Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Τρίτη ότι οι όροι της Ουκρανίας για επανέναρξη των συνομιλιών με τη Μόσχα είναι «μη ρεαλιστικοί».

 

«Όλα τα προβλήματα είναι με την ουκρανική πλευρά, η οποία αρνείται κατηγορηματικά τις διαπραγματεύσεις και θέτει όρους που είναι προφανώς μη ρεαλιστικοί», είπε από το Μπαλί, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος κορυφής των χωρών της G20. Ο Λαβρόφ αντικαθιστά τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

 

Νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης, στους ηγέτες της G20 απαρίθμησε τους όρους του για το τέλος του πολέμου. «Υπάρχει μια ουκρανική φόρμουλα για ειρήνη. Ειρήνη για την Ουκρανία, την Ευρώπη και τον κόσμο. Και υπάρχει ένα σύνολο λύσεων που μπορούν να εφαρμοστούν για να εγγυηθούν πραγματικά την ειρήνη», είπε αναφέροντας δέκα προτάσεις.

 

Σχολιάζοντας αμέσως μετά το Κρεμλίνο υποστήριξε ότι το Κίεβο δεν φαίνεται να είναι πρόθυμο να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία.

 
 

Στο ίδιο πνεύμα ο Λαβρόφ είπε ότι οι δυτικές χώρες «γνωρίζουν καλά ότι αυτή η διαδικασία παρεμποδίζεται από την Ουκρανία, η οποία, μεταξύ άλλων μέσω νόμων, με διάταγμα του Ζελένσκι, απαγορεύει τις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία».

«Θέλουμε να δούμε συγκεκριμένα στοιχεία ότι η Δύση ενδιαφέρεται σοβαρά να πειθαρχήσει τον Ζελένσκι και να του εξηγήσει ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, ότι αυτό δεν είναι προς το συμφέρον του ουκρανικού λαού», πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Να σημειωθεί ότι στη σύνοδο κορυφής της G20 αυξάνονται οι πιέσεις στη Ρωσία να τερματίσει τη σύγκρουση.

Η Ρωσία μάχεται για να αποτρέψει τη διπλωματική απομόνωση στο Μπαλί, καθώς οι παραδοσιακοί σύμμαχοί της – Κίνα και Ινδία – άρχισαν να κρατούν αποστάσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παράλληλα οι ηγέτες φαίνεται πως καταλήγουν σε ένα προσχέδιο για τη σύνοδο, το οποίο αναφέρει ότι τα «περισσότερα» μέλη καταδικάζουν σθεναρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τονίζουν ότι επιδεινώνει την ευθραυστότητα της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Λαβρόφ επέκρινε τα δυτικά έθνη για αυτό το προσχέδιο, κάνοντας λόγο για «πολιτικοποίηση» της δήλωσης της G20. Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, οι προσπάθειες να αποδοθεί η ευθύνη για τον πόλεμο στη Ρωσία απορρίφθηκαν στο κείμενο.

 

 

Πηγή: naftemporiki.gr