ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

La Repubblica: Οι ΗΠΑ πιέζουν τον Ζελένσκι για διπλωματική λύση στον πόλεμο της Ουκρανίας , αλλά εγκρίνουν νέα στρατιωτική βοήθεια-μαμούθ

Μια άλλη διάσταση της συνάντησης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Τζο Μπάιντεν φέρνει στο φως η εφημερίδα La Repubblica.
O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν εμφανίζεται να συζητά στην G7 το ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία, το οποίο συζήτησε ο Ζελένσκι με τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο και ετοιμάζεται να επαναλανσάρει ενόψει της 24ης Φεβρουαρίου, της επετείου της ρωσικής εισβολής.


Εκτενές ρεπορτάζ για το θέμα φιλοξενεί η εφημερίδα La Repubblica, η οποία διερωτάται αν πρέπει να πάρουμε αυτές τις δηλώσεις ως την αρχή μιας νέας πορείας που στοχεύει στον τερματισμό της σύγκρουσης ή ως πολιτική τοποθέτηση για να δοθεί στον κόσμο η εντύπωση ότι το Κίεβο και η Ουάσιγκτον εξακολουθούν να αναζητούν ειρήνη, την οποία απέρριψε ο Πούτιν.

 

Η απάντηση είναι πιθανώς καταφατική και στις δύο περιπτώσεις, με την έννοια ότι οι Αμερικανοί δεν σταμάτησαν ποτέ να εργάζονται για μια διπλωματική λύση του πολέμου, την οποία είχαν συγκεκριμένα προσπαθήσει να αποφύγουν ακόμη και πριν από την εισβολή. Και ο Ζελένσκι έκανε το ίδιο, παρουσιάζοντας το σχέδιο δέκα σημείων του στη G20 στο Μπαλί τον Νοέμβριο.

Ωστόσο, η Μόσχα αρνείται ακόμη και να παραδεχτεί την ύπαρξή της, γιατί αυτή τη στιγμή χάνει στο έδαφος και δεν θέλει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε αδύναμη θέση. Μάλλον, ελπίζει να χρησιμοποιήσει τον χειμώνα ως όπλο, να γονατίσει τους Ουκρανούς με το κρύο και την έλλειψη φωτός και νερού και στη συνέχεια να ξεκινήσει μια νέα επίθεση γύρω στον Φεβρουάριο για να επιβάλει την πραγματικότητα που προτιμά ο Πούτιν στο έδαφος.


Τα δέκα σημεία του Ζελένσκι
Ήδη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν πραγματοποίησε μια επιχείρηση «ώθησης», ενθαρρύνοντας τον Ζελένσκι να πει ότι θέλει ειρήνη. Ο Ουκρανός ηγέτης είχε πράγματι μεταβεί στις ΗΠΑ για να λάβει περισσότερα όπλα και να πείσει τους Ρεπουμπλικάνους να μην τον εγκαταλείψουν, αλλά για πολιτικούς λόγους είχε ξεκάθαρο συμφέρον να δώσει σήμα στον κόσμο ότι ο πόλεμος δεν είναι το μόνο πράγμα στο μυαλό του.

Στη συνέχεια, κεκλεισμένων των θυρών, συζήτησε ξανά το σχέδιο δέκα σημείων, το οποίο ζητά πυρηνική και ραδιενεργή ασφάλεια, επισιτιστική ασφάλεια, ενεργειακή ασφάλεια, απελευθέρωση όλων των κρατουμένων και απελαθέντων, εδαφική ακεραιότητα, απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα, δικαιοσύνη για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν, εκτίμηση και αποζημίωση για οικολογική ζημιά που υπέστη, πρόληψη μελλοντικής κλιμάκωσης, κ.α.

Αυτές οι ιδέες αναθεωρήθηκαν και ενημερώθηκαν μετά τη συνάντηση με τον Μπάιντεν και την Πέμπτη ο Μπλίνκεν αποκάλυψε ότι τις είχε συζητήσει με τους συναδέλφους του στη G7: «Δεν θέλω να δώσω προθεσμίες, αλλά μπορώ να σας πω ότι μελετάμε όσα έχει προτείνει ο Ουκρανός πρόεδρος. Μόλις μίλησα με τους εταίρους μας της G7 και αυτό είναι ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν».

Στη συνέχεια διευκρίνισε: «Νομίζω ότι οι χώρες όλου του κόσμου βλέπουν, για άλλη μια φορά, ότι οι Ουκρανοί θέλουν ειρήνη. Κανείς δεν τη θέλει περισσότερο από τον Ζελένσκι και τον λαό του, υποφέρουν από την επιθετικότητα. Αλλά πρέπει να είναι δίκαιη και διαρκής».


Ο Μπλίνκεν συζήτησε πώς να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι με συναδέλφους από τη G7 και στη συνέχεια και με συναδέλφους του από την Κίνα και την Τουρκία. Το Πεκίνο έχει επιβεβαιώσει τη συμμαχία του με τη Μόσχα, αλλά έχει επίσης δηλώσει ότι ήταν πάντα υπέρ της αναζήτησης διπλωματικής λύσης.

Κατά τη διάρκεια των εμπιστευτικών συνομιλιών που έγιναν σε διάφορα γραφεία τις τελευταίες εβδομάδες, οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Δημοκρατίας υπογράμμισαν ότι δεν ήταν σε θέση να υπαγορεύσουν στον Πούτιν πώς θα συμπεριφερθεί. Μάλιστα, σύμφωνα με την Wall Street Journal, ο Ζελένσκι ετοιμάζει μια ενημερωμένη έκδοση του σχεδίου του που θα παρουσιάσει την επέτειο της 24ης Φεβρουαρίου.

«Ο Ζελένσκι δεν λαμβάνει υπόψη την τρέχουσα πραγματικότητα»
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ έχει ήδη δηλώσει ότι δεν γνωρίζει την ειρηνευτική πρόταση και ότι «ο Ζελένσκι δεν λαμβάνει υπόψη την τρέχουσα πραγματικότητα». Η αλήθεια είναι ότι οι Ρώσοι ελέγχουν την πιθανή διαπραγματεύσιμη Κριμαία, αλλά όχι ακριβώς τις τέσσερις περιοχές που έχουν διεκδικήσει παράνομα. Ως εκ τούτου, ο Πούτιν αρνείται τον διάλογο και προετοιμάζει μια νέα επίθεση ίσως και με σύμμαχο τη Λευκορωσία, γιατί πρώτα θέλει να επιβάλει τους de facto όρους που προτιμά στο έδαφος. Ως εκ τούτου, ο Μπάιντεν ενισχύει τη στρατιωτική βοήθεια στον Ζελένσκι.

Βοήθεια-μαμούθ
Οι νομοθέτες στην Ουάσιγκτον έδωσαν τελική έγκριση την Παρασκευή (23.12.2022) σε νόμο που περιλαμβάνει περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια δολάρια για έκτακτη χρηματοδότηση του Κιέβου. Αυτό έγινε μόλις δύο ημέρες αφότου ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε μια συναισθηματική, διά ζώσης, έκκληση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για περισσότερα και καλύτερα όπλα.

Το νέο πακέτο βοήθειας έρχεται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για το βάθος της πολιτικής υποστήριξης της κυβέρνησης της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ. Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι στάθηκαν απέναντι στις τεράστιες δαπάνες, ενώ ορισμένοι προοδευτικοί Δημοκρατικοί ζήτησαν ειρηνευτικές συνομιλίες από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και στις υπόλοιπες εμπλεκόμενες πλευρές. 

Οι New York Times αναφέρουν ότι ο Ζελένσκι επέστρεψε στο Κίεβο την Παρασκευή μετά από ένα κομβικό διπλωματικό ταξίδι στην Ουάσιγκτον, το πρώτο του εκτός Ουκρανίας από την έναρξη του πολέμου, με στόχο την τόνωση της αμερικανικής υποστήριξης στην πολεμική προσπάθεια της χώρας του. 

Η υποδοχή ήρωα που έλαβε από το Κογκρέσο ενίσχυσε το ηθικό στην Ουκρανία, όπου οι ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στο ενεργειακό δίκτυο έχουν βυθίσει εκατομμύρια ανθρώπους στο σκοτάδι και το κρύο. Ο Ζελένσκι δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ουκρανία «εργάζεται πυρετωδώς για τη νίκη».

Η εν λόγω βοήθεια είναι μέρος ενός νομοσχεδίου δαπανών ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο αναμένεται να υπογράψει ο Τζο Μπάιντεν τις επόμενες ημέρες. Συνολικά, οι αμερικανικές βοήθειες για την υποστήριξη της άμυνας της Ουκρανίας κατά της ρωσικής εισβολής θα υπερβούν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, χωρισμένες σε τέσσερα πακέτα δαπανών έκτακτης ανάγκης.

Ακολουθεί μια πιο προσεκτική ματιά στο τι περιλαμβάνει η τελευταία νομοθεσία.
– Περισσότερα από 27 δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικών δαπανών, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση και τον εξοπλισμό των ουκρανικών δυνάμεων και των συμμάχων του ΝΑΤΟ, καθώς και για την αναπλήρωση των αποθεμάτων του υπουργείου Άμυνας από τα οποία αποστέλλονται όπλα στο Κίεβο.

– Επιπλέον 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη της αύξησης των αμερικανικών δυνάμεων και επιχειρήσεων στην Ευρώπη που διέταξε ο Τζο Μπάιντεν μετά τη ρωσική εισβολή, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων αμερικανικών στρατευμάτων που αναπτύχθηκαν στην Πολωνία και τη Ρουμανία.

– 687 εκατομμύρια δολάρια για την επιτάχυνση της παραγωγής πυρομαχικών σε εργοστάσια του στρατού και 300 εκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη των προσπαθειών της ουκρανικής αστυνομίας και των συνοριοφυλάκων για την προστασία των πολιτών και τη διάσωση θυμάτων επιθέσεων σε υποδομές και πόλεις.

– Περισσότερα από 17 δισεκατομμύρια δολάρια που στοχεύουν στη σταθεροποίηση της οικονομίας της χώρας και στην τόνωση της ανάκαμψης, καθώς και στην ενίσχυση της ανθρωπιστικής υποστήριξης, με 4 δισεκατομμύρια δολάρια για βοήθεια στους Ουκρανούς πρόσφυγες, αλλά και 300 εκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της κρίσης εφοδιασμού τροφίμων.

– Περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια για τεχνολογία πυρηνικής ενέργειας για την προώθηση της ενεργειακής ανεξαρτησίας των ΗΠΑ και τη μείωση της εξάρτησης από ξένες πηγές ενέργειας.

 

Διαβάστε επίσης

Ο σύμβουλος του Ερντογάν καταδικάζει τα βίαια επεισόδια στο Παρίσι και ενοχοποιεί γι' αυτά το PKKΚόσμος

Ο ειδικός σύμβουλος του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε σήμερα τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στο Παρίσι μετά το φόνο τριών Κούρδων, ισχυριζόμενος πως για τις...

Βρετανία: Το πρώτο χριστουγεννιάτικο διάγγελμα του βασιλιά Καρόλου ως μονάρχηΚόσμος

O Βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος επικαλέστηκε τη θανούσα μητέρα Βασίλισσα Ελισάβετ στο πρώτο χριστουγεννιάτικο διάγγελμα του, ως μονάρχης προς το έθνος, μιλώντας για την πίστη του ...

Πούτιν: Ετοιμότητα για διαπραγματεύσεις με τις εμπλεκόμενες πλευρές «σχετικά με αποδεκτές λύσεις»Κόσμος

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά το Κίεβο και οι δυτικοί υποστηρικ...

«Ποιός ακούει την φωνή του νεογέννητου Ιησού;» διερωτήθηκε ο πάπας, στο χριστουγεννιάτικό μήνυμά τουΚόσμος

«O Ιησούς Χριστός αντιπροσωπεύει και την οδό της ειρήνης. Με την γέννηση, τα πάθη, τον θάνατο και την ανάσταση, άνοιξε τον δρόμο από έναν κόσμο κλειστό και καταπιεσμένο από την εχθ...

Οργή και επεισόδια στη γειτονιά των Κούρδων στο Παρίσι μετά την ένοπλη επίθεση – Πολλοί αστυνομικοί τραυματίεςΚόσμος

Τρεις είναι οι νεκροί από την επίθεση ενόπλου σε κουρδικό πολιτιστικό κέντρο στο Παρίσι. Ο 69χρονος δράστης είχε επιτεθεί στο παρελθόν σε καταυλισμό προσφύγων. Κάλεσμα για μεγάλη δ...

Παρίσι: Μέλη της κουρδικής κοινότητας οι τρεις νεκροί – Το προφίλ του δράστη – Εξετάζονται ενδεχόμενα ρατσιστικά κίνητρά τουΚόσμος

Οι τρεις άνθρωποι στην ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε σήμερα στο Παρίσι ήταν  μέλη της τοπικής κουρδικής κοινότητας , δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο δικηγόρος του κουρδικού κέντρου...

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για το τροχαίο δυστύχημα στη Ρουμανία: Όλοι Έλληνες οι επιβάτες του πούλμαν, ένα νεκρός, τρεις σοβαρά τραυματίες (βίντεο)Κόσμος

Ανακοίνωση εξέδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για το τροχαίο δυστύχημα με Έλληνες τουρίστες στη Ρουμανία στην οποία αναφέρει ότι ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από τους 47 Έλ...