ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τι προβλέπει το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για ρωσικό χτύπημα σε έδαφος της συμμαχίας

Σε μια εξέλιξη που που αν επιβεβαιωθεί αλλάζει όλα τα δεδομένα στην σύγκρουση της Ρωσίας με την Ουκρανία, δύο ρουκέτες έπεσαν στην πολωνική συνοριακή πόλη της Przewodow με το χτύπημα κατά αποθηκών σιτηρών να προκαλεί τον θάνατο δύο Πολωνών και των τραυματισμό ακόμα πέντε.

Ήδη στην περιοχή βρίσκονται εκτός της αστυνομίας και ο τοπικός Εισαγγελέας καθώς και στρατιωτικός διοικητής της περιοχή για περεταίρω έρευνες καθώς θα αποτελεί το πρώτο ρωσικό χτύπημα επί νατοϊκού εδάφους.

Εφόσον οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, θα είναι η πρώτη φορά που θα υπάρχει νεκρός σε έδαφος του ΝΑΤΟ ως αποτέλεσμα ρωσικού χτυπήματος.

Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς και ηγέτες κρατών – μελών του ΝΑΤΟ έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει ότι τα 30 μέλη θα υπερασπιστούν και θα προστατεύσουν κάθε σπιθαμή του εδάφους τους ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να υποτιμήσουμε τη Ρωσία. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν να διαθέτουν σημαντικές ικανότητες, καθώς και μεγάλο αριθμό στρατευμάτων και η Ρωσία έχει επιδείξει την προθυμία να υποστεί σημαντικές απώλειες. Έχουν επίσης επιδείξει ακραία βαρβαρότητα» δήλωσε μόλις χθες ο Στόλτενμπεργκ, ερωτηθείς για την αποχώρηση των Ρώσων από τη Χερσώνα.

 

Τι προβλέπει το άρθρο 5

Η Πολωνία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Ενώ μια άμεση επίθεση σε χώρα του ΝΑΤΟ θα μπορούσε να οδηγήσει στην ενεργοποίηση του άρθρου 5 -που αποτελεί μια δέσμευση συλλογικής άμυνας για όλους τους συμμάχους και θεωρείται ο πυρήνας της Συμμαχίας- δεν είναι σαφές αν ένα τυχαίο χτύπημα, όπως αδέσποτα πυρά, θα οδηγούσαν στη λήψη τέτοιας απόφασης.

Το άρθρο 5 υπαγορεύει ότι, εάν ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ πέσει θύμα ένοπλης επίθεσης, όλα τα άλλα μέλη θα θεωρήσουν ότι πρόκειται για πράξη βίας κατά ολόκληρης της συμμαχίας και θα προβούν σε ενέργειες που θα κρίνουν απαραίτητες για να βοηθήσουν τον σύμμαχο.

Η Μολδαβία πλήττεται από μαζικές διακοπές ρεύματος

Στο μεταξύ, τις τελευταίες ώρες (και) η Μολδαβία επλήγη από μαζικές διακοπές ρεύματος μετά από ρωσικά χτυπήματα σε εγκαταστάσεις ενέργειας και κοινής ωφέλειας στην Ουκρανία, αναγκάζοντας μια βασική γραμμή ηλεκτροδότησης να αποσυνδεθεί προσωρινά ως μέτρο ασφαλείας.

Το περιστατικό έρχεται δύο εβδομάδες αφότου συντρίμμια από ρωσικό πύραυλο που αναχαιτίστηκε από την ουκρανική αεράμυνα έπεσαν στο χωριό Naslavcea στη βόρεια Μολδαβία. Από το περιστατικό δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Σημειώνεται πως, στα μέσα Οκτωβρίου, τρεις πύραυλοι κρουζ που εκτοξεύθηκαν από ρωσικά πλοία προς την Ουκρανία διέσχισαν τον εναέριο χώρο της Μολδαβίας, οδηγώντας τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Μολδαβίας να καλέσει τον Ρώσο πρεσβευτή στη χώρα για εξηγήσεις.

Διαβάστε επίσης

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως τη μοναδική νόμιμη του νησιούΚόσμος

Την αντίθεση των ΗΠΑ στην απόφαση του Οργανισμού των Τουρκογενών Κρατών να παραχωρηθεί καθεστώς παρατηρητή στο τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος εκφράζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.   Απαντώντα...

Μακρόν σε Ερντογάν: Να αποφευχθεί οποιαδήποτε αναθέρμανση των εντάσεων στην ανατολική ΜεσόγειοΚόσμος

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σήμερα τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο συναντήθηκε στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των 20 (G20) στο ...

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκρήξεις στο Κίεβο μετά την απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από τη ΧερσώναΚόσμος

Νωρίτερα ο Ζελένσκι μίλησε μέσω βιντεοκλήσης στους ηγέτες της ομάδας των χωρών της G20 για τη σημασία επιβολής ειρήνης   Με σφοδρά χτυπήματα κατά αμάχων απαντά ο Βλαντιμίρ Πούτιν μ...

Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη: Οι πρώτες δηλώσεις της 39χρονης Άννας - «Εκείνη τη στιγμή σοκ»Κόσμος

«Ευτυχώς είμαι αρτιμελής» - Η Ελληνίδα που βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη για τουρισμό περιγράφει καρέ καρέ πώς την έσωσαν - «Είμαι πολύ τυχερή»   Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται αργά το...

Λαβρόφ: Θέλουμε να δούμε ότι η Δύση ενδιαφέρεται σοβαρά να πειθαρχήσει τον ΖελένσκιΚόσμος

«Όλα τα προβλήματα είναι με την ουκρανική πλευρά, η οποία αρνείται κατηγορηματικά τις διαπραγματεύσεις και θέτει όρους που είναι προφανώς μη ρεαλιστικοί», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξω...