ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Nord Stream: Η Ρωσία ερευνά τις διαρροές ως ενέργεια «διεθνούς τρομοκρατίας»

Η ρωσική υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας FSB ερευνά τις ζημιές που υπέστησαν οι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα ως ενέργεια «διεθνούς τρομοκρατίας», μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το γραφείο του γενικού εισαγγελέα.

 

Η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία δήλωσαν ότι οι επιθέσεις προκάλεσαν την έκχυση φυσικού αερίου από τους δύο ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου στη θάλασσα.

Οι χώρες δεν έχουν πει ποιον υποπτεύονται ότι εξαπέλυσε τις επιθέσεις.

 

Έρευνα από τη Σουηδία

Επιπλέον, η Σουηδική Υπηρεσία Ασφαλείας (Sapo) ανακοίνωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι ανέλαβε τη διεξαγωγή προκαταρκτικής έρευνας σχετικά με πιθανολογούμενη δολιοφθορά που προκάλεσε τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική Θάλασσα.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Sapo θα χειριστεί την έρευνα επειδή «υπάρχει η πιθανότητα να σχετίζεται με σοβαρό έγκλημα, το οποίο – τουλάχιστον εν μέρει – μπορεί να στρέφεται κατά των εθνικών συμφερόντων της Σουηδίας» και «δεν αποκλείεται η εμπλοκή ξένης δύναμης».

 

Τόσο η Ουάσιγκτον όσο και η Μόσχα αρνήθηκαν σήμερα την ευθύνη για την πιθανολογούμενη δολιοφθορά που προκάλεσε τρεις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, δύο υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία. Οι τρεις διαρροές σημειώθηκαν σε διεθνή ύδατα, αλλά δύο ήταν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Δανίας και μία στη σουηδική ΑΟΖ.

 

Παρότι οι αγωγοί δεν ήταν σε λειτουργία, είχαν γεμίσει με φυσικό αέριο, το οποίο διαρρέει στη νότια Βαλτική.

Νορβηγία: Ενισχύεται η ασφάλεια στις εγκαταστάσεις

Στρατιωτικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν κοντά στις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας, με αφορμή την ύποπτη δολιοφθορά στους αγωγούς φυσικού αερίου στα χωρικά ύδατα της Δανίας και της Σουηδίας.

Ο στρατός «θα είναι πιο εμφανής στις νορβηγικές εγκαταστάσεις» εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, είπε ο πρωθυπουργός Γκαρ Στέρε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Στέρε είπε επίσης ότι και οι πετρελαϊκές εταιρείες θα ενισχύσουν την ασφάλειά τους στις θαλάσσιες εγκαταστάσεις τους. Τόνισε όμως ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις» για κάποια άμεση απειλή εναντίον των εγκαταστάσεων αυτών στη Νορβηγία.

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον των νορβηγικών ενεργειακών εγκαταστάσεων «θα τη διαχειριστούμε από κοινού με τους συμμάχους μας».

Ο Nord Stream 1 «ίσως αχρηστεύθηκε για πάντα»

Σημειώνεται ότι οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας εξέφρασαν φόβους ότι o Nord Stream 1 θα καταστεί μη λειτουργικός για πάντα μετά από τις μεγάλες διαρροές, όπως ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

 

Εάν οι διαρροές στις δύο γραμμές του Nord Stream 1 δεν επιδιορθωθούν γρήγορα, μεγάλος όγκος αλμυρού νερού θα εισρεύσει στους αγωγούς και θα προκαλέσει διάβρωση, ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη τις ίδιες πηγές.

Ανάλογους φόβους έχουν εκφράσει, άλλωστε, και άλλες πλευρές. Σε χθεσινή τους εκτίμηση, αναλυτές του Eurasia Group σημείωναν ότι η έκταση των ζημιών είναι τέτοια που εκτιμάται ότι οι αγωγοί Nord Stream είναι απίθανο να μεταφέρουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη τον φετινό χειμώνα, ακόμη κι αν υπήρχε πολιτική βούληση αν συμβεί κάτι τέτοιο.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP

Διαβάστε επίσης

Ρώσοι βασάνισαν Βρετανό αιχμάλωτο με το Mamma Mia: «Δεν θέλω να ξανακούσω ποτέ ABBA»Κόσμος

Ένας Βρετανός που αιχμαλωτίστηκε από Ρώσους ενώ πολεμούσε για τους Ουκρανούς ανέφερε τον βασανισμό του ακούγοντας, μεταξύ άλλων, συνεχόμενα τραγούδια των ABBA.  Ο λόγος για τον 48χ...

Nord Stream: Εντοπίστηκε και τέταρτη διαρροή - Το μισό αέριο έχει ήδη διαρρεύσειΚόσμος

Το λιμενικό της Σουηδίας εντόπισε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τέταρτη διαρροή αερίου στους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream που έχουν υποστεί ζημιές, δήλωσε εκπρόσωπος τ...

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται - Αυστηρή απάντηση Αθήνας στο τουρκικό κρεσέντοΚόσμος

Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται, επανέλαβε ο εκπρόσωπος του  Στέιτ Ντιπάρτμεντ , Νεντ Πράις, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης Τύπου.   Ό...

Μόσχα: Να λογοδοτήσει ο Μπάιντεν για το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream - Τι είχε δηλώσει (Video)Κόσμος

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρέπει να απαντήσει αν οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τις διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα, απαίτησε σήμερα η ...

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα καλεί τους Αμερικανούς να εγκαταλείψουν άμεσα τη ΡωσίαΚόσμος

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία προτρέπει τους Αμερικανούς που βρίσκονται ήδη εκεί να φύγουν και όσους σχεδιάζουν να ταξιδέψουν εκεί να αναβάλουν το ταξίδι τους.   Σύμφωνα με οδηγία (...

Δεκτό το αίτημα της Ρωσίας - Συνεδριάζει την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις διαρροές στοn Nord StreamΚόσμος

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί την Παρασκευή, έπειτα από αίτημα της Ρωσίας, για να συζητήσει τις διαρροές στον  Nord Stream  στη Βαλτική Θάλασσα. Η γαλλική αποστολή στ...