ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

FT: Η Δύση κατηγορεί την Τουρκία ότι μπλοκάρει τις προμήθειες πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά

Η Δύση κατηγορεί την Άγκυρα ότι εμποδίζει τον εφοδιασμό της παγκόσμιας αγοράς με πετρέλαιο.

Aυτό συνέβη αφότου η Τουρκία σταμάτησε να επιτρέπει τη διέλευση πετρελαιοφόρων από τη Μαύρη Θάλασσα και τα δεξαμενόπλοια συσσωρεύτηκαν στην είσοδο του Βοσπόρου, όπως αναφέρουν οι Financial Times, επικαλούμενοι δυτικές κυβερνητικές πηγές.

Η Τουρκία, εξηγούν οι FT, ότι τα δεξαμενόπλοια που αποπλέουν από τα ρωσικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας δεν είναι ασφαλισμένα λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και του ανώτατου ορίου τιμών. Ωστόσο, στα χαρτιά πρόκειται κυρίως για πετρέλαιο του Καζακστάν, δήλωσαν στην εφημερίδα καλά πληροφορημένοι αξιωματούχοι. Και δεν υπόκειται σε κυρώσεις.

 

Το πετρέλαιο που παράγεται στο Καζακστάν από εταιρείες όπως η Chevron και η ExxonMobil εξάγεται με αγωγό μέσω της Ρωσίας σε λιμάνια στις ρωσικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας, όπου φορτώνεται σε δεξαμενόπλοια για το ταξίδι μέσω των Τουρκικών Στενών προς τη Μεσόγειο. Η διακίνησή του δεν περιορίζεται στο πλαίσιο των ρωσικών κυρώσεων της Δύσης.

 

«Η διακοπή του εφοδιασμού είναι αποτέλεσμα των ενεργειών της Τουρκίας, όχι του ανώτατου ορίου τιμών»

Η Τουρκία δήλωσε ότι το ανώτατο όριο τιμών της G7 έχει αυξήσει τους κινδύνους των ανασφάλιστων πλοίων στα ύδατά της και ζήτησε από όλα τα δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου που διασχίζουν τα τουρκικά στενά να αποδείξουν ότι διαθέτουν έγκυρη ασφάλιση για την κάλυψη περιστατικών όπως διαρροές πετρελαίου και συγκρούσεις.

«Η διακοπή του εφοδιασμού είναι αποτέλεσμα των ενεργειών της Τουρκίας, όχι του ανώτατου ορίου τιμών», δήλωσε στους FT ένας από τους αξιωματούχους που συμμετείχαν στη δημιουργία της συμφωνίας του ορίου των τιμών. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ενημέρωσε επίσης την Τουρκία στις 7 Δεκεμβρίου ότι το ανώτατο όριο τιμών δεν συνεπάγεται υποχρεωτικές πρόσθετες επιθεωρήσεις όλων των πλοίων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Γουόλι Αντέιμο συζήτησε το θέμα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Σεντάτ Ονάλ, την Τετάρτη (7/12). «Και οι δύο αξιωματούχοι υπογράμμισαν το κοινό τους συμφέρον να διατηρήσουν τις παγκόσμιες ενεργειακές αγορές καλά εφοδιασμένες με τη δημιουργία ενός απλού καθεστώτος συμμόρφωσης που θα επιτρέπει στο θαλάσσιο πετρέλαιο να διέρχεται από τα τουρκικά στενά», ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του μετά το τηλεφώνημα.

Το Υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε την Τρίτη (6/12) ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η ΕΕ συνεργάζονται στενά με τις τουρκικές αρχές για την επίτευξη λύσης. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην επιτρέπεται η πρόσβαση των πλοίων στα στενά του Βοσπόρου για περιβαλλοντικούς λόγους ή για λόγους υγείας και ασφάλειας», ανέφερε.

Ωστόσο, στελέχη της ναυτιλιακής βιομηχανίας δήλωσαν ότι παρά τον μηχανισμό ανώτατης τιμής, ο οποίος σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τη συνέχιση της ροής του ρωσικού πετρελαίου, ο κίνδυνος των πλοίων στα τουρκικά στενά χωρίς ασφάλιση ή με ασφάλιση από λιγότερο αξιόπιστους παρόχους έχει αυξηθεί.

Διαβάστε επίσης

«Κιβωτός του Νώε»: Το μυστικό σχέδιο του Πούτιν να φύγει στην Νότια Αμερική αν χάσει τον πόλεμοΚόσμος

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει σχέδιο να αυτοεξοριστεί στην Νότια Αμερική σε περίπτωση που χάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστηρίζει ο Αμπάς Γκαλιάμοφ, πρώην πολιτικός σύμβουλος που έγρ...

Βρετανία: Ραγδαία αύξηση των παιδικών θανάτων από στρεπτόκοκκο τύπου Α’Κόσμος

Ο αριθμός των παιδιών που πέθαναν από στρεπτόκοκκο τύπου Α' στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα ανέβηκε στα 15. Αυτό ανακοίνωσε πριν από λίγο η Υπηρεσία Προστασία ...

Πούτιν: Τα πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές θα συνεχιστούν – Μακρά διαδικασία ο πόλεμοςΚόσμος

Ο  Βλαντίμιρ Πούτιν  ανέφερε πως οι επιθέσεις κατά των υποδομών στην  Ουκρανία  θα συνεχιστούν. Συνέχισε λέγοντας ότι όπου έχουν γίνει τα χτυπήματα έχουν προκαλέσει μαζικές διακοπέ...

ΠΟΥ: Θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για παγκόσμια συμφωνία με στόχο την καταπολέμηση των πανδημιώνΚόσμος

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για μια παγκόσμια συμφωνία με στόχο την καλύτερη καταπολέμηση των πανδημιώ...

Απίστευτες δηλώσεις Ακάρ: «Παρά τις παράλογες, παράνομες δηλώσεις θέλουμε διάλογο με την Ελλάδα»Κόσμος

Συνεχίζει να προκαλεί ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος επιχειρεί να εμφανίσει την Τουρκία ως υπέρμαχη του διαλόγου τον οποίο «αρνείται η Ελλάδα. Μάλιστα, χαρακτηρ...