ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ρωσική αεροπορική επίθεση 30 πυραύλων σε εξέλιξη στο Κίεβο – Στα καταφύγια οι κάτοικοι — Διακοπές ρεύματος

Μια νέα αεροπορική επίθεση στην Ουκρανία εξαπέλυσε η Ρωσία στη διάρκεια της ώρας αιχμής το πρωί της Πέμπτης και Ουκρανοί αξιωματούχοισυνέστησαν στους Ουκρανούς να σπεύσουν στα καταφύγια καθώς οι δυνάμεις της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριπταν εισερχόμενους πυραύλους.

Διακοπές ρεύματος σημειώνονται στο κέντρο του Κιέβου.

Η ρωσική πυραυλική επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη και η Ουκρανία έχει τεθεί στο στόχαστρο “περισσότερων από 30 ρωσικών πυραύλων”, σημείωσε εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας σε δηλώσεις που έκανε στη δημόσια τηλεόραση.

“Έξι Tu-95 απογειώθηκαν από την (ρωσική) περιφέρεια του Μουρμάνσκ και εξαπέλυσαν πυραύλους. Περιμένουμε περισσότερους από 30 πυραύλους” συνολικά, “οι οποίοι έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται σε διάφορες περιοχές. Η αντιαεροπορική άμυνα λειτουργεί”, διευκρίνισε ο Γιούρι Ίγκνατ, την ώρα που τα μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ήδη για εκρήξεις σε πολλές ουκρανικές περιφέρειες και οι περιφερειάρχες γνωστοποιούσαν ότι έχει τεθεί σε λειτουργία η αντιαεροπορική άμυνα.

Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για drones.

Παράλληλα, αξιωματούχοι του Κιέβου σημείωσαν ότι η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε περισσότερους από 15 πυραύλους που εκτοξεύθηκαν προς την ουκρανική πρωτεύουσα.

“Ο εχθρός εκτόξευσε περισσότερους από 15 πυραύλους κρουζ προς την κατεύθυνση του Κιέβου. Χάρη στην εξαιρετική δουλειά της αντιαεροπορικής μας άμυνας όλοι οι στόχοι καταστράφηκαν”, δήλωσε ο αξιωματούχος της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης του Κιέβου Σέρχιι Πόπκο σε ανάρτησή του στο Telegram.

“Ωστόσο ο κίνδυνος των αεροπορικών επιδρομών δεν έχει παρέλθει”, πρόσθεσε. “Παραμείνετε στα καταφύγια ως τη λήξη του συναγερμού”, υπογράμμισε.

Ο δήμαρχος του Κιέβου κάλεσε κι αυτός τους κατοίκους της πρωτεύουσας να παραμείνουν στα καταφύγια αφού ακούστηκε έκρηξη μετά τις αναφορές των ουκρανών αξιωματούχων για ομοβροντία ρωσικών πυραύλων.

“Έκρηξη στο Κίεβο! Παραμείνετε στα καταφύγια”, ανέφερε στο Telegram ο Βιτάλι Κλίτσκο.

Ο εκπρόσωπος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν πλήγματα από ρωσικούς πυραύλους σε αδιευκρίνιστες περιοχές της κεντρικής περιφέρειας Βινίτσια κι άλλα μέρη της χώρας.

“Σε διάφορες περιοχές και στην περιφέρεια της Βινίτσια συγκεκριμένα υπάρχουν πλήγματα από ρωσικούς πυραύλους”, σημείωσε ο Γιούρι Ίγκνατ στις δηλώσεις που έκανε στη δημόσια τηλεόραση.

Ο περιφερειάρχης της Βινίτσια επιβεβαίωσε τα πλήγματα στην περιοχή του και σημείωσε ότι δεν υπάρχουν απώλειες.

Συναγερμός για αεροπορική επιδρομή ήχησε στη χώρα σήμερα το πρωί την ώρα που οι άνθρωποι πήγαιναν στις δουλειές τους. Στην πρωτεύουσα πλήθη ανθρώπων κατέφυγαν σε υπόγειους σταθμούς του μετρό, όπου κάποιοι καθόντουσαν σε κουβέρτες και μικρές πλαστικές καρέκλες.

Η Ρωσία στοχοθετεί από τον Οκτώβριο κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας με επιδρομές με πυραύλους και drones, με αποτέλεσμα να προκαλούνται στη χώρα μεγάλες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, την ύδρευση και τη θέρμανση.

Νωρίτερα δημοσιογράφος του Reuters ανέφερε ότι άκουσε τον ήχο πυραύλου που ίπτατο σε χαμηλό ύψος, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Κίεβο.

Δύο πύραυλοι εντοπίστηκαν επίσης πάνω από την περιφέρεια του Μικολάιφ, ανέφερε παράλληλα ο περιφερειάρχης Βιτάλι Κιμ σε ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

“Πύραυλοι πετούν στην επικράτεια της Ουκρανίας. Τουλάχιστον δύο βορειοδυτικά στην περιφέρεια Μικολάιφ”, σημείωσε.

“Οι πρώτοι ρωσικοί πύραυλοι καταρρίφθηκαν”, δήλωσε ο Αντρίι Γέρμακ, ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα το πρωί ότι κατέρριψε το σύνολο των 24 μη επανδρωμένων αεροσκαφών-καμικάζι που εξαπέλυσε η Ρωσία στη διάρκεια της νύχτας.

“Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο εχθρός χρησιμοποίησε 24 drones Σαχέντ”, ιρανικής κατασκευής, ανέφερε η ουκρανική πολεμική αεροπορία σε ανάρτησή της στο Telegram. “Και οι 24 καταστράφηκαν” από τις ουκρανικές δυνάμεις, πρόσθεσε.

Τα 15 από τα drones-καμικάζι καταρρίφθηκαν γύρω από το Κίεβο, όπου δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές.

Η DTEK, η μεγαλύτερη ουκρανική ιδιωτική εταιρεία παραγωγής ενέργειας, ανακοίνωσε ότι προχωρά σε έκτακτες διακοπές στην ηλεκτροδότηση στο Κίεβο και τη γύρω περιοχή, όπως και στις επαρχίες Οδησσό και Ντιπροπετρόφσκ λόγω του αυξημένου κινδύνου πυραυλικών επιθέσεων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης

Επιστήμονες στη Γερμανία με επικεφαλής έναν Έλληνα δημιούργησαν το ταχύτερο ηλεκτρονικό σήμα Κόσμος

Τη δημιουργία του ταχύτερου ηλεκτρονικού σήματος που επιτεύχθηκε ποτέ στην επιστήμη των ηλεκτρονικών, πέτυχαν επιστήμονες στη Γερμανία με επικεφαλής έναν Έλληνα ερευνητή της διασπο...

Τους 8 έφτασαν οι νεκροί Παλαιστίνιοι στην Τζενίν από την επιδρομή του ισραηλινού στρατούΚόσμος

Τους οκτώ έφτασαν οι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν ενώ τουλάχιστον 16 τραυματίστηκαν σήμερα σε επιδρομή του ισραηλινού στρατού στη Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχ...

Βραδύτερη η απώλεια μνήμης στους ηλικιωμένους που κάνουν υγιεινή ζωήΚόσμος

Ένας γενικότερα υγιεινός τρόπος ζωής και ιδιαίτερα η υγιεινή διατροφή σχετίζεται με πιο αργή απώλεια της μνήμης στους ηλικιωμένους, δείχνει μια νέα μεγάλη κινεζική επιστημονική έρε...