ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

La Repubblica: Μοιάζουμε με τους τύπους από το Ocean’s Eleven, έλεγε ο Παντσέρι

Υπολογιστές, κινητά και συνομιλίες ξεσκονίζουν οι βελγικές αρχές για την υπόθεση του Qatargate. Ο ιταλικός τύπος αναφέρει ότι τα ευρήματα των Αρχών επιβεβαιώνουν ότι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, κατηύθυνε με τις οδηγίες του Παντσέρι, τις ψηφοφορίες για το Κατάρ και το Μαρόκο. Πάντως, η πρεσβεία του Εμιράτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε μία σκληρή ανακοίνωση, με την οποία απορρίπτει τις κατηγορίες και απειλεί την Ευρώπη, με ακύρωση της συμφωνίας για την προμήθεια αερίου. Σήμερα θα εμφανιστεί στο Εφετείο της Μπρέσια η σύζυγος του επικεφαλής του σκανδάλου Αντόνιο Παντσέρι.

Ο Παντσέρι αστειευόταν: «Μοιάζουμε με τους τύπους από το Ocean’s Eleven»

«Μοιάζουμε με τους τύπους από το Ocean’s Eleven». Έτσι φαίνεται να αστειεύτηκε ο Παντσέρι στις 10 Οκτωβρίου, όταν παρέδωσε στον Λούκα Βισεντίνι, ηγέτη της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Συνδικάτων, 3 φακέλους με συνολικά 50.000 ευρώ «υπό τη μορφή δωρεάς για την εξόφληση ορισμένων εξόδων». Αυτό προκύπτει σε μία από τις χιλιάδες υποκλοπές της υπόθεσης διαφθοράς Qatargate και στην οποία αναφέρεται σήμερα η ιταλική La Repubblica.

 
 
 
La Repubblica για Qatargate: Σε φακέλους με τυπωμένο τον Άγιο Βασίλη παρέδιδε τα χρήματα ο Παντσέρι

Πέρα όμως από την εν λόγω χολυγουντιανή ατάκα, το σκάνδαλο συνεχίζει να εμπλουτίζεται με λεπτομέρειες. Η ιταλική εφημερίδα αναφέρει πως ο Παντσέρι «συνήθιζε να παραδίδει τα χρήματα του Κατάρ, με τα οποία προσπαθούσε να δωροδοκήσει τους πολιτικούς των Βρυξελλών, σε φακέλους με τον Άγιο Βασίλη τυπωμένο πάνω τους». Πάντα σχετικά με τον Παντσέρι, σήμερα η σύζυγος του, η οποία συνελήφθη μαζί με την κόρη τους, θα εμφανιστεί στο εφετείο της Μπρέσια λόγω του αιτήματος του Βελγίου για την παράδοσή της.

Corriere della Sera για Qatargate: Υποτιθέμενο ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω κτηματομεσιτικών αγορών

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Corriere della Sera αφιερώνει άρθρο σχετικά με τις κινήσεις για υποτιθέμενο ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω κτηματομεσιτικών αγορών. Στο στόχαστρο η αγορά διαμερίσματος του Figa-Talamanca στο γνωστό αλπικό θέρετρο της Cervinia μέσω Βελγικής εταιρείας, αλλά και η αγορά κτήματος 36.000 τ.μ. στην Πάρο από το ζεύγος Τζόρτζι-Καϊλή. Οι έρευνες για την ιχνηλάτηση των χρημάτων του σκανδάλου συνεχίζονται.

Οργισμένη αντίδραση της Ντόχα, απειλεί με το φυσικό αέριο 

Στην πιο οργισμένη αντίδρασή της για το Qatargate, η Ντόχα κάνει λόγο για διακρίσεις εις βάρος της και προειδοποιεί ότι ο τρόπος με τον οποίο η Ε.Ε χειρίζεται την υπόθεση θα επηρεάσει αρνητικά τις συζητήσεις για το υγροποιημένο φυσικό αέριο τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές χώρες στρέφονται στο Κατάρ για να ενισχύσουν τα ενεργειακά τους αποθέματα.

«Η απόφαση (…) θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην περιφερειακή και παγκόσμια συνεργασία για την ασφάλεια, καθώς και στις συνεχιζόμενες συζητήσεις γύρω από την παγκόσμια ενέργεια, φτώχεια και ασφάλεια» τόνισε μέλος της αντιπροσωπείας του Κατάρ στην ΕΕ.

Oι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα τηλέφωνα, που έχουν κατασχεθεί, αρχίζουν να «μιλούν» γράφει η La Repubblica, επιβεβαιώνοντας ότι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι κατηύθυνε, πιθανότατα με τις οδηγίες του Παντσέρι, τις πιο ευαίσθητες ψηφοφορίες για το Κατάρ και το Μαρόκο κι αποφάσιζε ποια τροπολογία θα έπρεπε να κατατεθεί. Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή φέρεται να κινούσε τα νήματα ολόκληρης της σοσιαλιστικής ομάδας ενώ είχε εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον για το ισραηλινό λογισμικό παρακολουθήσεων PEGASUS σε μία περίοδο που το Μαρόκο κατηγορείτο ότι χρησιμοποίησε αυτό το λογισμικό για να παρακολουθήσει τον Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως αναφέρει το Politico: «Η πιο προβεβλημένη από αυτούς που κατηγορούνται είναι η Εύα Καϊλή, μία Ελληνίδα βουλευτής και πρώην παρουσιάστρια ειδήσεων που μέσα σε λίγες ημέρες αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο, της αφαίρεσαν την ιδιότητα της μιας από τους 14 αντιπροέδρους του Ευρωκοινοβουλίου. Συνελήφθη μαζί με τον πατέρα της Αλέξανδρο Καϊλή, ο οποίος αργότερα αφέθηκε ελεύθερος. Ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος είναι σύμβουλος του Σοσιαλιστή βουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο, κατηγορείται επίσης».

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες έβαλαν κοριούς στο διαμέρισμα του Παντσέρι τον περασμένο Ιούλιο όταν εκείνος έλειπε διακοπές. Τότε βρήκαν στο σπίτι του 700.000 ευρώ σε μετρητά. Ύστερα από πέντε μήνες που τον συνέλαβαν, μέτρησαν 600.000 ευρώ. Οι Αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν τον παραλήπτη των 100.000 ευρώ την ώρα που Ιταλός ευρωβουλευτής καταγγέλλει ότι το κύκλωμα της διαφθοράς μπορεί να εκτείνεται πέρα από το Κατάρ και το Μαρόκο.

«Είναι αλήθεια ότι διαφορετικές χώρες προσπαθούν να επηρεάσουν εκείνους που λαμβάνουν τις αποφάσεις στις Βρυξέλλες. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί» δήλωσε η πρωθυπουργός της Εσθονίας, Κάγια Κάλας.

Κι ενώ αναμένεται η απολογία της Εύας Καϊλή την Πέμπτη, το ιταλικό πρακτορείο ΑNSA μεταδίδει ότι η βαλίτσα, που μετέφερε ο πατέρας της, περιείχε εκτός από εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ένα μπιμπερό, γάλα κι ένα ipad για τη δίχρονη κόρη της, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν έτοιμη ώρες πριν από τη σύλληψή της.

Την ίδια ώρα, με ανακοίνωσή του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απαντά στα δημοσιεύματα περί αμοιβής του ως επίτιμο μέλος της μη κυβερνητική οργάνωσης Fight Impunity, θέση από την οποία παραιτήθηκε όταν ξέσπασε το σκάνδαλο. Ο ίδιος αναφέρει ότι η συμμετοχή του ήταν χωρίς εκτελεστικές ή διαχειριστικές αρμοδιότητες.

«Η αποζημίωση ήταν για ένα χρόνο, από τον Φεβρουάριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022, με το ποσό των 5000 ευρώ μηνιαίως, το οποίο δηλώθηκε και φορολογήθηκε στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ελληνικό νόμο. (τελικό ποσό:3750€) . Μετά από ένα χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2022, επειδή η δραστηριότητα του Οργανισμού είχε ατονήσει, ζήτησα και σταμάτησε η αποζημίωση. Από τον Μάρτιο και μετά, η συμμετοχή μου είχε ουσιαστικά τελειώσει».

Πηγή: ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης

Μενέντεζ κατά Ερντογάν: Να σταματήσουν οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο - Να λογοδοτήσει για την παραβίαση του διεθνούς δικαίουΚόσμος

Κάλεσμα στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και στην διεθνή κοινότητα για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα διασφαλίσουν ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα λογοδοτήσει για τη συνε...

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Ποινική δίωξη κατά του Τραμπ – Παραπέμπεται για 4 αδικήματαΚόσμος

Ποινική δίωξη κατά του Ντόναλντ Τραμπ εισηγήθηκε ομόφωνα η ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία διενεργεί έρευνα για την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 ...

Το Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία για το ανώτατο όριο στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου στα 180 ευρώ/ KwhΚόσμος

Το Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία για το ανώτατο όριο στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Τσεχικής Προεδρίας της ΕΕ.   Σύμφωνα με πλη...

Ζαχάροβα: Εχθρική κίνηση η πιθανή παράδοση S-300 στην Ουκρανία από την ΕλλάδαΚόσμος

Να μη στείλει τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300 στην Ουκρανία, κάλεσε την Ελλάδα σε αυστηρό τόνο η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, προειδ...

Γαλλία: Δεν θα πληρώνεις αλλά θα σε πληρώνουν – Το πρωτοποριακό πείραμα σε διόδια της ΛιλΚόσμος

Σχεδόν όλοι οι αυτοκινητόδρομοι στη Γαλλία διαθέτουν σταθμούς διοδίων, στους οποίους οι οδηγοί καλούνται να καταβάλλουν το κόμιστρο, το οποίο εξαρτάται από την κατηγορία του οχήματ...

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Σήμερα το πόρισμα μετά από 18 μήνες έρευνας και εκρηκτικών αποκαλύψεωνΚόσμος

Είναι η ολοκλήρωση 18 μηνών έρευνας και εκρηκτικών αποκαλύψεων: η κοινοβουλευτική επιτροπή έρευνας για την επίθεση κατά του Καπιτωλίου παραδίδει σήμερα το πόρισμά της και θα ψηφίσε...