ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

NASA: Δείτε live την εκτόξευση της αποστολής Artemis 1 με προορισμό τη Σελήνη

Για σήμερα, Τετάρτη 16 Νοεμβρίου στις 08:04 ώρα Ελλάδος είναι προγραμματισμένη η εκτόξευση του, σύμφωνα με τη NASA, «πιο ισχυρού πυραύλου στον κόσμο» και τους επίσης νέου διαστημοπλοίου της.

Ο πύραυλος SLS θα μεταφέρει το σκάφος Orion έξω από τη Γη και αυτό στη συνέχεια θα ταξιδέψει στη Σελήνη, θα τεθεί σε τροχιά γύρω από αυτή για 39-42 μέρες και θα επιστρέψει στον πλανήτη μας. Αν πύραυλος και σκάφος λειτουργήσουν ομαλά και όλα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό της αποστολής θα ξεκινήσει η υλοποίηση της επόμενης αποστολής του προγράμματος Artemis.

«Τίποτα δεν εμποδίζει» την εκτόξευση στη συγκεκριμένη ημερομηνία, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Τζιμ Φρι, αξιωματούχος της NASA.

H NASA μεταδίδει ζωντανά την εκτόξευση.

Δείτε το live βίντεο της NASA:

Τρεις απόπειρες εκτόξευσης του «Artemis 1» ματαιώθηκαν
Νωρίτερα, τρεις απόπειρες εκτόξευσης ματαιώθηκαν την τελευταία στιγμή λόγω τεχνικών προβλημάτων. Η μη επανδρωμένη αποστολή σηματοδοτεί την έναρξη του εμβληματικού προγράμματος «Artemis», που φιλοδοξεί να στείλει την πρώτη γυναίκα στη Σελήνη, το νωρίτερο το 2025. Στα σχέδια της NASA είναι η διατήρηση μόνιμης παρουσίας αστροναυτών στη Σελήνη, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής ενός διαστημικού σταθμού σε τροχιά γύρω από τον δορυφόρο της Γης. Για την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία, θα είναι το εφαλτήριο για την πρώτη αποστολή στον πλανήτη Άρη.


Υπενθυμίζεται ότι η εκτόξευση του Artemis I έχει αναβληθεί άλλες τρεις φορές εξαιτίας προβλημάτων που προέκυψαν την τελευταία στιγμή.

Η πρώτη απόπειρα εκτόξευσης (29/8)αναβλήθηκε μετά από διάφορα προβλήματα που προέκυψαν, μεταξύ άλλων με ένα σύστημα που προοριζόταν για την ψύξη των κινητήρων του πυραύλου πριν από την εκτόξευση και διάφορες διαρροές που εμφανίστηκαν κατά τον ανεφοδιασμό του πυραύλου με καύσιμα.

Η δεύτερη απόπειρα -μια εβδομάδα μετά (3/9)- ακυρώθηκε μετά τη διαρροή υδρογόνου, την οποία προσπάθησαν επί ώρες να επιλύσουν, χωρίς ωστόσο αίσιο αποτέλεσμα.

Η εκτόξευση ακυρώθηκε και για τρίτη φορά, (24/9) υπό την απειλή της τροπικής καταιγίδας Ίαν, που βρισκόταν στα νότια της Τζαμάικας. Έτσι η NASA προετοίμασε τον πύραυλο και τον μετέφερε για ασφάλεια στο κτίριο συναρμολόγησης.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης

Βγήκε σε δημοπρασία η μπάλα από τον προημιτελικό του 1986 με το «χέρι του Θεού»Κόσμος

H δημοπρασία για την μπάλα του προημιτελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1986 μεταξύ Αγγλίας και Αργεντινής ξεκίνησε με πρωτοβουλία του διαιτητή της εν λόγω αναμέτρησης Αλί Μπιν Να...

Ένα τσιγάρο δρόμος: Κινέζος τερματίζει μαραθώνιο σε 3.5 ώρες με τσιγαριά στο στόμα Κόσμος

Οι περισσότεροι αθλητές και ειδικά οι μαραθωνοδρόμοι αποφεύγουν αυστηρά το κάπνισμα. Όχι όμως και ένας Κινέζος δρομέας που είναι γνωστός ως «Uncle Chen» και έγινε viral επειδή κάπν...

Ένα δισ. νέοι κινδυνεύουν με απώλεια ακοής λόγω ακουστικών και δυνατής μουσικήςΚόσμος

 Περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο έφηβοι και νέοι αντιμετωπίζουν δυνητικά τον κίνδυνο να χάσουν μέρος της ακοής τους εξαιτίας της συχνής χρήσης ακουστικών στα αυτιά τους και της...

Φόβους για ευρωπαϊκή "επιδημία" καρκίνου την επόμενη δεκαετία εκφράζουν ειδικοίΚόσμος

Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο διαγνώσεις καρκίνου δεν έγιναν στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια των δύο «χαμένων» ετών της πανδημίας, κάτι που μπορεί να έχει ως συνέπεια μια ευρωπαϊκή «επι...

Ρωσική αποστολή στον ΟΗΕ: Aπόπειρα να προκληθεί στρατιωτική σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας, το περιστατικό στην ΠολωνίαΚόσμος

Το περιστατικό στην Πολωνία, όπου πύραυλος κατέπεσε σε χωριό κοντά στη μεθόριο με την Ουκρανία προκαλώντας τον θάνατο δύο ανθρώπων, ήταν μια απόπειρα να προκληθεί άμεση σύγκρουση μ...