ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Μπάιντεν επιστρατεύει τον Ομπάμα για να αποφύγει το «Βατερλώ» στις εκλογές

 
Λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, με τους Δημοκρατικούς να βρίσκονται στα πρόθυρα να χάσουν την ισχνή πλειοψηφία τους στο Κογκρέσο, το κόμμα και ο Τζο Μπάιντεν ζητούν από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να κάνει κάποιους ηρωισμούς στο τέλος του παιχνιδιού - ή τουλάχιστον να βοηθήσει να περιορίσει τις απώλειές τους.

Ο Ομπάμα, ο οποίος εγκατέλειψε το αξίωμα του προέδρου το 2017 μετά από δύο θητείες, ταξιδεύει στην Τζόρτζια την Παρασκευή και στη συνέχεια μεταβαίνει στο Ουισκόνσιν, τη Νεβάδα και την Πενσυλβάνια, όλα βασικά πεδία μάχης στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.
Και στις τέσσερις πολιτείες διεξάγονται ανταγωνιστικές αναμετρήσεις για τη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι φαίνεται να κερδίζουν έδαφος. Οι Ρεπουμπλικανοί πρέπει να κερδίσουν μόνο μία επιπλέον έδρα στη Γερουσία για να εξασφαλίσουν τον έλεγχο του σώματος, με τη Τζόρτζια και τη Νεβάδα να εμφανίζονται ως πρωταρχικοί στόχοι.

Οι Ρεπουμπλικανοί αναμένεται επίσης να κερδίσουν αρκετές έδρες για να αναλάβουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Ο έλεγχος και των δύο σωμάτων θα τους επιτρέψει να εμποδίσουν την ατζέντα του προέδρου Τζο Μπάιντεν, να μπλοκάρουν τους διορισμούς του, συμπεριλαμβανομένων των ομοσπονδιακών δικαστών, και να ξεκινήσουν έρευνες κατά της κυβέρνησής του.

Οι δημοσκοπήσεις «καλούν» Ομπάμα

Με την αποδοχή του Μπάιντεν μεταξύ των ψηφοφόρων να κυμαίνεται στο 39% σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, είναι ο πρώην πρόεδρος, που αναλαμβάνει ρόλο τις τελευταίες ημέρες. Ο Μπάιντεν διετέλεσε αντιπρόεδρος του Ομπάμα κατά τις δύο θητείες του.

«Είναι πιθανώς καλύτερος πρεσβευτής για τους Δημοκρατικούς των εναλλασσόμενων πολιτειών απ' ό,τι ο Μπάιντεν, καθώς είναι πιο δημοφιλής -ειδικά στις ανταγωνιστικές πολιτείες- και λιγότερο συνδεδεμένος με τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τους ψηφοφόρους», δήλωσε ο Τζέικομπ Ρουμπασκίν, εκλογικός αναλυτής της εταιρείας Inside Elections στην Ουάσινγκτον. «Είναι επίσης ένας πιο φυσικός υπεύθυνος για την προεκλογική εκστρατεία».

Ο Ομπάμα θα χτυπήσει και στην πορεία και μια πέμπτη πολιτεία, το Μίσιγκαν, όπου διεξάγεται ανταγωνιστικός αγώνας για την εκλογή κυβερνήτη.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος υποφέρει από τις ανησυχίες του κοινού για τον πληθωρισμό και την οικονομία, ήταν σχεδόν αόρατος στην προεκλογική εκστρατεία. Οι προκάτοχοί του, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ και ο Μπαράκ Ομπάμα, είχαν πραγματοποιήσει και οι δύο περισσότερες από δώδεκα μεγάλες συγκεντρώσεις σε αυτό το σημείο του δεύτερου έτους της θητείας τους.

Αλλά οι πρόεδροι αυτοί είδαν σημαντικές απώλειες στο Κογκρέσο, ανεξάρτητα από αυτό. Ο Ομπάμα υπέστη αυτό που αργότερα αποκάλεσε «συντριβή» όταν οι Ρεπουμπλικάνοι κατέλαβαν 63 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές του 2010, αλλάζοντας την πορεία της προεδρίας του.

Ο Μπάιντεν δεν μένει εντελώς μακριά από την προεκλογική εκστρατεία. Σχεδιάζει να κάνει εκστρατεία στη Φλόριντα την επόμενη εβδομάδα για λογαριασμό του υποψήφιου κυβερνήτη των Δημοκρατικών Τσάρλι Κριστ - ο οποίος αντιμετωπίζει τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη Ρον ΝτεΣάντις, έναν πιθανό υποψήφιο για τον Λευκό Οίκο το 2024 - και στη συνέχεια θα συμμετάσχει με τον Ομπάμα σε εκδηλώσεις στην Πενσυλβάνια στις 5 Νοεμβρίου.

Ο κορυφαίος στόχος του Ομπάμα

Ο κορυφαίος στόχος του Ομπάμα κατά την περιοδεία του είναι πιθανότατα να είναι η κινητοποίηση του υπάρχοντος Δημοκρατικού συνασπισμού - μαύροι ψηφοφόροι, άτομα με πανεπιστημιακή μόρφωση, Λατίνοι και νέοι ψηφοφόροι - ώστε να προσέλθουν να ψηφίσουν, κάτι που ιστορικά αποτελεί πρόκληση στις ενδιάμεσες εκλογές, όταν δεν υπάρχει προεδρική κούρσα στο ψηφοδέλτιο.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα παραμένει ικανός να ενώσει τους Δημοκρατικούς της βάσης και να κινητοποιήσει δημογραφικές ομάδες που είναι λιγότερο πιθανό να προσέλθουν στις ενδιάμεσες εκλογές, όπως οι νέοι», δήλωσε ο Μπεν Λαμπολτ, ο οποίος διετέλεσε εκπρόσωπος της επιτυχημένης εκστρατείας επανεκλογής του πρώτου μαύρου προέδρου το 2012.
Η προσέλευση των ψηφοφόρων σημείωσε ρεκόρ στις δύο προηγούμενες ομοσπονδιακές εκλογές και παρέμεινε υψηλή φέτος.

Ο Ομπάμα δημοσίευσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το οποίο ενθάρρυνε τους νέους Αμερικανούς να ψηφίσουν, τονίζοντας θέματα όπως τα δικαιώματα στην άμβλωση και τον έλεγχο της οπλοκατοχής.

Στην Τζόρτζια, η ισχυρή ψήφος των Αφροαμερικανών βοήθησε τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Ραφαέλ Γουόρνοκ να κερδίσει με ανατροπή πριν από δύο χρόνια και θα χρειαστεί και πάλι αν ο Γουόρνοκ πρόκειται να νικήσει τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλο Χέρσελ Γουόκερ, δήλωσε η Άντρα Γκιλέσπι, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Έμορι της Ατλάντα.

«Οι αφροαμερικανοί ψηφοφόροι θα είναι ζωτικής σημασίας για τις πιθανότητες των Δημοκρατικών», δήλωσε η Γκιλέσπι. «Η προσέλκυση του προέδρου Ομπάμα βοηθά να υπογραμμιστεί η σημασία της ψήφου των Αφροαμερικανών, ενώ παράλληλα ενθουσιάζει και άλλους ψηφοφόρους».

Αλλά οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να αναρωτηθούν αν αυτό θα είναι αρκετό, καθώς οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι κερδίζουν δύναμη σε όλα τα επίπεδα.
Η κούρσα για τη Γερουσία της Τζόρτζια είναι ουσιαστικά ισόπαλη, ακόμη και όταν ο Γουόκερ έχει παρακωλυθεί από μια σειρά αντιπαραθέσεων. Η κούρσα στη Νεβάδα μεταξύ της γερουσιαστού Καθρίν Κορτέζ Μαστο και του διεκδικητή Άνταμ Λαξαλτ φαίνεται επίσης να είναι αδιέξοδη.

Στην Πενσυλβάνια, ο Δημοκρατικός Τζον Φέτερμαν βλέπει το προβάδισμά του έναντι του διεκδικητή Μεχμέτ Οζ να εξανεμίζεται σιγά σιγά. Και στο Ουισκόνσιν, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ρον Τζόνσον φαίνεται να έχει το πάνω χέρι έναντι του διεκδικητή Μαντέλα Μπαρνς.
Παρ' όλα αυτά, απομένει χρόνος για τον Ομπάμα να επηρεάσει την κατάσταση, δήλωσε ο Ραμπάσκιν.

Διαβάστε επίσης

Η ΕΕ προειδοποιεί τον Μασκ: Το Twitter θα πρέπει να ακολουθεί τους κανόνες μαςΚόσμος

Ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης Twitter, που εξαγοράστηκε από τον Έλον Μασκ, θα πρέπει στην Ευρώπη να σεβαστεί τη ρύθμιση στις μεγάλες πλατφόρμες που μόλις έχει εγκριθεί, προειδοπ...

Φυσικό αέριο, η τιμή «βυθίζεται», οι υπουργοί διαφωνούν και συνεχίζουμε να το πληρώνουμε ακριβάΚόσμος

  Γιάννης Αγγέλης/insider.gr   Την περασμένη Δευτέρα η Ευρώπη έζησε μια στιγμή που έμοιαζε με εκείνη της  άνοιξης του 2020 , όταν ξέσπασε η πανδημία, ξεκίνησαν τα lockdown και οι τ...

Ο Ελον Μασκ νέος ιδιοκτήτης του Twitter – Eκλεισε το deal των 44 δισ. – Απέλυσε τον CEO και υψηλόβαθμα στελέχηΚόσμος

Μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης με νομικές διαμάχες και ανατροπές , ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο απέλυσε αμέσως τον επικεφαλής του Twitter Παράγκ Αγκραβάλ και άλλα δύο ηγετ...

Ρωσία: Προχωράει στην επιστράτευση καταδικασθέντων για σοβαρά εγκλήματαΚόσμος

Η Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) ενέκρινε σε τρίτη και τελική ανάγνωση νόμο, ο οποίος άρει την απαγόρευση στην επιστράτευση πολιτών που έχουν καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα Ο ρωσικό...

Μπάιντεν: Η ενέργεια στην Αν. Μεσόγειο πρέπει να είναι εργαλείο συνεργασίας, σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίαςΚόσμος

Σε μια νέα αναφορά στο θέμα της ενεργειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο προχώρησε ο πρόεδρος Μπάιντεν με αφορμή την επίσημη ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και τ...

Ισραήλ και Λίβανος υπέγραψαν τη συμφωνία καθορισμού των θαλασσίων συνόρων τουςΚόσμος

Οι ηγέτες του Ισραήλ και του Λιβάνου υπέγραψαν σήμερα τη συμφωνία-ορόσημο για τα θαλάσσια σύνορά τους, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την αναζήτηση και την εξόρυξη υδρογονανθράκων. ...

Πώς η μελέτη των γεωμαγνητικών πεδίων αποκαλύπτει την αλήθεια πίσω από τις βιβλικές αφηγήσειςΚόσμος

Τα αρχαία ερείπια αφηγούνται μόνο ένα μέρος της ιστορίας των  επικών πολιορκιών και κατακτήσεων  που αναφέρονται στην  Εβραϊκή Βίβλο . Τώρα, μια διεθνής ομάδα ερευνητών χρησιμοποιε...