ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Repubblica: Μυστικό σύμφωνο Ντράγκι- Μελόνι - Εγγυήθηκε για εκείνη στην ΕΕ

«Το σύμφωνο μεταξύ Giorgia Meloni και Mario Draghi αφορά τις σχέσεις με τους μεγάλους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», λέει ο διευθυντής της Repubblica , Maurizio Molinari, στο Agora – Rai3 .

«Ο Ντράγκι – λέει ο Μολινάρι – είχε άμεσες επαφές με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φέρνοντας ένα μήνυμα: Η Τζωρτζία Μελόνι μπορεί να την εμπιστευτείς γιατί είναι δεσμευμένη μαζί μου σε τρία κεντρικά ζητήματα για τη σταθερότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης , υποστήριξη για την Ουκρανία, πίστη στο ΝΑΤΟ και θέληση να κρατηθεί υπό έλεγχο το δημόσιο χρέος».

 

«Το γεγονός ότι ο Ντράγκι ήταν ο εκπρόσωπος αυτής της συμφωνίας με την Τζόρτζια Μελόνι – εξηγεί ο διευθυντής της Repubblica- ανοίγει το δρόμο για την αξιοπιστία της νέας κυβέρνησης “. Όλα αυτά – καταλήγει ο Μολινάρι – πηγάζουν από την επιθυμία της Τζόρτζια Μελόνι να ακολουθήσει τη συμβουλή του Ντράγκι.

 

Για έναν συμβιβασμό-διαβατήριο για τα ευρωπαϊκά σαλόνια κάνει λόγο την Τετάρτη η κεντροαριστερή εφημερίδα La Repubblica της Ρώμης, αναφερόμενη σε συνεργασία υπό όρους του απερχόμενου πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι και της διαδόχου του Τζόρτζια Μελόνι.

Χωρίς να αποφεύγει και τα ειρωνικά σχόλια περί «τούμπας επιβίωσης» της κας Μελόνι, η έγκυρη εφημερίδα αποκαλύπτει ότι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στο Παρίσι, το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες, ο κ. Ντράγκι επικοινώνησε με τους Εμανουέλ Μακρόν, Όλαφ Σολτς και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσφέροντας εγγυήσεις για την ηγέτιδα των Fratelli d’ Italia και καθησυχάζοντας τις ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους τρεις πυλώνες που θα καθοδηγήσουν τη δράση της μελλοντικής κυβέρνησης.

Η κίνηση Ντράγκι ήρθε ύστερα από συμφωνία με την κα Μελόνι υπό τρεις όρους που φέρεται να έθεσε ο πρώην διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και δέχθηκε η κα Μελόνι: Πρώτον, η νέα κυβέρνηση να συνεχίσει να υποστηρίζει τη δέσμευση (οικονομική και στρατιωτική) προς την Ουκρανία και να διατηρήσει ενιαίες τις κυρώσεις κατά της Μόσχας. Δεύτερον, να διατηρηθεί η σταθερή και αδιαμφισβήτητη προσήλωση στο ΝΑΤΟ, χωρίς δισταγμούς ή αστερίσκους, και τρίτον, να μην εγκριθούν νέες αλλαγές στον προϋπολογισμό, προκειμένου να παραμείνει υπό έλεγχο το δημόσιο χρέος.

Ο διάλογος μεταξύ του πρωθυπουργού και της διαδόχου του συνεχίζεται εδώ και καιρό, εν μέσω παλινωδιών που συνδέονται με κάποιες αντιευρωπαϊκές δηλώσεις της κας Μελόνι. Τις τελευταίες τρεις μέρες έγιναν τουλάχιστον δύο τηλεφωνικές επαφές.

Πληροφορία που δεν επιβεβαιώνεται από επίσημες πηγές κάνει επίσης λόγο για άκρως εμπιστευτική πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση.

Από την άλλη, η επιχείρηση σε εξέλιξη είναι σίγουρη, επιμένει η εφημερίδα, κι αυτό δεν είναι αποτέλεσμα αυτοσχεδιασμού, αλλά μιας ζωτικής πολιτικής ανάγκης από την οποία εξαρτάται το μέλλον της νέας πρωθυπουργού: Να αφήσει κατά μέρος τη ριζοσπαστική πλατφόρμα που χρησιμοποίησε προεκλογικά και να στραφεί προς τους παραδοσιακούς εταίρους της Ρώμης.

«Βεβαίως ο ατλαντισμός, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η προσοχή στο δημόσιο χρέος ανταποκρίνονται σε θέσεις που όντως υποστηρίζονται δημοσίως από τη κ. Μελόνι. Αλλά είναι δυνατόν να είναι κανείς σίγουρος για αυτούς τους τρεις πυλώνες όταν έχει και τους Σαλβίνι και Μπερλουσκόνι στην κυβέρνηση;» διερωτάται η εφημερίδα. «Είναι εφικτό να κυβερνηθεί η χώρα με αυτούς που κηρύττουν ελλειμματικές δαπάνες και προσεγγίζουν τον Πούτιν; Και τότε, ήταν η ίδια η κα Μελόνι που αντέκρουσε την φιλοευρωπαϊκή προσέγγιση, τρομάζοντας την Ευρώπη», προσθέτει.
Αλλά είναι άλλο να αγωνίζεσαι στην προεκλογική εκστρατεία και άλλο να προετοιμάζεσαι να διοικήσεις μια χώρα σε πλήρη κρίση αμφισβητώντας ιστορικούς συμμάχους στο όνομα της κυρίαρχης διεθνούς. Η ζημιά θα ήταν τεράστια, οι επιπτώσεις στις αγορές καταστροφικές, πλήρης απομόνωση. Για αυτό, η κα Μελόνι βασίζεται στον κ. Ντράγκι. Και για τον ίδιο λόγο ο νυν πρωθυπουργός εκτίθεται υπέρ της στην Ευρώπη.

Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά η La Repubblica, πρόκειται για μια επιλογή που υπαγορεύεται πάνω από όλα από την επιθυμία υπεράσπισης του εθνικού συμφέροντος, ευνοώντας την ευρωπαϊκή και ατλαντική θέση της Ιταλίας.

Φυσικά στον κ. Ντράγκι δεν άρεσαν οι αντιευρωπαϊκοί τόνοι της κας Μελόνι και θεώρησε αυτοκτονία την ψήφο των Fratelli d’ Italia στο Ευρωκοινοβούλιο υπέρ του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν. Ωστόσο, εξακολουθεί να θεωρεί καθήκον του να κάνει ό,τι καλύτερο για να διασφαλίσει τη συνέχεια στη χώρα, στο όνομα μιας ομαλής μετάβασης.

Ωστόσο, σημειώνει η εφημερίδα, «δεν πρέπει να υποτιμήσουμε ένα άλλο γεγονός, πολύ πιο ρεαλιστικό, που συνδέεται με το μέλλον του πρωθυπουργού. Η πιθανότερη εκδοχή τον φέρνει στη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο διορισμός του οποίου βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη για τον Ιούνιο του 2023. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα το καλωσόριζε και η Ουάσιγκτον, και βεβαίως θα άνοιγε μια περαιτέρω ομπρέλα προστασίας στην κα Μελόνι, προσφέροντάς της και μια διεθνή κάλυψη.

 

 

Πηγή: La Repubblica

Διαβάστε επίσης

Spiegel: Η Gazprom απειλεί με διακοπή της παράδοσης φυσικού αερίου – Η Δύση “βλέπει” σαμποτάζ στην Βαλτική Κόσμος

Η ουκρανική κρατική εταιρεία Naftogaz ζήτησε την επιβολή προστίμων στον ρωσικό ενεργειακό γίγαντα Gazprom, για όγκους φυσικού αερίου που δεν έχουν παραδοθεί.   Από την πλευρά της, ...

Μανώλης Γλέζος: Εκδήλωση μνήμης στο Ευρωκοινοβούλιο για τον πρώτο παρτιζάνο της ΕυρώπηςΚόσμος

Η ονοματοδοσία της αίθουσας «Μανώλης Γλέζος» στον α’ όροφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, τόσο για τη χώρα μας, όσο και για ολόκληρη την Αρισ...

Η Ρωσία θα ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις διαρροές στον Nord StreamΚόσμος

Η Ρωσία θα ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2, αφού κάλεσε τον Τζο Μπάιντεν να απα...

Η απειλή της αστεγίας κάνει ακόμα πιο εφιαλτική τη ζωή των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίαςΚόσμος

Ένα νέο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πέρυσι, το  2021 , στη  Βρετανία , με τίτλο  Domestic Abuse Act , υπαγορεύει την προστασία των  θυμάτων  της  ενδοοικογενειακής βίας , που έχει χαρ...

Γαλλική παρέμβαση για τις τουρκικές απειλές: Οι χώρες της νότιας Ευρώπης θα στηρίξουμε την ΕλλάδαΚόσμος

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των  εννιά κρατών  της  νότιας Ευρώπης,  που θα συναντηθούν μεθαύριο Παρασκευή, στο  Αλικάντε  της  Ισπανίας,  θα εκφράσουν τη στήριξη τους στην Ε...

Χ. Ακάρ: Κακομαθημένο και διπρόσωπο παιδί η Ελλάδα – Συνεδριάζει το τουρκικό Συμβούλιο ΑσφαλείαςΚόσμος

Ψηλά στην πολιτική της ατζέντα τοποθετεί η Τουρκία τη χώρα μας, καθώς μετά τις συνεχείς προκλήσεις , το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της γείτονος θέτει ζήτημα Ελλάδας στη συνεδρίασή ...