ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πέθανε ο πρώην πάπας Βενέδικτος - Στις 5 Ιανουαρίου η κηδεία

Η κηδεία του πάπα Βενέδικτου, ο οποίος απεβίωσε σήμερα το πρωί, θα τελεστεί την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού Ματέο Μπρούνι.

Η τελετή, σύμφωνα με την ίδια πηγή, θα ξεκινήσει στις 09:30 τοπική ώρα, χοροστατούντος του πάπα Φραγκίσκου.

Από τις 2 Ιανουαρίου, η σορός του επίτιμου πάπα Βενέδικτου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο Βατικανό.

Ο Βενέδικτος 16ος, ο οποίος έγινε το 2013 ο πρώτος Ποντίφικας που παραιτήθηκε έπειτα από 600 χρόνια, λάμβανε θεραπεία σε πρώην μοναστήρι στο Βατικανό όπου ζούσε έκτοτε.

Ο Βενέδικτος, ο πρώτος Γερμανός πάπας εδώ και 1.000 χρόνια, εξελέγη στις 19 Απριλίου του 2005 για να διαδεχθεί τον πολύ δημοφιλή πάπα Ιωάννη Παύλο Β’, που έμεινε στην κεφαλή της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας για 27 χρόνια.

Ο Βενέδικτος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί στις 11 Φεβρουαρίου του 2013. Δήλωσε ότι δεν είχε πια τη σωματική και ψυχική δύναμη να ηγηθεί της εκκλησίας. Στις 28 Φεβρουαρίου της ίδιας χρονιάς παραιτήθηκε επίσημα και μετακινήθηκε προσωρινά στη θερινή παπική κατοικία, νότια της Ρώμης, ενώ καρδινάλιοι από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στη Ρώμη για να εκλέξουν τον διάδοχό του. Ο Φραγκίσκος, ο πρώτος πάπας από τη Λατινική Αμερική, εξελέγη διάδοχός του στις 13 Μαρτίου του 2013.

Συλλυπητήρια ΥΠΕΞ για τον θάνατο του πρώην πάπα Βενέδικτου

 

Από τις 2 Ιανουαρίου λαϊκο προσκύνημα στο Βατικανό

Από τις 2 Ιανουαρίου, η σορός του επίτιμου πάπα Βενέδικτου, ο οποίος απεβίωσε σήμερα το πρωί, θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στο Βατικανό. Στην συνέχεια, σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, πρόκειται να τελεσθεί επίσημη κηδεία, με πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες.

 

Βιογραφικό

Ο επίτιμος πάπας Βενέδικτος, Γιόζεφ Ράτσινγκερ, είχε γεννηθεί στις 27 Απριλίου του 1927 στο Πασάου της Γερμανίας. Ο πατέρας του προερχόταν από οικογένεια αγροτών και ήταν μέλος της τοπικής χωροφυλακής, ενώ η μητέρα του, πριν παντρευτεί, είχε δουλέψει ως μαγείρισσα σε διάφορα ξενοδοχεία.

Ο Ράτσινγκερ πέρασε τα εφηβικά του χρόνια σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με την Αυστρία, κοντά στο Σάλτζμπουργκ. Όπως είχε πει ο ίδιος, γνώρισε την εχθρική στάση του ναζισμού προς την Καθολική Εκκλησία και ήταν αυτόπτης μάρτυρας την ημέρα που ο ιερέας της ενορίας του ξυλοκοπήθηκε από τους ναζί. Κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο κατετάγη στις εφεδρικές αντιαεροπορικές δυνάμεις και στην συνέχεια, από το 1946 μέχρι το 1951, σπούδασε θεολογία και φιλοσοφία στο Μόναχο. Στις 29 Ιουνίου του 1951 χειροτονήθηκε ιερέας και άρχισε αμέσως να διδάσκει θεολογία, μαζί με γνωστούς καθηγητές της εποχής, στην Βόννη. Πήρε μέρος, ως ειδήμων, στην Δεύτερη Σύνοδο του Βατικανού , από το 1962 μέχρι το 1965. Το 1977 ο πάπας Παύλος ο Έκτος τον διόρισε αρχιεπίσκοπο Μονάχου και, την ίδια χρονιά, ορίσθηκε καρδινάλιος από τον ίδιο ποντίφικα.

Το 1981, ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο Δεύτερος διόρισε τον Γιόζεφ Ράτσινγκερ επικεφαλής του «υπουργείου» του Βατικανού για την ορθότητα της πίστεως και όπως έχει υπογραμμίσει το ίδιο το Βατικανό «το συνολικό έργο του, ως συνεργάτη του πάπα Ιωάννη Παύλου του Δεύτερου, ήταν διαρκές και πολύτιμο». Λίγο πριν από τον θάνατό του, ο Πολωνός ποντίφικας του ζήτησε να γράψει τους στοχασμούς της Καθολικής Οδού του μαρτυρίου, (Via Crucis) για το Πάσχα του 2005, στο Κολοσσαίο.

Στις 19 Απριλίου του 2005, ο Βενέδικτος εξελέγη ποντίφικας από το Κονκλάβιο των καρδιναλίων. Κύριο σημείο αναφοράς του, η ανάγκη για επίτευξη της ειρήνης σε όλες τις περιοχές του πλανήτη. Παράλληλα, προσπάθησε να περιορίσει τη γραφειοκρατική ισχύ αρκετών ανώτατων υπηρεσιών του Βατικανού με επικεφαλής κληρικούς και έδωσε έμφαση και στον διαθρησκευτικό διάλογο, ιδίως με τους Ορθόδοξους. Δεν έλειψαν οι αναλυτές που υπογράμμισαν ότι ο Βενέδικτος θέλησε να αναβιώσει κάποια τυπικά στοιχεία της παράδοσης, αρχίζοντας από τα ίδια του τα άμφια: για παράδειγμα, φόρεσε και πάλι κόκκινη κάπα και σκούφο, τα καρμάουρο και ταμπάρο και κόκκινα υποδήματα.

‘Όπως γράφει ο ιταλικός Τύπος, ήταν και ο πρώτος ποντίφικας ο οποίος ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα παρενοχλήσεων και σεξουαλικών κακοποιήσεων για τις οποίες ευθύνονταν κληρικοί. Συνάντησε, δε πολλά από τα θύματα των καταδικαστέων και τραυματικών αυτών συμπεριφορών. Για παράδειγμα, σε ότι αφορά την Ιρλανδία, το 2006 ο πάπας ζήτησε την παραίτηση επισκόπων της που δεν είχαν καταπολεμήσει με αρκετή αποφασιστικότητα κρούσματα παιδεραστίας μέσα στην Καθολική Εκκλησία. Το 2011, όμως, κάποιοι από τους συνδέσμους θυμάτων κακοποιήσεων από κληρικούς προσέφυγαν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κατηγορώντας τον Γερμανό πάπα και άλλους υψηλόβαθμους κληρικούς του Βατικανού για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και συγκάλυψη των σεξουαλικών κακοποιήσεων. Το 2012, η προσφυγή και οι κατηγορίες αποσύρθηκαν από τους ίδιους τους δικηγόρους των συνδέσμων.

Στις 28 Φεβρουαρίου του 2013, ο Βενέδικτος παραιτήθηκε επίσημα από ποντίφικας, προκαλώντας τεράστια έκπληξη στους πιστούς καθολικούς και όχι μόνο. Αιτία της απόφασής του αυτής, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, τα προβλήματα υγείας του, που είχαν επιδεινωθεί. Μετά την εκλογή του Φραγκίσκου, ο Βενέδικτος ονομάσθηκε «επίτιμος ποντίφικας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας».

 

Διεθνείς αντιδράσεις για τον θάνατο του πρώην πάπα Βενέδικτου

Ο πρώην πάπας Βενέδικτος πέθανε σήμερα σε ηλικία 95 ετών. Ακολουθούν αντιδράσεις από διεθνείς προσωπικότητες του πολιτικού και εκκλησιαστικού χώρου:

Ο κόσμος χάνει μια «σημαντική φυσιογνωμία» της Καθολικής Εκκλησίας, δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

«Ως +Γερμανός+ Πάπας, ο Βενέδικτος XVI ήταν για πολλούς, και όχι μόνο σε αυτή τη χώρα, ένας ιδιαίτερος εκκλησιαστικός ηγέτης», έγραψε ο Σολτς στον λογαριασμό του στο Twitter, αποκαλώντας τον επίσης «μαχητική προσωπικότητα» και «έξυπνο θεολόγο».

"Ο Βενέδικτος XVI ήταν ένας γίγαντας της πίστης και της λογικής. Ένας άνδρας με αγάπη για Τον Κύριο που έθεσε τη ζωή του στην υπηρεσία της Οικουμενικής Εκκλησίας και που μίλησε, και θα συνεχίσει να μιλάει, στις καρδιές και στο μυαλό των ανθρώπων με το πνευματικό και πολιτιστικό βάθος της Αρχής του. Ένας Χριστιανός, ένας πνευματικός ποιμένας, ένας θεολόγος: ένας σπουδαίος άνθρωπος τον οποίο δεν θα ξεχάσει η ιστορία", δήλωσε η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.

"Οι σκέψεις μου βρίσκονται με τους Καθολικούς στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο, που θρηνούν για τον χαμό της Αγιότητας του Βενέδικτου XVI, ο οποίος εργάστηκε ολόψυχα και πνευματικά για έναν πιο αδελφικό κόσμο", δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

"Θλίβομαι στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του επίτιμου πάπα Βενέδικτου XVI. Ήταν ένας σπουδαίος θεολόγος του οποίου η επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2010 ήταν μια ιστορική στιγμή τόσο για τους Καθολικούς όσο και για τους μη Καθολικούς σε όλη τη χώρα μας. Οι σκέψεις μου είναι σήμερα με τους Καθολικούς στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλο τον κόσμο", σχολίασε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ.

Ο πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών και προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Κύριλλος απέτισε σήμερα φόρο τιμής στον πρώην πάπα Βενέδικτο XVI, εξαίροντας έναν «διαπρεπή θεολόγο» και υπερασπιστή των «παραδοσιακών αξιών», έναν προσφιλή χαρακτηρισμό του προέδρου Πούτιν.

«Η αδιαμφισβήτητη εξουσία του Βενέδικτου XVI ως διαπρεπούς θεολόγου του έδωσε τη δυνατότητα να συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της διαχριστιανικής συνεργασίας, στη μαρτυρία του Χριστού μπροστά σε έναν εκκοσμικευμένο κόσμο και στην υπεράσπιση των παραδοσιακών ηθικών αξιών», ανέφερε σε δήλωσή του ο πατριάρχης Κύριλλος.

Ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα χαιρέτισε τη μνήμη του πρώην πάπα Βενέδικτου XVI, ο οποίος ήταν "στενός συνεργάτης του Αγίου Ιωάννη Παύλου Β'".

«Ο κόσμος έχασε έναν από τους μεγαλύτερους θεολόγους του 20ου και του 21ου αιώνα, στενό συνεργάτη του Αγίου Ιωάννη Παύλου Β'», έγραψε στο Twitter ο Ντούντα.

"Ο πάπας Βενέδικτος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους θεολόγους της εποχής του - αφοσιωμένος στην πίστη της Εκκλησίας και σταθερός στην υπεράσπισή της. Σε όλα τα πράγματα, κυρίως στις γραφές του και στο κήρυγμά του, έβλεπε τον Ιησού Χριστό, την εικόνα του αόρατου Θεού. Ήταν πολύ σαφές ότι ο Χριστός ήταν η πηγή της σκέψης του και η βάση της προσευχής του», δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι.

"Θρηνούμε για τον θάνατο του Βαυαρού πάπα μας. Ο θάνατος του Βενέδικτου XVI με αγγίζει βαθιά, όπως και πολλούς ανθρώπους στη Βαυαρία και σε όλο τον κόσμο. Μαζί του, η κοινωνία χάνει έναν πειστικό εκπρόσωπο της Καθολικής Εκκλησίας καθώς και έναν από τους θεολόγους με τη μεγαλύτερη επιρροή του 20ου αιώνα. Σε ταραχώδεις και δύσκολες εποχές, ήταν ο θρησκευτικός ηγέτης των Καθολικών πιστών. Πολλοί άνθρωποι στην πατρίδα του θα τον θυμούνται με ευγνωμοσύνη όχι μόνο ως πάπα Βενέδικτο XVI, αλλά και ως ταπεινό πάστορα ... Η πολυήμερη επίσκεψή του στη Βαυαρία ως νέος πάπας, εκφράζοντας την αγάπη του για τη χώρα και τον λαό της, θα μείνει αξέχαστη. Έφερε πάντα την πατρίδα του μέσα στην καρδιά του», σχολίασε ο Μάρκους Σέντερ, ο πρωθυπουργός του γερμανικού κρατιδίου της Βαυαρίας.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ 

Διαβάστε επίσης

Ένα ρόλεξ την ώρα, δύο τζετ το μήνα: Αυτά μπορεί να αγοράσει ο Ρονάλντο μετά τη μεταγραφή τουΚόσμος

Η μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο στην Αλ Νασρ, ο οποίος αύριο θα παρουσιαστεί επίσημα στο «Mrsool Park» μπροστά σε 30.000 φιλάθλους, εξακολουθεί να προκαλεί συζητήσεις σε όλο τον...

Αυστραλία: Ελικόπτερα συγκρούστηκαν στον αέρα – Τέσσερις νεκροί και πολλοί τραυματίεςΚόσμος

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους , τρεις ακόμη είναι σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ υπάρχουν και άλλοι ελαφρότερα τραυματίες, μετά την  πρόσκρουση στον αέρα δύο ελικοπτέρων  και την...

Κορωνοϊός: Νέο στέλεχος 20% πιο μεταδοτικό «δείχνει τα δόντια του» στις ΗΠΑ – Για πρώτη φορά εμβόλιο κατά του RSVΚόσμος

« Τις τελευταίες  δύο εβδομάδες έχει δείξει απότομα τα δόντια του στις ΗΠΑ   ένα νέο στέλεχος από τη Βόρεια Αμερική το XBB15 (υποστέλεχος της Όμικρον).  Υπολογίζεται ότι είναι  20%...

Χ. Ακάρ: Η Ελλάδα αυξάνει την ένταση με την Τουρκία για «να καλύψει σκάνδαλα»Κόσμος

Προκαλεί ξανά ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας,  Χουλουσί Ακάρ , ο οποίος κατηγορεί την Ελλάδα ότι αυξάνει την ένταση με την Τουρκία για «να καλύψει σκάνδαλα». “ Υπάρχουν πολλά σκάνδ...