ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Politico: Αυτό που θα ζητήσει ο Ζελένσκι είναι μάλλον απίθανο να το δεχτεί ο Μπάιντεν – Οργιώδες παρασκήνιο

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για το Politico υπογράφουν οι ERIN BANCO, JONATHAN LEMIRE και PAUL MCLEARY, και η ουσία είναι στην εισαγωγή του κειμένου η οποία αναφέρει: Όταν ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy προσγειωθεί στην Ουάσιγκτον την Τετάρτη, θα έρθει με ένα από τα μεγαλύτερα αιτήματά του προς τις ΗΠΑ από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα του πριν από σχεδόν 300 ημέρες – και μπορεί να μην πάρει την απάντηση που θέλει.

 


Η επίσκεψη του Ζελένσκι στις ΗΠΑ, όπου πρόκειται να συναντήσει τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και να μιλήσει στα μέλη του Κογκρέσου, προκάλεσε σοκ τόσο σε ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ όσο και σε νομοθέτες. Ενώ ακούγονταν ψίθυροι για ένα μεγάλο γεγονός που εκτυλίσσονταν στην Ουάσιγκτον, κανείς δεν γνώριζε τις ακριβείς λεπτομέρειες της άφιξης ή των σχεδίων του Ουκρανού προέδρου.

 


Τώρα που επιβεβαιώθηκε η προσωπική συνάντηση, οι αξιωματούχοι λένε ότι αναμένουν μια αντιπαράθεση για τα όπλα και μια προσπάθεια τόσο από τον Μπάιντεν όσο και από τον Ζελένσκι να χρησιμοποιήσουν τη συνάντηση για να προσελκύσουν το επερχόμενο (από 1/1/2023) Κογκρέσο.
Στα παρασκήνια, Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι σχεδίαζαν την επίσκεψη εδώ και εβδομάδες – ακριβώς τη στιγμή που η Ουάσιγκτον και το Κίεβο άρχισαν να αντιμετωπίζουν ένα από τα πιο τεταμένα μπρος-πίσω για το μέλλον του πολέμου από τότε που άρχισαν οι μάχες πριν από σχεδόν 10 μήνες.

 

Σε μια κλήση της 11ης Δεκεμβρίου, ο Μπάιντεν κάλεσε τον Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον για να μιλήσει σχετικά με τις επικείμενες επιχειρήσεις στο πεδίο της μάχης και τους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνησή του θα μπορούσε να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία στον αγώνα της εναντίον της Ρωσίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης την Τρίτη.
Τις εβδομάδες που προηγήθηκαν αυτής της κλήσης, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν συμμετάσχει σε συνομιλίες με τους ομολόγους τους στο Κίεβο και στην Ευρώπη σχετικά με το πόση στρατιωτική υποστήριξη θα συνέχιζαν να παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία για να βοηθήσουν τον αγώνα της κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

 

Το Κίεβο έχει απευθυνθεί απευθείας στην κυβέρνηση Μπάιντεν για πιο προηγμένα όπλα, όπλα που λένε ότι θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν στη νίκη. Όμως οι ΗΠΑ διστάζουν, απογοητεύοντας τους Ουκρανούς αξιωματούχους σε μια στιγμή που προσπαθούν να προχωρήσουν στο πεδίο της μάχης και συνεχίζουν να απωθούν τις ρωσικές δυνάμεις.

 


Αυτή η συνομιλία αναμένεται να κυριαρχήσει στην προσωπική συνάντηση μεταξύ του Ζελένσκι, της ομάδας του και της κυβέρνησης Μπάιντεν. Ο Ζελένσκι είναι επίσης πιθανό να υποστηρίξει στο Κογκρέσο ότι η χώρα του χρειάζεται πιο προηγμένα όπλα για να αποκρούσει τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

 

«Χρειάζεται όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας για να μπορέσει να προλάβει μια αναμενόμενη ρωσική επίθεση», δήλωσε ο Μπιλ Τέιλορ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία. «Χρειάζεται άμεση οικονομική υποστήριξη για να διατηρήσει την κυβέρνησή του σε λειτουργία και γνωρίζει ότι το Κογκρέσο θα λάβει αποφάσεις για αυτά τα θέματα αυτή την εβδομάδα».
Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να υποστηρίζει το Κίεβο στις προσπάθειές του να πολεμήσει τις ρωσικές δυνάμεις εντός της Ουκρανίας, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι αντιστάθηκαν στην παροχή οποιωνδήποτε πόρων που θα επέτρεπε στους Ουκρανούς να εκτοξεύσουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε ρωσικές θέσεις στη Ρωσία, όπλα που οι Ουκρανοί λένε ότι είναι κρίσιμα για να επιτρέψουν να ανακτήσουν τα χαμένα εδάφη και να αναγκάσουν τη Ρωσία σε άμυνα.

 

Κατά τη συνάντηση με τον Μπάιντεν και την ομάδα εθνικής ασφαλείας του, η ουκρανική αντιπροσωπεία αναμένεται να κάνει έναν ακόμη γύρο εκκλήσεων για τακτικά συστήματα πυραύλων μεγάλης εμβέλειας Στρατού ή ATACMS και μη επανδρωμένα αεροσκάφη Grey Eagle και Reaper, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τις συζητήσεις. Το άτομο και άλλοι ζήτησαν ανωνυμία για να περιγράψουν τις συζητήσεις.
Αλλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν είναι έτοιμοι να υποχωρήσουν. Ο πρόεδρος Μπάιντεν απέρριψε κατηγορηματικά την αποστολή του ATACMS. Το κόστος για να γίνει αυτό είναι υψηλό, λένε αμερικανοί αξιωματούχοι. Η αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο θα μπορούσε να προκαλέσει τον κίνδυνο να οδηγήσει τον Πούτιν να χρησιμοποιήσει δυνητικά ακόμη πιο θανατηφόρα όπλα εντός της Ουκρανίας.

 

Αυτός ο δισταγμός των ΗΠΑ έχει απασχολήσει Ουκρανούς αξιωματούχους και ανάγκασε ανώτερους στρατιωτικούς ηγέτες εντός της χώρας να αναζητήσουν βοήθεια από άλλους, συμπεριλαμβανομένων χωρών εκτός της δυτικής συμμαχίας. Τώρα, οι Ουκρανοί φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν στο πεδίο της μάχης αυτόν τον χειμώνα και θα χάσουν τη δυναμική που απέκτησαν μετά την απελευθέρωση του Χερσώνα.

 


«Για εμάς η στρατηγική είναι να συνεχίσουμε να επιθέτουμε γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια να παγώσουμε την πρώτη γραμμή. Πρέπει να πιέζουμε συνεχώς», δήλωσε ο Oleksandr Danylyuk, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας, ο οποίος συνέχισε να συμβουλεύει για τον στρατιωτικό σχεδιασμό. «Έχουμε φτάσει στο όριο του τι μπορούμε να κάνουμε με τα προηγμένα όπλα που έχουν ήδη παράσχει οι ΗΠΑ. Για το επόμενο στάδιο, χρειαζόμαστε τα όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας για να πετύχουμε τους στόχους [μας]».

 


Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, η ουκρανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα ζητήσει πιο προηγμένα όπλα. Και οι ΗΠΑ και άλλοι δυτικοί σύμμαχοι έχουν κινηθεί -αν και αργά- για να καλύψουν τέτοια αιτήματα, εργάζονται για να αξιολογήσουν την πιθανή αποτελεσματικότητά τους στο πεδίο της μάχης και εάν χρειάζονταν πρόσθετη εκπαίδευση και ειδική μεταφορά.

 

Την Τετάρτη, ο Μπάιντεν σχεδιάζει να ανακοινώσει ότι δίνει στην Ουκρανία περισσότερα από τα άλλα όπλα που έχει ζητήσει, παρόλο που τάσσεται σθεναρά ενάντια στην παροχή πόρων μεγαλύτερης εμβέλειας.
Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά μια μπαταρία αεράμυνας Patriot και κιτ πυρομαχικών Joint Direct Attack – που μετατρέπουν τις μη κατευθυνόμενες βόμβες των μαχητικών αεροσκαφών σε πυρομαχικά ακριβείας, είπε γνώστης των διαπραγματεύσεων. Στο πακέτο περιλαμβάνεται επίσης πυροβολικό και άλλα πυρομαχικά αξίας 850 εκατομμυρίων δολαρίων από υπάρχοντα αμερικανικά αποθέματα.

 

Η αποστολή των Patriot είναι μια απόφαση που εξέπληξε ακόμη και Ουκρανούς αξιωματούχους. Το σύστημα Patriot είναι ένα πολυπόθητο βραβείο για το Κίεβο και η έκδοση που κατευθύνεται στην Ουκρανία είναι κατασκευασμένη για να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους. Αυτό θα ήταν μια σημαντική προσθήκη στην άμυνα του Κιέβου έναντι των συνεχιζόμενων ρωσικών επιθέσεων στις κρίσιμες υποδομές της πρωτεύουσας.

 

Αλλά η Ουκρανία θέλει επίσης απεγνωσμένα να κάνει επιθετικές προόδους στο ανατολικό τμήμα της χώρας προτού χάσει πάρα πολύ τη δυναμική και αξιωματούχοι στο Κίεβο λένε ότι τα όπλα που υποσχέθηκαν δεν είναι αρκετά για αυτό.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν συμφωνούν ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε μια επισφαλή στιγμή. Η κατάσταση στο έδαφος είναι πιθανό να γίνει πιο δεινή αυτό το χειμώνα, με τη Ρωσία να εκτοξεύει περισσότερους πυραύλους στη στρατιωτική και ζωτικής σημασίας υποδομή της Ουκρανίας, δήλωσε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος, ωθώντας περισσότερους αμάχους να διαφύγουν σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας και σε κοντινές χώρες.

 

Ενώ οι ΗΠΑ ενίσχυσαν την υποστήριξή τους για να βοηθήσουν την Ουκρανία να διορθώσει τα ενεργειακά της δίκτυα, η ηλεκτροδότηση συνεχίζει να διακόπτεται για μεγάλο χρονικό διάστημα στις κύριες πόλεις της χώρας. Η Ρωσία συνεχίζει επίσης να βασίζεται σε νέες αποστολές ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όπως είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος, οι οποίες θα απαιτήσουν από τους Ουκρανούς να καταρρίψουν όσο το δυνατόν περισσότερα για να διατηρήσουν την ενεργειακή τους υποδομή.

 

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιθανότατα θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την επίσκεψη για να υπογραμμίσει τη γενικότερη υποστήριξή της προς το Κίεβο και την πρόθεσή της να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία σε κάποιες από τις πιο σκοτεινές μέρες του πολέμου.
«Αυτή η υποστήριξη δεν αφορά μόνο αυτό που κάναμε στο παρελθόν, αλλά τι θα κάνουμε σήμερα και τι θα συνεχίσουμε να κάνουμε για όσο διάστημα χρειαστεί», είπε ο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους την Τρίτη. «Γνωρίζουμε ότι τις επόμενες μέρες, η σύγκρουση θα συνεχιστεί. Ο χειμώνας θα είναι σκληρός και θα συνεχίσουμε μέρα με τη μέρα να παρέχουμε κρίσιμη υποστήριξη στον ουκρανικό λαό».

 

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η επισήμανση της υποστήριξης της κυβέρνησης προς την Ουκρανία σε αυτό το σημείο του πολέμου είναι κρίσιμη για τη συνέχιση της απόκτησης ανταπόκρισης από δυτικούς συμμάχους στην Ευρώπη, οι οποίοι έχουν πιεστεί από μια ενεργειακή κρίση και τους φόβους για ύφεση.

Η επίσκεψη του Ζελένσκι, πιστεύουν οι βοηθοί του Λευκού Οίκου, θα ήταν ένα ισχυρό μήνυμα για την υπόλοιπη συμμαχία πέρα από τον Ατλαντικό. Αλλά το πρωταρχικό κοινό του Μπάιντεν είναι πολύ πιο κοντά στο σπίτι.

 

«Καθώς προχωράμε βαθύτερα στον χειμώνα, καθώς συνεχίζουμε να παρέχουμε στην Ουκρανία τις δυνατότητες και τις ανάγκες στο πεδίο της μάχης, καθώς συνεχίζουμε να αυξάνουμε τη διπλωματική υποστήριξη και την αλληλεγγύη προς την Ουκρανία — αυτή η στιγμή ήταν μια καλή ευκαιρία για να μπορέσουν να έχουν αυτή τη δέσμευση … και για τον Πρόεδρο Ζελένσκι να έχει αυτή την ευκαιρία να απευθυνθεί στον αμερικανικό λαό», είπε στους δημοσιογράφους ο ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

 


Αν και υποβαθμίζουν δημοσίως τις ανησυχίες τους, οι βοηθοί του Λευκού Οίκου έχουν αυξηθεί ανησυχούν για τον αντίκτυπο της επικείμενης εξαγοράς του Κογκρέσου από τους Ρεπουμπλικάνους στη χρηματοδότηση του Κίεβου. Ο Κέβιν Μακάρθι , ο πιθανός επόμενος Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, έχει δεσμευτεί να μην δίνει πλέον στην Ουκρανία «λευκή επιταγή». Και αρκετοί ακροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι με επιρροή – συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών Marjorie Taylor Greene (Ga.) και Lauren Boebert (Colo.) – έχουν ορκιστεί να σταματήσουν τη βοήθεια της Ουάσιγκτον.

 

Σε μια ενημέρωση με τους νομοθέτες την περασμένη εβδομάδα, ανώτεροι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας δήλωσαν ότι απαιτείται περισσότερη χρηματοδότηση για να συνεχιστεί η υποστήριξη των επιχειρήσεων στο πεδίο της μάχης της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα, σύμφωνα με άτομο άμεσα εξοικειωμένο με την ενημέρωση.
Αν και η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν πιστεύει ότι η βοήθεια θα σταματήσει εντελώς, οι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ιδιωτικά ότι υπάρχει ανησυχία ότι το ποσό της χρηματοδότησης πιθανότατα θα συρρικνωθεί και θα επιβραδυνθεί τους επόμενους μήνες. Μια επίσκεψη Zelenskyy, πιστεύουν, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως προπύργιο. Και ο Μπάιντεν, με ανανεωμένη πολιτική δύναμη μετά από μια σειρά νομοθετικών επιτυχιών και θριαμβευτικές ενδιάμεσες εκλογές, έχει πιέσει να κάνει την Ουκρανία στο επίκεντρο καθώς η χρονιά πλησιάζει στο τέλος της.

 

Πολλοί δυτικοί ηγέτες έχουν γλιστρήσει κρυφά στο Κίεβο από την έναρξη του πολέμου, αλλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν βαθιά επιφυλακτικοί σχετικά με τη μεταφορά του Μπάιντεν σε μια εμπόλεμη ζώνη, από φόβους για την ασφάλεια του προέδρου και την πρόκληση του Πούτιν.
Υπήρχε επίσης κάποια κουβέντα που θα μπορούσαν να συναντήσουν οι άνδρες εάν ο Zelenskyy παρευρέθηκε στο G-20 στην Ινδονησία τον περασμένο μήνα, αλλά αυτό το ταξίδι δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Αλλά μια άλλη ιδέα εφαρμόστηκε τους τελευταίους μήνες που θα επέτρεπε στον Μπάιντεν να εκφράσει πλήρως την αλληλεγγύη του με τον απίθανο ηγέτη της Ουκρανίας εν καιρώ πολέμου: μια επίσκεψη στην Ουάσιγκτον.

 

libre.gr 

Διαβάστε επίσης

Νέο κοίτασμα φυσικού αερίου εντοπίστηκε στην κυπριακή ΑΟΖ - Υπολογίζεται σε 2 έως 3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδιαΚόσμος

Την ύπαρξη νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, το κοίτασμα εντοπίστηκε από την κοινοπραξία των εταιρει...

Έλληνες ερευνητές στις ΗΠΑ βρήκαν μια νέα «έξυπνη» μέθοδο πρόβλεψης σπάνιων καταστροφικών γεγονότωνΚόσμος

Έλληνες επιστήμονες της διασποράς στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια νέα τεχνική που επιτρέπει να γίνεται πρόβλεψη ακραίων και σπάνιων γεγονότων στην κοινωνία και στη φύση, όπως μια πανδημία, ...

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν τη φοίτηση γυναικών στα πανεπιστήμιαΚόσμος

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν ανακοίνωσε σήμερα ότι οι γυναίκες δεν θα επιτρέπεται στο εξής και «μέχρι νεωτέρας» να φοιτούν σε Πανεπιστήμια, αφού τις έχουν ήδη αποκλείσει και από τη δευ...

Τι γίνεται με τους λομπίστες στις Βρυξέλλες: Παραθυράκια αδιαφάνειας και πλούσιο παρασκήνιοΚόσμος

Το Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ «υπάρχει» από το 2011, πλην όμως μέχρι πρότινος η εγγραφή σε αυτό δεν ήταν υποχρεωτική. Ακόμη και σήμερα, δεν είναι υποχρεωτική για εκπροσώπους τρίτων χ...

Σπυράκη: Κατέθεσα 21.240 ευρώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την περίοδο 2016-2020Κόσμος

Σε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα προχώρησε η ευρωβουλευτής της ΝΔ,  Μαρία Σπυράκη,  μετά τις αποκαλύψεις για αμοιβές εξαιτίας των οποίων έχει ζητηθεί η άρση της ασυλίας της. « Κατέ...

Χάρβεϊ Γουάινσταϊν: Κρίθηκε ένοχος στο Λος Άντζελες για ένα βιασμό και δύο σεξουαλικές επιθέσειςΚόσμος

Η ετυμηγορία για τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν ήταν μοιρασμένη: ο πρώην παραγωγός του Χόλιγουντ κρίθηκε σήμερα ένοχος για ένα βιασμό και δύο σεξουαλικές επιθέσεις στο τέλος της δίκης του ...