ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Τι προβλέπει η πρόταση της Ελλάδας και των 15 κρατών - μελών

 
Τη δημιουργία ενός ανώτατου ορίου τιμής στο φυσικό αέριο που θα είναι μεταβαλλόμενο, ανάλογα με τους δείκτες τιμών σε άλλους χρηματιστηριακούς κόμβους πλην του Ολλανδικού TTF, περιλαμβάνει η ευρωπαϊκή πρόταση για το πλαφόν που έχουν μελετήσει η Ελλάδα και η ομάδα των 15 κρατών μελών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.


Σύμφωνα με όσα υποστήριξε πριν από λίγη ώρα σε ενημερωτική συνάντηση με τους δημοσιογράφους ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, η ανώτατη αυτή τιμή θα είναι κυμαινόμενη με βάση τις διεθνείς τιμές. Θα συνδεθεί, δηλαδή, με τα χρηματιστήρια ενέργειας Henry hub σε ΗΠΑ και αντίστοιχους δείκτες σε Ασία, σε Αυστραλία και μέσα από έναν σταθμισμένο μέσο όρο, θα προκύπτει μια τιμή που θα βρίσκεται εντός της πραγματικότητας του διεθνούς περιβάλλοντος.

 
Εφόσον επιλυθούν τα θέματα που συνδέονται με τη ρευστότητα που διακινείται στα hubs, κατά τον κ. Σκρέκα, το πλαφόν θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανώτατο όριο που θα διασφάλιζε χαμηλές τιμές και δεν θα εξέτρεπε την πορεία των φορτίων LNG σε άλλες αγορές που είναι ένας από τους κύριους φόβους των βόρειων χωρών. Ωστόσο στην πρόταση περιλαμβάνεται και η πρόβλεψη ότι μια χώρα εφόσον αδυνατεί να προμηθευτεί αέριο για διάφορους λόγους, θα μπορεί να αγοράσει ακόμη και σε τιμή πάνω από το πλαφόν.


Ο κ. Σκρέκας υποστήριξε πως η Ευρώπη αγοράζει «το πιο ακριβό φυσικό αέριο στον κόσμο και δεν υπάρχει άλλη αιτία πέρα από την σπέκουλα». Όπως σημείωσε, η «αγορά δεν λειτουργεί σωστά. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν λειτουργούν. Φαίνεται πως κάθε φορά που υπάρχει φόβος μείωσης της ροής οι τιμές εκτινάσσονται».

 
 
Ως προς την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κρατών δήλωσε ότι η Γερμανία ακούει τις προτάσεις αλλά δεν συμφωνεί καθώς εγείρει ζητήματα ασφάλειας εφοδιασμού. Οι συζητήσεις όμως συνεχίζονται και θα υπάρξει νέα επαφή με Γερμανία και Ολλανδία που αντιδρούν, στο νέο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στην η Πράγα.

 
Αναφορικά με την συζήτηση που έχει ανοίξει για το ιβηρικό μοντέλο επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή, ο υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε πως δεν θεωρείται και το πλέον αποτελεσματικό ενώ θα χρειαζόταν χρηματοδότηση με ευρωπαϊκά κονδύλια. Τόνισε πως μπορούν να εφαρμοστούν παράλληλα και το ειδικό πλαφόν στην ηλεκτροπαραγωγή και το γενικό πλαφόν στη χονδρική τιμή.


Πέρα ωστόσο από τις διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, ο κ. Σκρέκας προανήγγειλε και τη λειτουργία ενός νέου μηχανισμού που θα εφαρμόσει από φέτος τον Νοέμβριο ανάκτησης υπερεσόδων από προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας σε περιπτώσεις (όπως τον Σεπτέμβριο), που η χονδρική τιμή και οι μεγάλες κρατικές επιδοτήσεις οδήγησαν σε μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους.

Ο μηχανισμός θα συνυπολογίζει τυχόν πρόσθετα κέρδη και ζημιές στο δεκάμηνο κάθε χρόνου (φέτος θα ξεκινήσει ο υπολογισμός από τον Αύγουστο) και αν προκύπτει θετική διαφορά, τότε θα αντλείται. Στην ουσία με το μηχανισμό αυτό επιβάλλεται πλαφόν στα έσοδα των προμηθευτών.
 

Διαβάστε επίσης

Τσίπρας σε Μπορέλ: Άμεσα πακέτο κυρώσεων κατά της Τουρκίας αν παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΕλλάδαςΚόσμος

Συνάντηση με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου των Ευρωσοσιαλιστών. ...

Μητσοτάκης από Πράγα: Να συνεργαστούμε για να εξουδετερώσουμε τους λαθρέμπορους που εκμεταλλεύονται απελπισμένους ανθρώπουςΚόσμος

Μήνυμα ότι «ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, η θεμελιώδης προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος, που στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια» εξέπεμψ...

Ταϊλάνδη: 31 νεκροί από πυρά σε παιδικό σταθμό - Ο δράστης σκότωσε τη σύζυγο και το παιδί του και αυτοκτόνησεΚόσμος

Τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε περιστατικό με πυρά σε παιδικό σταθμό σε επαρχία της βορειοανατολικής Ταϊλάνδης, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Στους νεκρο...

20 φορές πιθανότερες οι σοβαρές καλοκαιρινές ξηρασίες, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγήςΚόσμος

Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή και η συνακόλουθη άνοδος της θερμοκρασίας έχει καταστήσει τουλάχιστον 20 φορές πιθανότερες τις σοβαρές καλοκαιρινές ξηρασίες, όπως αυτές φέτος σε Ευ...