ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τουρκία: «Η Ελλάδα βρίσκεται στην περιοχή κάλυψής μας» γράφει ο τουρκικός Τύπος για τον πύραυλο Tayfun

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην περιοχή κάλυψής μας» γράφει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, δημοσίευμα η εφημερίδα Turkiye παρουσιάζοντας τις δυνατότητες του βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς «Tayfun» να πλήξει στόχους και στην ελληνική επικράτεια.

«Ο εγχώριος πύραυλος «Tayfun» έπληξε τον στόχο σε απόσταση 561 χλμ. με ακριβές χτύπημα. Μεγάλη περηφάνια για την άμυνα μας. Στο Ρίζε δοκιμάστηκε και ο εγχώριος πύραυλος που ανέπτυξε η Roketsan. Ο «Tayfun», πέτυχε τον στόχο του με εμβέλεια που μπορεί να χτυπήσει όλα τα σημεία της Ελλάδας» αναφέρει το δημοσίευμα, προσαρμόζοντας την είδηση στο «φιλοπολεμικό» κλίμα κατά της χώρας μας.

 

Το δημοσίευμα παρουσιάζει χάρτη με την εμβέλεια και τις «δυνατότητες» του νέου βαλλιστικού πυραύλουπου δεν περιλαμβάνεται μόνο η Ελλάδα, αλλά και άλλες γειτονικές χώρες της Τουρκίας όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Συρία, ο Λίβανος, το Ισραήλ, το Ιράκ και η Αρμενία.

123
 

Ο βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς (Short Range Ballistic Missile) «Tayfun» κατασκευάστηκε από την εταιρεία Roketsan, στο πλαίσιο έργου που υλοποιεί η Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Η εκτόξευση έγινε στο αεροδρόμιο Ρίζε- Αρτβίν, στην αποβάθρα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με κατεύθυνση τα ανοιχτά της θάλασσας του Σινώπης και ο πύραυλος φέρεται να έπληξε επιτυχώς τον στόχο σε απόσταση 561 χιλιομέτρων σε 458 δευτερόλεπτα.

Δομικά ο «Tayfun» θυμίζει τον βαλλιστικό πύραυλο «Bora». Σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα θα ενταχθεί στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αφού ολοκληρωθούν οι δοκιμές, ενισχύοντας την «αποτρεπτική ικανότητα» όπως αναφέρουν.

Η δυνατότητα ανάπτυξης από την Τουρκία πλέγματος πυραυλικών συστημάτων, που θα αποτελείται επίσης και από πυραύλους τύπου «Yildirim» (εμβέλεια άνω των 150 χλμ) και «Bora» (άνω των 280 χλμ), θα θέσει σε κίνδυνο αστικά κέντρα, στρατηγικές εγκαταστάσεις, υποδομές κ.α. σε γειτονικές χώρες -ανάμεσά τους και η Ελλάδα- όπως εκτιμούν αναλυτές.

 
fb33f47c-400d-41d1-9252-de60b7b1b5e5

 

χρήστες του διαδικτύου στη γειτονική χώρα δημοσιεύουν χάρτες που δείχνουν ότι το βεληνεκές του πυραύλου καλύπτει ολόκληρη την Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και, ανάλογα με το σημείο της εκτόξευσής του, μπορεί να φτάσει νότια στο Ισραήλ και την Αίγυπτο, βόρεια στην Κριμαία και ανατολικά να καλύψει ολόκληρο το έδαφος της Αρμενίας και να φτάσει μέχρι το Αζερμπαϊτζάν.



Σύμφωνα πάντα με τα τουρκικά δίκτυα ο Τayfun - που αναπτύχθηκε από την τουρκική αμυντική εταιρεία ROKETSAN, πρόκειται να ενταχθεί στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μετά από μερικές ακόμη δοκιμές.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα προέβη, πριν από δύο χρόνια, στην υπογραφή συμφωνίας με τη Μόσχα για την αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, κάτι που προκάλεσε την ενόχληση των ΗΠΑ οι οποίες με τη σειρά τους ανακοίνωσαν την επιβολή κυρώσεων.



Οι νέες απειλές

Να σημειωθεί ότι η σημερινή δοκιμή του βαλλιστικού πυραύλου συνοδεύτηκε και από νέες απειλές του τούρκου υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ ο οποίος επανέφερε στο προσκήνιο την αξίωση της Άγκυρας για συνεκμετάλευση του Αιγαίου.


Η Τουρκία, είπε ο Ακάρ, δεν είναι απειλή, αλλά ασφαλής σύμμαχος. Ωστόσο, πρόσθεσε με νόημα: «Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός».

Μιλώντας στο πλαίσιο στρατιωτικής άσκησης με το όνομα «Ελεύθερα Πυρά» ο Τούρκος αξιωματούχος επανέλαβε τα περί δίκαιης κατανομής του πλούτου του Αιγαίου.

«Είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε. Λέμε ότι είμαστε υπέρ του να γίνει το Αιγαίο θάλασσα φιλίας και να μοιραστεί ακριβοδίκαια όλος ο πλούτος», είπε και πρόσθεσε: «Εμείς λέμε ότι είμαστε υπέρ του να γίνει το Αιγαίο θάλασσα φιλίας και δίκαιης κατανομής κάθε πλούτου. Η Τουρκία είναι ασφαλής σύμμαχος, δεν απειλεί κανέναν».

 

Πηγή: protothema.gr 

Διαβάστε επίσης

Πρωθυπουργός «ζόμπι»Κόσμος

Η «Daily Telegraph» την χαρακτηρίζει «πρωθυπουργό ζόμπι»: Η Λιζ Τρας «είναι ακόμη στην εξουσία, αλλά όχι πια στην εξουσία», εξηγεί η συντηρητική εφημερίδα τον χαρακτηρισμό της για ...

Ζελένσκι: Απόδειξη της «στρατιωτικής χρεοκοπίας» της Ρωσίας συνιστά η χρήση ιρανικών dronesΚόσμος

Η εξάρτηση της Ρωσίας από ιρανικής κατασκευής drones για τις επιθέσεις κατά ουκρανικών στόχων καταδεικνύει την «χρεοκοπία» της Μόσχας σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο, υποστήριξ...

Ιταλία: Είκοσι μπουκάλια βότκα ως δώρο γενεθλίων έστειλε ο Πούτιν στον ΜπερλουσκόνιΚόσμος

Η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ανήρτησε στον ιστότοπό της ηχογράφηση του πρακτορείου ειδήσεων Lapresse, στην οποία ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι συνομιλεί με βουλευτές του κόμματό...

«Γιατί ξαφνικά η αμερικανική δεξιά ενδιαφέρεται τόσο πολύ για τα ψυχεδελικά φάρμακα;»Κόσμος

Οι θεραπείες με ψυχεδελικές ουσίες λαμβάνουν μια άνευ προηγουμένου οικονομική και πολιτική υποστήριξη στις ΗΠΑ, με πολύ .  μεγάλο μέρος της βοήθειας να προέρχεται από τη δεξιά καθώ...

La Repubblica: Ο Μακρόν πρότεινε στον Ντράγκι να γίνει Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟΚόσμος

Κάθε άλλο παρά νοσταλγική διάθεση φαίνεται πως έκρυβε το γεύμα που είχαν την περασμένη Πέμπτη ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν με τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντ...

Ιταλία: Στην τελική ευθεία ο σχηματισμός της κυβέρνησης Μελόνι – «Γόρδιος δεσμός» στο υπ. ΔικαιοσύνηςΚόσμος

Στην Ιταλία, έλυσαν τις διαφορές τους Μελόνι και Μπερλουσκόνι στη χθεσινή τους συνάντηση έπειτα από τον λεκτικό επεισόδιο της περασμένης εβδομάδας, και τώρα ο σχηματισμός της νέας ...