ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βρετανία: Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον Ρίσι Σούνακ

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην εκλογή του Ρίσι Σούνακ στην ηγεσία των Βρετανών Συντηρητικών, του πολιτικού που ηττήθηκε από την Τρας στην εσωκομματική αναμέτρηση του Σεπτεμβρίου και άνοιξε τον δρόμο για την παραίτηση Τζόνσον.

«Θέλων να διορθώσω την οικονομία μας, να ενώσω το κόμμα μας και να υπηρετήσω τη χώρα μας», δήλωσε ο Σούνακ ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του. Σύμφωνα με το BBC, ο Σούνακ έχει εξασφαλίσει τη δημόσια υποστήριξη 144 Συντηρητικών βουλευτών, ο Τζόνσον 56 και η Πένι Μορντόντ 23. Η προθεσμία για τις υποψηφιότητες για τη διαδοχή της Λιζ Τρας στην ηγεσία των Τόρις και κατ' επέκταση στην πρωθυπουργία, λήγει σήμερα το απόγευμα.

 

Η διαδικασία

Ο κάθε υποψήφιος πρέπει να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 100 υπογραφές στήριξης από Συντηρητικούς βουλευτές. Το Συντηρητικό Κόμμα διαθέτει στην παρούσα Βουλή συνολικά 357 βουλευτές. Αν υπάρξουν τρεις υποψήφιοι, θα ακολουθήσει ψηφοφορία μεταξύ των βουλευτών του κόμματος. Οι δύο με τις περισσότερες ψήφους προκρίνονται για την τελική αναμέτρηση, αφού προηγηθεί ενδεικτική ψηφοφορία μεταξύ των Συντηρητικών βουλευτών.

Την τελική απόφαση για το ποιος θα ηγηθεί θα λάβουν τα μέλη του κόμματος με ηλεκτρονική ψηφοφορία, με καταληκτική ημερομηνία την Παρασκευή.

Αν υπάρξει ένας μοναδικός υποψήφιος δεν θα ακολουθήσει ψηφοφορία επικύρωσης από τα μέλη του κόμματος. Στην περίπτωση αυτή, ο αρχηγός ενδέχεται να ανακηρυχθεί ήδη από σήμερα.

Ο Μπόρις Τζόνσον εμφανιζόταν να πασχίζει μέχρι αργά χθες το βράδυ να εξασφαλίσει τον μαγικό αριθμό 100, που θα του επιτρέψει να επιχειρήσει ένα «come back» στη διεκδίκηση της ηγεσίας των Συντηρητικών. Ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Τζέικομπ Ρις-Μογκ δήλωσε πάντως στο BBC πως ο Τζόνσον «θα διεκδικήσει ξεκάθαρα» την ηγεσία του κόμματος.

Ο Σούνακ, ο οποίος από την πρώτη στιγμή θεωρείται φαβορί, ήταν αυτός που αναμετρήθηκε με τη Λιζ Τρας για την ηγεσία του κόμματος τον Σεπτέμβριο, με την τέως πρωθυπουργό να συγκεντρώνει στην τελική ψηφοφορία στις 5 Σεπτεμβρίου το 57% των προτιμήσεων των μελών του Συντηρητικού Κόμματος, έναντι 43% του Σούνακ.

Τα υπέρ και τα κατά

Για πολλούς Συντηρητικούς βουλευτές ο Σούνακ έχει την ικανότητα να κερδίζει ψήφους και να έχει ευρεία απήχηση στη χώρα. Οι επικριτές του θεωρούν πως δεν μπορεί να ενώσει το κόμμα και να οικοδομήσει μια στιβαρή ηγεσία που θα καθησύχαζε τις αγορές.

Αν εκλεγεί θα είναι ο πρώτος με ινδική καταγωγή πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Η οικογένειά του μετανάστευσε στη Βρετανία τη δεκαετία του '60, μια εποχή που πολλοί άνθρωποι από τις πρώην βρετανικές αποικίες έρχονταν να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Έχοντας αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μετέβη αργότερα στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όπου συνάντησε την κατοπινή σύζυγό του Ακσάτα Μούρθι, της οποίας πατέρας ήταν ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Ναραγιάνα Μούρθι, ιδρυτής του ινδικού επιχειρηματικού κολοσσού Infosys.

Βρέθηκε στο επίκεντρο του εθνικού ενδιαφέροντος πρώτη φορά όταν σε ηλικία 39 ετών έγινε υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Τζόνσον, ακριβώς την περίοδο που ξέσπαγε η πανδημία του κορωνοϊού.

 

Πηγή: Ναυτεμπορική 

Διαβάστε επίσης

Viral τα καπέλα κατά της αντιγραφής στις Φιλιππίνες – Από χάρτινες αυγοθήκες μέχρι σακούλες και μαντίλιαΚόσμος

Viral έχουν γίνει οι φωτογραφίες των μαθητών στις  Φιλιππίνες  που φορούν τα λεγόμενα «καπέλα κατά της αντιγραφής», κατά τη διάρκεια  εξετάσεων σε πανεπιστήμια. Όπως αναφέρει το BB...

Α. Μούρτι η πάμπλουτη σύζυγος του Ρ. Σούνακ – Κόρη δισεκατομμυριούχου ιδρυτή κολοσσού πληροφορικήςΚόσμος

Ο  Ρίσι Σούνακ , τις τελευταίες ώρες θεωρείται το φαβορί για την πρωθυπουργία στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την παραίτηση της  Λιζ Τρας . Η πάμπλουτη σύζυγός του,  Αξάτα Μούρτι  είναι ...

Θέμα ωρών για τον Ρίσι Σούνακ να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της ΒρετανίαςΚόσμος

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Ρίσι Σούνακ θα γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας ακόμη και μέσα στις επόμενες ώρες, μετά την απόσυρση από την κούρσα του Μπόρ...

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν κατοικίες, εκκενώνουν τη Χερσώνα και προειδοποιούν για κλιμάκωσηΚόσμος

Τη δημιουργία τοπική στρατιωτικής μονάδας στην κατεχόμενη περιοχή της Χερσώνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα η διορισμένη από τη Ρωσία διοίκηση της περιοχής.  Σύμφωνα με την ...

Aνθρωπιστικές οργανώσεις: «Καταστροφή» η νέα επιδημία χολέρας στη ΑϊτήΚόσμος

Η κατάσταση είναι «ανησυχητική», «χαοτική», μια «καταστροφή»: στην Αϊτή μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της επιδημίας χολέρας, που ξέσ...

O Όρμπαν κατηγόρησε την ΕΕ ότι πλήττει την Ουγγαρία με τις κυρώσεις σε βάρος της ΡωσίαςΚόσμος

Ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν κατηγόρησε χθες Κυριακή τις Βρυξέλλες ότι πλήττουν τη χώρα του με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, την ώρα που ο εθνικιστής ηγέτης έχει βρεθεί...

Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον αποσύρεται από την κούρσα για την πρωθυπουργίαΚόσμος

Ο Μπόρις Τζόνσον αποσύρθηκε από την κούρσα για την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και την πρωθυπουργία έχοντας αποτύχει να συγκεντρώσει τις 100 υπογραφές βουλευτών πο...