ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Bρετανία: Αποκαλύφθηκαν τα νέα νομίσματα με το πορτραίτο του Καρόλου

Στη δημοσιότητα δόθηκαν από το Βασιλικό Νομισματοκοπείο του Ηνωμένου Βασιλείου (Royal Mint) τα νέα νομίσματα της χώρα με το πορτραίτο του βασιλιά Καρόλου.

 

Αρχικά, η εικόνα του βασιλιά Καρόλου θα παρουσιάζεται μόνο στο νόμισμα των 50 πενών, το οποίο θα κυκλοφορήσει από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το Sky News.

Όπως συνηθίζεται, το πρόσωπό του είναι στραμμένο προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που κοιτάζει το πρόσωπο της μητέρας του στα νομίσματα όπου αυτή απεικονίζεται: ο Κάρολος κοιτάζει προς τα αριστερά και η Ελισάβετ προς τα δεξιά. Σε αντίθεση με τις βασίλισσες, ο βασιλιάς στα νομίσματα δεν φοράει στέμμα.

Bρετανία: Αποκαλύφθηκαν τα νέα νομίσματα με το πορτραίτο του Καρόλου-1

 

Στο περίγραμμα των νομισμάτων θα υπάρχει η επιγραφή: «:: CHARLES III :: D :: G :: REX :: F :: D ::» δηλαδή «Charles III, Dei Gratia Rex, Fidei Defensor». Από τα λατινικά αυτό μεταφράζεται σε «Βασιλιάς Κάρολος Γ’, με τη Χάρη του Θεού, Υπερασπιστής της Πίστης». Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι σε αντίθεση με προκατόχους του, χρησιμοποιήθηκε το αγγλικό όνομα του Καρόλου («Charles») και όχι το λατινικό («Carolus»).

Το πορτραίτο του Καρόλου που θα εμφανίζεται στα νομίσματα φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Μάρτιν Τζένινγκς. «Είναι το μικρότερο έργο που έχω δημιουργήσει, αλλά αισθάνομαι τιμή που θα το κρατήσουν και θα το δουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο για αιώνες», δήλωσε ο ίδιος.

Τα υπόλοιπα νομίσματα (από τη 1 πένα έως τις 2 λίρες), που θα φέρουν το ίδιο πορτραίτο του Καρόλου, θα κυκλοφορήσουν από τις αρχές του νέου έτους. 

 

Η άλλη πλευρά του νομίσματος των 50 πενών

Από την άλλη πλευρά του νομίσματος των 50 πενών, υπάρχει το βασιλικό εθνόσημο: μέσα σε τέσσερις ασπίδες βρίσκονται τα τρία λιοντάρια, το εραλδικό έμβλημα της Αγγλίας, ο εφορμών λέων της Σκωτίας και μία άρπα για την Ιρλανδία. 

Bρετανία: Αποκαλύφθηκαν τα νέα νομίσματα με το πορτραίτο του Καρόλου-2

Ανάμεσά τους, βρίσκονται τέσσερα φυτά – εμβλήματα για τα έθνη που αποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο: το τριαντάφυλλο, το γαϊδουράγκαθο, το τριφύλλι και το πράσο.

Στη μέση βρίσκεται ένα σχέδιο που χρησιμοποιήθηκε για το βασιλικό στέμμα της Ελισάβετ το 1953, το οποίο είχε δημιουργηθεί τότε προς τιμήν τη στέψη της.

Αναμνηστικό νόσμισμα των 5 λιρών

Το πορτραίτο του Καρόλου θα εμφανίζεται και στη μια πλευρά ενός νέου αναμνηστικού των 5 λιρών, ενώ από την άλλη πλευρά θα εμφανίζονται δύο πορτραίτα της Ελισάβετ: ένα σε νεαρή ηλικία και ένα σε μεγαλύτερη.

Bρετανία: Αποκαλύφθηκαν τα νέα νομίσματα με το πορτραίτο του Καρόλου-3

Και τα δύο νομίσματα – των 50 πενών και των 5 λιρών – θα είναι διαθέσιμα για αγορά από το Βασιλικό Νομισματοκοπείο στις αρχές του Οκτώβρη.

Τα νομίσματα που φέρουν την εικόνα της Ελισάβετ θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν κανονικά.

Όσον αφορά στα χαρτονομίσματα με τη μορφή του Καρόλου, αυτά καθυστερούν ακόμα, καθώς αναμένεται να κυκλοφορήσουν από το 2024.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC, Sky News

Διαβάστε επίσης

Ο Ερντογάν κατέθεσε μήνυση σε βάρος του αντιπροέδρου της Bundestag που τον είπε «αρουραίο»Κόσμος

Μήνυση σε βάρος του αντιπροέδρου της Bundestag Βόλφγκανγκ Κουμπίκι για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση κατέθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, μέσω του δικηγόρου του στ...

Ουκρανική πυραυλική επίθεση σε πομπή προσφύγων με 30 νεκρούς, καταγγέλλουν οι αρχές στο ΛουχάνσκΚόσμος

Περίπου τριάντα άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της ουκρανικής πυραυλικής επίθεσης σε πομπή προσφύγων στην περιοχή του Χάρκοβο, δήλωσε χθες 29/9, στο Sputnik ο Rodion Miroshni...

ΕΕ: Πολιτική συμφωνία των υπ. Ενέργειας για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειαςΚόσμος

Οι  υπουργοί   Ενέργειας  κατέληξαν σε  πολιτική συμφωνία  σχετικά με  μέτρα για τον μετριασμό των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως αναφέρει tweet της τσεχικής προεδρίας κατ...

Λαβρόφ: Οι Αμερικανοί ήθελαν να μας πλήξουν μέσω βιολογικών όπλων με κορωνοϊόΚόσμος

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ισχυρίστηκε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ δημιούργησαν συστατικά βιολογικών όπλων κοντά στα ρωσικά σύνορα με σκοπό να αποσταθεροποιήσουν τη Ρω...

Ουκρανία: «Ρωσικός πύραυλος χτύπησε οχηματοπομπή με πολίτες – Τουλάχιστον 23 νεκροί»Κόσμος

Μια οχηματοπομπή που μετέφερε ουκρανούς πολίτες επλήγη νωρίτερα σήμερα από ρωσικό πύραυλο κοντά στην πόλη Ζαπορίζια της νότιας Ουκρανίας, όπως είπε ο κυβερνήτης της και σύμφωνα με ...

Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών ενέργειας της ΕΕ - Ποια μέτρα αναμένεται να υιοθετήσουνΚόσμος

Εν μέσω διαφωνιών, που φαντάζει δύσκολο να γεφυρωθούν, όσον αφορά την ιδέα να επιβληθεί γενικό ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως, για δεύτερη φο...