνάσια με τις ΗΠΑ, με τη συμμετοχή στρατηγικών βομβαρδιστικών και μαχητικών αόρατων για τα περισσότερα ραντάρ, πρ...

Αμερικανοί γερουσιαστές σε Μπάιντεν: Προϋπόθεση η ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ για F-16 στην ΤουρκίαΚόσμος

Την έντονη ανησυχία τους για τα προσκόμματα που βάζει η Τουρκία στην ενταξιακή πορεία της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ εκφράζουν Αμερικανοί γερουσιαστές σε επιστολή που θα ...

Στο Κίεβο η πρόεδρος της Κομισιόν - Διαβεβαίωσε τους Ουκρανούς για τη στήριξη της ΕΕΚόσμος

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαβεβαίωσε την Ουκρανία για τη στήριξη της ΕΕ κατά την άφιξή της στο Κίεβο σήμερα, όπου αναμένεται να συναντηθεί με μέλ...

Ουκρανία: Φόβος και αβεβαιότητα στην πρώτη γραμμή – «Η Ρωσία αλλάζει στρατηγική»Κόσμος

Στρατιώτες της Ουκρανίας που επιχειρούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου στο Ντονμπάς, περιγράφουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις «μαθαίνουν κάθε μέρα και αλλάζουν τη στρατηγική τους», καθώς...

Αποκαλυπτήρια προτομής του Στάλιν την παραμονή των εορτασμών της Μάχης του ΣτάλινγκραντΚόσμος

Στην ρωσική πόλη Βόλγκογκραντ (πρώην Στάλινγκραντ) έγιναν σήμερα τα αποκαλυπτήρια μιας προτομής του Στάλιν σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, επ' ευκαιρία της 80ής επετεί...

Αστρονομία: Πλησιάζει απόψε τη Γη ο πράσινος κομήτης – Για πρώτη φορά μετά την εποχή των ΠαγετώνωνΚόσμος

Τα μάτια στον ουρανό πρέπει να στρέψουν σήμερα όσοι ενδιαφέρονται να δουν ένα σπάνιο θέαμα. Ένας «εξωτικός» πράσινος κομήτης θα πλησιάσει απόψε τη Γη σε ένα σπάνιο φαινόμενο, που ε...