ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΗΠΑ: Ο Ρεπουμπλικάνοι ονειρεύονται εκδίκηση για τις έρευνες σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ

Βέβαιοι πως θα βγουν νικητές στις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, οι Ρεπουμπλικάνοι βάζουν ψηλά στο μενού των προτεραιοτήτων τους στο αυριανό Κογκρέσο ένα πιάτο που τρώγεται κρύο: την εκδίκηση.

Τα τελευταία χρόνια, το κόμμα του Ντόναλντ Τραμπ παρακολουθούσε, πρακτικά ανίσχυρο, την αλληλουχία δικαστικών και κοινοβουλευτικών ερευνών σε βάρος του πρώην προέδρου.

Οι έρευνες, οι οποίες συχνά είχαν εκτενή προβολή στα ΜΜΕ, ήταν πολύ βαριές για την αμερικανική δεξιά. Έδωσαν στους Δημοκρατικούς πολλαπλές ευκαιρίες να μπήξουν βαθιά το πολιτικό μαχαίρι στους αντιπάλους τους και να το στρίβουν για καιρό στις πληγές τους, επαναφέροντας συνεχώς στο επίκεντρο θέματα που πολλοί Ρεπουμπλικάνοι θα ήθελαν να έχουν ήδη ξεχαστεί, όπως η υποτιθέμενη νοθεία στις εκλογές του 2020 ή η επίθεση στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο την 6η Ιανουαρίου 2021.

Όμως αν, όπως το θέλουν δημοσκοπήσεις, το Grand Old Party ανακτήσει τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι ρόλοι θα αντιστραφούν. Οι Ρεπουμπλικάνοι θα είναι πλέον αυτοί που θα είναι σε θέση να κινούν έρευνες και διώξεις.

 

Impeachment

Ο κυριότερος στόχος πιθανόν θα είναι ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν, κάτι που φάνηκε να επιβεβαιώνει η Ρεπουμπλικανή βουλεύτρια Νάνσι Μέις, μιλώντας περί έναρξης το 2023 διαδικασίας για την απαγγελία κατηγοριών και την παραπομπή σε δίκη στη Γερουσία (το περιλάλητο impeachment) του προέδρου από τα μέλη του κοινοβουλίου, ταπείνωση που βίωσε δις ο κ. Τραμπ.

«Νομίζω πως οι Ρεπουμπλικάνοι πιέζονται για να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση και να επιτύχουν σε ψηφοφορία» για την παύση του προέδρου, δήλωσε η κυρία Μέις στο NBC News τον περασμένο μήνα.

Ωστόσο, ο «αδύνατος κρίκος» που προορίζεται να μπει στο στόχαστρο των συντηρητικών κοινοβουλευτικών μοιάζει ακόμη πιο πιθανό να είναι ο Χάντερ Μπάιντεν, γιος του προέδρου, οι δοσοληψίες του οποίου έχουν γίνει αντικείμενο έρευνας από το FBI.

Την 8η Νοεμβρίου, αρκεί στους Ρεπουμπλικάνους να εξασφαλίσουν έξι επιπλέον έδρες για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και να είναι σε θέση να τραβήξουν τη σκανδάλη, να κινήσουν έρευνες.

 

Πεντακόσιες αιτήσεις

Οι ηγέτες του GOP μέχρι τώρα αποφεύγουν να πουν ρητώς και δημόσια ότι έχουν τέτοια πρόθεση.

Υπόσχονται όμως «αυστηρό έλεγχο ώστε να αποτραπεί η διαφθορά και η κατάχρηση εξουσίας από την κυβέρνηση», σύμφωνα με κομματικό έγγραφο που κυκλοφόρησε τις τελευταίες εβδομάδες της εκστρατείας.

Έχουν ήδη προετοιμαστεί 500 αιτήσεις για στοιχεία και έγγραφα από Ρεπουμπλικάνους βουλευτές.

Οι κανόνες του Κογκρέσου δίνουν στα μέλη του ευρείες εξουσίες ως προς τη δυνατότητα να διενεργούν έρευνες, ιδίως τη δυνατότητα να εκδίδουν κλητεύσεις ώστε να είναι υποχρεώνουν οποιοδήποτε πρόσωπο που θέλουν να εξετάσουν να καταθέσει ενώπιον τους, καθώς και παραγγελίες για να τους παραδίδονται έγγραφα ή στοιχεία που μπορεί να έχουν αξία για τις έρευνες.

Ανάμεσα στα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν που ενδέχεται να βρεθούν στο στόχαστρο είναι όσοι ενεπλάκησαν στη χαοτική αμερικανική αποχώρηση από το Αφγανιστάν, καθώς και οι καθ’ ύλη αρμόδιοι για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στα σύνορα με το Μεξικό, που έχουν μετατραπεί σε σουρωτήρι για τους επικριτές του προέδρου.

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Αλεχάντρο Μαγιόρκας ενδέχεται να δει να κινούνται διαδικασίες σε βάρος του.

Ρεπουμπλικάνοι έχουν εξάλλου πρόθεση να στραφούν εναντίον του Άνθονι Φάουτσι, συμβούλου του Λευκού Οίκου για θέματα δημόσιας υγείας. Είναι μαύρο πρόβατο γι’ αυτούς διότι καλούσε ασταμάτητα τους Αμερικανούς να φοράνε μάσκα και να εμβολιαστούν κατά της COVID-19.

 

Η έρευνα για τη Ρωσία

Οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να πάρουν τη ρεβάνς μετά τη θεαματική έρευνα στην κατοικία του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα τον Αύγουστο, όταν το FBI προχώρησε στην κατάσχεση διαβαθμισμένων εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων πολλών άκρως απόρρητων.

Ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, ο Μέρικ Γκάρλαντ, μάλλον πρέπει να αναμένει ότι θα περάσει από ανάκριση για τα γεγονότα που για τους οπαδούς του κ. Τραμπ αποτελούσαν άνευ προηγουμένου καταπάτηση των προνομίων του πρώην προέδρου.

Να φυλά όλα τα έγγραφά του και να φροντίσει να έχει ελεύθερο χρόνο ενόψει της έρευνας του συνέστησε τον Σεπτέμβριο μέσω Twitter ο Κέβιν Μακάρθι, που προαλείφεται για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά τις εκλογές. Ο νυν ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στο σώμα προσάπτει στους Δημοκρατικούς πως μετέτρεψαν τη δικαιοσύνη σε «πολιτικό όπλο».

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν διακαώς να πάρουν επίσης τη ρεβάνς για δυο έρευνες που για μήνες τους είχαν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση: αυτή του πρώην ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις εκλογές του 2016 (2017-2019) και αυτήν για την επίθεση στο Καπιτώλιο, τα συμπεράσματα της οποίας αναμένονται σύντομα.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Όσοι έχουν μακρά Covid-19 μετά από 12 μήνες, θα έχουν και μετά από 18, σύμφωνα με βρετανική έρευναΚόσμος

Οι περισσότεροι ασθενείς με μακρά Covid-19, οι οποίοι έχουν ένα ή περισσότερα επίμονα συμπτώματα της νόσου μετά από 12 μήνες, θα συνεχίσουν να τα έχουν και μετά από 18 μήνες, δείχν...

Ένταση μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας: Αναχαίτιση μαχητικών και νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλουΚόσμος

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο προς την Ανατολική Θάλασσα, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγα λεπτά το γενικό επιτελείο Εθνικής Άμυνας της Νότιας Κορέας.   Το καθεστώς της ...

Παναγιωτόπουλος - Ακάρ: Υπογράμμισαν τη σημασία διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίαςΚόσμος

  Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε σήμερα, Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022, με τον Υπουργό 'Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ , στο περιθώριο της Συνόδου των Υ...

Κοινή επιστολή 5 υπουργών ενέργειας στην ΕΕ - Τι προτείνουν για την αντιμετώπιση των τιμών στο φυσικό αέριοΚόσμος

Νέα επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου απηύθυναν σήμερα οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Ιταλίας, του ...

Σαράντα λεπτά διήρκεσε η συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Ακάρ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟΚόσμος

Είναι η πρώτη συνάντηση που είχαν μετά από αυτή του Ιουνίου - Για τα δεδομένα της Συνόδου θεωρείται πως είχε μεγάλη διάρκεια, υπενθυμίζεται πως το τετ α τετ με τον Στόλτενμπεργκ κρ...

Πλαφόν: Η Γερμανία “καίει” την πρόταση των “15” και προωθεί κοινό σχέδιο με την ΟλλανδίαΚόσμος

Χωρίς να βγει λευκός καπνός ολοκληρώθηκε το συμβούλιο υπουργών Ενέργειας, χτες. Από αυτό, οι βεβαιότητες που προκύπτουν αφορούν κυρίως όσα ΔΕΝ θα περιλαμβάνονται στο τελικό πακέτο ...