ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Washington Post: Ο εγωϊσμός του Ερντογάν υπονομεύει την ενότητα του ΝΑΤΟ – Ανεύθυνος με Φινλανδία, Σουηδία – Εκτός γραμμής στο Αιγαίο

Στην στάση που κρατά ο Τούρκος προέδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στο πώς αυτή υπονομεύει την ενότητα του ΝΑΤΟ αναφέρεται ανάλυση της Washington Post.

Συγκεκριμένα αναφέρει η ανάλυση:

 

«Μέρος του να είσαι ή να γίνεσαι σύμμαχος είναι να συμφωνείς ποιοι είναι και ποιοι δεν είναι οι κοινοί εχθροί σου. Διαφορετικά, δεν θα υπήρχε ανάγκη για τη συμμαχία εξαρχής. Αλλά αυτό είναι πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις, ειδικά όταν τουλάχιστον ένας σύμμαχος βρίσκεται σε “ταξίδι εγωισμού” αντάξιο ενός Οθωμανού σουλτάνου».Στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, προσθέτει, αυτός είναι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που «κάνει τα πράγματα άσκοπα πολύπλοκα για να φανεί δυνατός στο σπίτι του πριν από τις εκλογές τον προσεχή Ιούνιο, συνεχίζει να τα βάζει με το μυαλό των φίλων και των εχθρών, χωρίς να τον ενδιαφέρει καθόλου το αν οι αηδίες του υπονομεύουν τη δυτική συνοχή και την ευρωπαϊκή ασφάλεια γενικότερα».

Παράλληλα επισημαίνεται ότι «σχεδόν όλα τα 30 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συμφωνούν ότι η Ρωσία υπό τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο κύριος αντίπαλος της συμμαχίας. Η λέξη “σχεδόν” είναι απαραίτητη μόνο επειδή ένα μέλος, η Ουγγαρία υπό τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, αρνείται να παραταχθεί κατηγορηματικά με τη Δύση και την Ουκρανία ενάντια στη Μόσχα. Ο Ερντογάν, επίσης, κρατά τις επιλογές του ανοιχτές, παίζοντας συχνά εχθρούς με τον Πούτιν. Μερικές φορές αυτό παράγει καλά αποτελέσματα, όπως όταν οι δυο τους συμφώνησαν να αφήσουν την Ουκρανία να εξάγει σιτηρά. Άλλες φορές, απλώς ανασηκώνει τα φρύδια».

 

Ανεύθυνος στο θέμα Σουηδίας-Φινλανδίας

Όπως αναφέρει η ανάλυση, ο Ερντογάν «συμπεριφέρεται ακόμη πιο ανεύθυνα όταν πρόκειται για τη Σουηδία και τη Φινλανδία, δύο χώρες εκτός ΝΑΤΟ που θέλουν να ενταχθούν στη συμμαχία. Οι συνδρομές τους θα ήταν καλές για όλους τους εμπλεκόμενους. Τα σκανδιναβικά έθνη θα ήταν ασφαλέστερα σύμφωνα με το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, αυτό που λέει ότι μια επίθεση σε έναν είναι επίθεση εναντίον όλων. Και το ΝΑΤΟ θα ήταν ισχυρότερο για τη στρατιωτική ικανότητα και τη στρατηγική γεωγραφία των Σκανδιναβών.

Αλλά η Τουρκία και η Ουγγαρία σέρνουν τα πόδια τους για την επικύρωση των δύο προσχωρήσεων. Ο Ερντογάν είναι το κύριο πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, εκβιάζει τους Σουηδούς να υιοθετήσουν την άποψή του για την πολιτική στη Μέση Ανατολή. Για τον Ερντογάν, όλες οι κουρδικές οργανώσεις, είτε εδρεύουν στην Τουρκία, τη Συρία ή αλλού, είναι τρομοκράτες που πρέπει να απαγορευθούν και να καταπολεμηθούν. Και θέλει και άλλες χώρες, κυρίως η Σουηδία, να ακολουθήσουν την ίδια γραμμή», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο Ερντογάν δεν έχει εντελώς άδικο για την τρομοκρατία ή για τους Κούρδους. Την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, μια βόμβα σκότωσε τουλάχιστον 6 άτομα και τραυμάτισε δεκάδες — μια γυναίκα συνελήφθη, αν και δεν είναι σαφές εάν έχει δεσμούς με κουρδικές οργανώσεις, όπως ισχυρίζεται ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας.

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επίσης θέσει εκτός νόμου το PKK, μια κουρδική ομάδα στην Τουρκία. Αλλά δεν έχουν βάλει στη μαύρη λίστα το YPG, μια κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία που έχει διφορούμενους δεσμούς με το PKK και υπήρξε σύμμαχος στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Ομοίως, η Σουηδία, η οποία έχει μεγάλη κουρδική διασπορά και πολλά μέλη του κοινοβουλίου κουρδικής καταγωγής, έχει επίσης υιοθετήσει μια διαφοροποιημένη προσέγγιση μέχρι στιγμής. Ο Ερντογάν θέλει να τελειώσει αυτό.

Οι Σουηδοί εμφανίζονται πλέον έτοιμοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του Ερντογάν όσο καλύτερα μπορούν. Και έχουν δίκιο να το κάνουν. Για τη Σουηδία, η ένταξη στο ΝΑΤΟ και η ασφάλεια κατά της Ρωσίας είναι πολύ πιο σημαντικές από την πολιτική απέναντι στους Κούρδους».

 

Εντελώς εκτός γραμμής στο Αιγαίο

Εκεί που ο Ερντογάν είναι εντελώς εκτός γραμμής είναι το Αιγαίο, επισημαίνει η ανάλυση.

«Η χειρότερη εσωτερική ένταση του ΝΑΤΟ ήταν εδώ και δεκαετίες η έχθρα μεταξύ δύο κατ’ όνομα συμμάχων, της Τουρκίας και της Ελλάδας, που θεωρούν πραγματικά ο ένας τον άλλο εχθρό. Από τότε που αναδύθηκαν από τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τα δύο κράτη τσακώνονται, τραβούν στιλέτα, πάνω από νησιά της Μεσογείου, τα δικαιώματα να εξερευνούν τους βυθούς της για φυσικό αέριο και πολλά άλλα.

Τον τελευταίο καιρό, οι φιλονικίες τους έγιναν και πάλι περισσότερο από λεκτικά. Οι Έλληνες καταγγέλλουν ότι οι Τούρκοι παραβιάζουν συνεχώς τα ελληνικά χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο. Οι Τούρκοι κατηγορούν τους Έλληνες για παρενόχληση τουρκικών αεροσκαφών κατά τη διάρκεια κοινής αποστολής του ΝΑΤΟ, ακόμη και για κλείδωμα αντιαεροπορικού συστήματος σε τουρκικά F-16 κοντά στην Κρήτη».

«Με συμμάχους σαν αυτούς, ποιος χρειάζεται εχθρούς;», υπογραμμίζει σκωπτικά η ανάλυση.

Και προσθέτει ότι ο Ερντογάν απειλεί με πόλεμο χώρα μέλος του ΝΑΤΟ:

«”Τα νησιά που κατέχετε δεν μας δεσμεύουν”, χλεύασε ο Ερντογάν τους Έλληνες τις προάλλες. “Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο όταν έρθει η ώρα. Όπως λέμε, μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ”. Καλά διαβάσατε: Ο Ερντογάν στην πραγματικότητα απειλεί με πόλεμο εναντίον μιας άλλης χώρας του ΝΑΤΟ».

 «Όλες οι συμμαχίες, όπως και οι περισσότερες οικογένειες, έχουν τις εντάσεις τους. Και ο Ερντογάν έχει ήδη παίξει το ρόλο του bete noire εδώ και χρόνια – προς ιδιαίτερη απογοήτευση άλλων συμμάχων, αγόρασε ακόμη και ένα σύστημα αεράμυνας από τον Πούτιν που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την τεχνολογία μέσα σε μαχητικά αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής.

Αλλά σε αντίθεση με την Ουγγαρία, ας πούμε, η Τουρκία είναι επίσης στρατηγικά απαραίτητη. Διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ, μετά τις ΗΠΑ. Και χάρη στη γεωγραφία του, μπορεί να προβάλει δύναμη στη Μαύρη, στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο Θάλασσα, καθώς και στη νοτιοανατολική Ευρώπη, τη βόρεια Αφρική, τον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή», συνεχίζει η ανάλυση.

Και καταλήγει: «Η προσπάθεια να καταλάβουν τι πραγματικά θέλει ο Ερντογάν έχει γίνει εμμονή στις πρωτεύουσες του ΝΑΤΟ μετά την ανάλυση του μυαλού του Πούτιν. Απλώς ο Ερντογάν κάνει θόρυβο ενόψει εκλογών; Ψάχνει για στρατιωτικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ; Θέλει πραγματικά να ανοικοδομήσει την Τουρκία με την εικόνα των Οθωμανών, όπως ο Πούτιν φαντασιώνεται την αποκατάσταση της αυτοκρατορίας των Τσάρων; Πάνω από όλα, θα ήταν ο Ερντογάν αξιόπιστος σύμμαχος σε περίπτωση πολέμου;

 

Οι καιροί που ζούμε είναι πολύ σοβαροί για τέτοιου είδους περισπασμούς. Η Δύση πρέπει να παραμείνει ενωμένη και δυνατή. Για αυτό, πρέπει να κλείσουμε τις τάξεις με τους Σκανδιναβούς και να αφήσουμε στην άκρη αρχαίες άλλες κενές διαμάχες όπως αυτή μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων. Ένας στόχος πρέπει να υπερισχύει όλων των άλλων: Να αποτρέψει τον Πούτιν από την κλιμάκωση και τη διεύρυνση του πολέμου του. Όπως θα πρέπει να υπενθυμίζουν οι Τούρκοι στον πρόεδρό τους, αυτό είναι τόσο προς το συμφέρον της Τουρκίας όσο και προς το ΝΑΤΟ».

 

Πηγή: libre.gr

Διαβάστε επίσης

ΗΠΑ – Μέριλαντ: Έκρηξη με σοβαρά τραυματίες σε συγκρότημα κατοικιώνΚόσμος

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα σε συγκρότημα κατοικιών στο Γκέιθερσμπεργκ του Μέριλαντ. Ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας στην κ...

ΝΑΤΟ: Η Ουγγαρία θα επικυρώσει την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας πριν την ΤουρκίαΚόσμος

Η Ουγγαρία θα επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ πριν την Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του γραφείου του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν κατά τη...

Γερμανία: Πάνω από 860 εκατ. ευρώ πρόσφεραν οι πολίτες στην Ουκρανία – Ποσό ρεκόρΚόσμος

Πάνω από 860 εκατ. ευρώ χρηματική βοήθεια, έχουν προσφέρει οι Γερμανοί πολίτες στους Ουκρανούς, σημειώνοντας ρεκόρ δωρεών, σύμφωνα με το Γερμανικό Κεντρικό Ινστιτούτο Κοινωνικών Θε...

Ο Μακρόν ζητά να διαδραματίσει η Κίνα σημαντικότερο ρόλο στο ουκρανικόΚόσμος

Η Ρωσία πρέπει να αντιληφθεί ότι όλο και περισσότερο βρίσκεται διεθνώς απομονωμένη εξαιτίας του πολέμου που η ίδια ξεκίνησε στην Ουκρανία, δήλωσε από το Μπαλί ο πρόεδρος της Γαλλία...

ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Πολωνία «δείχνουν» την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα για τον πύραυλοΚόσμος

«Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι η Ρωσία προετοιμάζει επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες κατά του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου π...

Άγρια νύχτα στο Μπαλί: Ο Ζελένσκι πίεζε τον Μπάιντεν και το ΝΑΤΟ να κηρύξουν τον πόλεμο στη ΡωσίαΚόσμος

Η ένταση που προκάλεσε ο  πύραυλος  που έπληξε την Πολωνία εκτονώθηκε μόλις σήμερα το πρωί, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου της G20. Κατά τη διάρκεια της νύχτας της 15 ης  προς τη ...