Σύμφωνα με πληροφορίες, από ώρα σε ώρα θα προχωρήσει σε δημόσια τοποθέτηση ο Γενικός Γραματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεργκ, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την προσάρτηση των εδαφών από την Ρωσία και την αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ, από την Ουκρανία.
Νωρίτερα, η Ουκρανία υπέβαλλε αίτηση προσχώρησης στο ΝΑΤΟ με επείγουσες διαδικασίες σε απάντηση της ανακοίνωσης ενσωμάτωσης των τεσσάρων ρωσόφωνων περιφερειών της Ουκρανίας στη Ρωσία.
Αυτό δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα νωρίτερα.
Πρόκειται για κίνηση μέγιστης κλιμάκωσης από το Κίεβο καθώς σε περίπτωση που το αίτημα αυτό γίνει δεκτό, επίθεση κατά του υπολοίπου της Ουκρανίας που ελέγχει το Κίεβο θα θεωρηθεί επίθεση κατά του ΝΑΤΟ, βάσει του άρθρου 5 περί συλλογικής αμύνης.
Όπως και επίθεση του Κιέβου κατά των περιοχών που περιήλθαν στη ρωσική επικράτεια θα θεωρηθεί από την Ρωσία ως επίθεση κράτους μέλους του ΝΑΤΟ.
Όπως άλλωστε έχει προειδοποιήσει ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της για την προστασία των περιοχών που ενσωματώθηκαν σε αυτή.
Το σκηνικό παγκόσμιου ολέθρου στήνεται σταθερά βήμα το βήμα και κανείς δεν γνωρίζει ποιος ή τι θα το σταματήσει.
Το μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Β.Ζελένσκι:
Όπως αναφέρει:
«De facto έχουμε ήδη φτάσει στο ΝΑΤΟ.
De facto έχουμε ήδη αποδείξει τη συμμόρφωση με τα πρότυπα της Συμμαχίας. Είναι πραγματικοί για την Ουκρανία – πραγματικοί στο πεδίο της μάχης και σε όλες τις πτυχές της αλληλεπίδρασης μας.
Εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον, βοηθάμε ο ένας τον άλλον και προστατεύουμε ο ένας τον άλλον. Αυτό είναι Συμμαχία.
Σήμερα κάνουμε το καθοριστικό μας βήμα υπογράφοντας την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ με ταχύτερο τρόπο».
Πώς φτάσαμε ως εδώ;
Οι περιοχές του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια εντάσσονται, πλέον, επισήμως στη Ρωσία, ακολουθώντας την πορεία που είχε χαράξει η Κριμαία ήδη από το 2014. Η προσάρτηση των εν λόγω περιοχών έρχεται στον απόηχο των αμφισβητούμενης αξιοπιστίας και εγκυρότητας δημοψηφισμάτων που πραγματοποιήθηκαν εκεί τις προηγούμενες ημέρες.
Όταν είδε τους Ουκρανούς να αντεπιτίθενται με επιτυχία, από τα τέλη Αυγούστου και έπειτα, απωθώντας τις ρωσικές δυνάμεις και ανακαταλαμβάνοντας εδάφη κυρίως στην περιοχή του Χαρκόβου αλλά και στη Χερσώνα, η ρωσική ηγεσία έσπευσε να αντιδράσει προχωρώντας σε δύο κινήσεις: Στο εσωτερικό ανακοίνωσε μερική επιστράτευση και στα υπό ρωσική κατοχή εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας προώθησε τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για την επίσημη ένταξη των εν λόγω περιοχών στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αποσχισθεισών επονομαζόμενων λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, για να μπορέσει έτσι να δικαιολογήσει την έναρξη της ρωσικής «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» που θα ακολουθούσε κατά της Ουκρανίας.
Πλέον, σχεδόν οχτώ μήνες μετά, ο Πούτιν προχωρά στην προσάρτηση μέρους των εν λόγω περιοχών, αλλά και των περιοχών της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, για να μπορέσει έτσι να θωρακίσει και να παγιώσει τις εδαφικές του κτήσεις εντός των ουκρανικών συνόρων.
Πλέον, έπειτα από τις επισήμως ανακοινωθείσες προσαρτήσεις, η Μόσχα διαμηνύει πως κάθε ουκρανική επίθεση κατά των εν λόγω εδαφών θα αποτελεί επίθεση κατά ρωσικού εδάφους. Εάν μάλιστα η όποια ουκρανική επίθεση πραγματοποιηθεί με δυτικά όπλα, τότε η Μόσχα προειδοποιεί πως η κατάσταση μπορεί να περιπλακεί διεθνώς ακόμη περισσότερο.
Το Κίεβο και η Δύση, βέβαια, από την άλλη πλευρά, δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα ψηφοφοριών που πραγματοποιήθηκαν χωρίς καμία διαφάνεια σε υπό ρωσική κατοχή περιοχές στο πλαίσιο ψευδοδημοψηφισμάτων ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται.
Επιπλέον, υπάρχουν αδιευκρίνιστα σημεία ακόμη και ως προς τα γεωγραφικά όρια των εν λόγω περιοχών τις οποίες η Μόσχα διεκδικεί πλέον επισήμως ως δικές της.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι μένει ακόμη να αποσαφηνισθεί αν η Ρωσία προσαρτά το σύνολο των ουκρανικών περιοχών της Χερσώνας και της Ζαπορίζια ή μόνο τα τμήματά τους που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.
«Σε ό,τι αφορά τα σύνορα των περιοχών της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, πρέπει να αποσαφηνισθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Τις δύο άλλες περιοχές, του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, η Μόσχα διαμηνύει πως τις προσαρτά στο σύνολό τους: de-facto τα εδάφη που ήδη ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις, και de-jure τα εδάφη που σήμερα δεν ελέγχονται από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με το αμερικανικό Institute for the Study of War, η Μόσχα ελέγχει το 72% της έκτασης της περιοχής της Ζαπορίζια και το 88% της έκτασης της Χερσώνας. Παράλληλα, η Ρωσία ελέγχει σχεδόν το σύνολο του εδάφους της επαρχίας του Λουγκάνσκ αλλά μόνο το 60% της επαρχίας του Ντονέτσκ. Οταν ο Πεσκόφ ερωτήθηκε τι θα γίνει με το τμήμα του Ντονέτσκ που διαφεύγει του ρωσικού ελέγχου, απάντησε: «Θα απελευθερωθεί».
Με πληροφορίες από REUTERS, AFP, GUARDIAN