ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η επανάσταση της μαντίλας στο Ιράν: Τουλάχιστον 32 οι νεκροί – Οργή λαού και δεκάδες διαδηλώσεις

Διαστάσεις κοινωνικής εξέγερσης και μάλιστα αιματηρής έχουν προσλάβει οι διαμαρτυρίες στο Ιράν για τον θάνατο της 22χρονης Ιρανής Μαϊσά Αμινί. 

Οργισμένοι πολίτες ζητούν δικαίωση για την 22χρονη και την οικογένειά της, ενώ «λάδι στη φωτιά» έριξαν οι δηλώσεις του ιρανού προέδρου Ραϊσί ο οποίος ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις κακοποίησης της κοπέλας από την αστυνομία, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση. Η νεαρή κοπέλα έπεσε σε κώμα ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη. Έφυγε από τη ζωή δύο 24ωρα αργότερα στο νοσοκομείο. Έκτοτε, η οργή δεν λέει να καταλαγιάσει. Μαζικές διαδηλώσεις σημειώθηκαν σε τουλάχιστον 31 πολιτείες και στην πρωτεύουσα, ενώ έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 32 άνθρωποι.

Το χρονικό

Η αστυνομία ηθών του Ιράν συνέλαβε την Αμινί στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη, όπου πραγματοποιούσε επίσκεψη από τη γενέτειρά της στη δυτική κουρδική περιοχή της χώρας. Κατέρρευσε σε αστυνομικό τμήμα και πέθανε τρεις ημέρες αργότερα.

Τη συνέλαβαν επειδή φορούσε πολύ χαλαρά το χιτζάμπ της. Το Ιράν απαιτεί από τις γυναίκες να φορούν τη μαντίλα με τρόπο που να καλύπτει πλήρως τα μαλλιά τους όταν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο. Μόνο το Αφγανιστάν υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν εφαρμόζει τώρα ενεργά έναν παρόμοιο νόμο. Η υπερσυντηρητική Σαουδική Αραβία έχει μειώσει την επιβολή του τα τελευταία χρόνια.

Η αστυνομία απορρίπτει τις κατηγορίες κακομεταχείρισης της Αμινί και υποστηρίζει ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή. Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί ωστόσο δεσμεύτηκε πως θα πραγματοποιηθεί σχετική έρευνα.

Από την πλευρά της η οικογένεια της Αμινί υποστηρίζει ότι η κόρη τους δεν είχε ιστορικό καρδιακών προβλημάτων και ότι δεν τους επέτρεψαν να δουν τη σορό της πριν από την ταφή της. Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν μετά την κηδεία της στην κουρδική πόλη Σακέζ το Σάββατο και γρήγορα εξαπλώθηκαν σε άλλα μέρη της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Τεχεράνης.

Το Διαδίκτυο έπαιξε καταλυτικό ρόλο σε αυτή την κοινωνική αφύπνιση, με χιλιάδες γυναίκες να χρησιμοποιούν τα social media για να εκφράσουν την οργή τους. Χιλιάδες ήταν και τα βίντεο που έκαναν τον γύτο του κόσμου και στα οποία αποτυπωνόταν τόσο η μαζικότητητα των κινητοποιήσεων όσο και οι βίαιες καταστολές. Αυτός είναι και ο λόγος που τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας έχουν κλείσει σε μεγάλο βαθμό και η πρόσβαση στο Instagram και στο WhatsApp έχει περιοριστεί, σύμφωνα με δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Διαβάστε επίσης

To «αδιαχώρητο» στα φινλανδικά σύνορα – 7.000 έφτασαν σε μια μέρα από τη ΡωσίαΚόσμος

Η διέλευση οχημάτων στην Φινλανδία από τα νοτιοανατολικά της σύνορα με τη Ρωσία εξακολουθούσε να είναι πυκνή σήμερα, ανακοίνωσε η συνοριοφυλακή στο Reuters, προσθέτοντας ότι ο αριθ...

Ο Ζελένσκι προτρέπει τους Ρώσους να διαδηλώσουν κατά της επιστράτευσηςΚόσμος

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέτρεψε χθες Πέμπτη τους Ρώσους να διαδηλώσουν εναντίον της μερικής επιστράτευσης που κήρυξε το Κρεμλίνο και τους κάλεσε, εφόσον αναπ...

Ο Λαβρόφ απορρίπτει τις κατηγορίες της Δύσης για τον πόλεμο στην ΟυκρανίαΚόσμος

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ απέρριψε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τις κατηγορίες της Δύσης αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ό...