ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ρωσία: Στέλνουν στον πόλεμο της Ουκρανίας τους συλληφθέντες στις διαδηλώσεις – Πεσκόφ: Δεν είναι παράνομο

Φύλλο πορείας για τον πόλεμο στην Ουκρανία παίρνουν όσοι Ρώσοι συνελήφθησαν στις πρόσφατες διαδηλώσεις για την επιστράτευση.

Σύμφωνα με το ΒΒC, 16 άτομα που συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις κατά της επιστράτευσης, έλαβαν κλήση να παρουσιαστούν για στρατιωτική θητεία, σύμφωνα με τη ρωσική ομάδα για τα ανθρώπινα δικαιώματα OVD-Info.

Πολλοί Ρώσοι σχολιαστές είχαν προειδοποιήσει από χθες, ότι συμμετέχοντες οι άνθρωποι σε παράνομες διαδηλώσεις κινδυνεύουν με κάτι περισσότερο από φυλάκιση και μπορεί να σταλούν στο μέτωπο στην Ουκρανία αντί για φυλακή.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε χθες μερική επιστράτευση, πράγμα που σημαίνει ότι θα κληθούν 300.000 έφεδροι στρατιωτικοί. Αμέσως ξέσπασε κύμα διαδηλώσεων στην Ρωσία και σύμφωνα με την OVD-Info, περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι έχουν συλληφθεί επειδή διαμαρτύρονται για την επιστράτευση!

Πάντως, σήμερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν κλήθηκε να απαντήσει αν αληθεύει ότι συλληφθέντες στις διαδηλώσεις μπορεί να αποσταλλούν στο μέτωπο στην Ουκρανία, εμμέσως το επιβεβαίωσε!

Συγκεκριμένα, όταν ερωτήθηκε αν αληθεύει ότι σε ορισμένους από τους συλληφθέντες διαδηλωτές κατά της επιστράτευσης, επιδίδονται έγγραφα στράτευσης απάντησε ότι «Δεν είναι παράνομο».

Εντωμεταξύ, το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει «υπερβολικές» τις πληροφορίες για την έξοδο των ανδρών σε ηλικία στράτευσης από την Ρωσία μετά την κήρυξη της επιστράτευσης.

 

Μέχρι και ένα εκατομμύριο Ρώσοι μπορεί να κληθούν να πολεμήσουν

Ακόμη και το ένα εκατομμύριο μπορεί να φτάσει ο αριθμός των Ρώσων που θα κληθούν να πολεμήσουν στην Ουκρανία, μετά την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου για «μερική επιστράτευση».

Όπως αναφέρει η Novaya Gazeta, μια ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα που πλέον λειτουργεί παράνομα, μετά το κλείσιμο από τον Πούτιν της έντυπης έκδοσης, επικαλέστηκε έναν ανώνυμο αξιωματούχο της ρωσικής κυβέρνησης, ο οποίος δήλωσε ότι το πραγματικό σχέδιο είναι η επιστράτευση ενός εκατομμυρίου ανθρώπων.

Η πηγή είπε στην εφημερίδα πως μια απόρρητη 7η παράγραφος του διατάγματος, που υπέγραψε χθες ο Πούτιν, επιτρέπει στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, να καλέσει ένα εκατομμύριο Ρώσους. Όπως ανέφερε η πηγή: «Ο αριθμός διορθώθηκε αρκετές φορές και στο τέλος κατέληξαν στο ένα εκατομμύριο».

 

1300 συλληφθέντες- Κινητοποιήσεις σε 38 πόλεις

Από τότε που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε τη μερική επιστράτευση χθες, σύμφωνα με την ομάδα υπεράσπισης δικαιωμάτων OVD-Info, έχουν πραγματοποιηθεί κινητοποιήσεις σε 38 διαφορετικές πόλεις σε ολόκληρη τη ρωσική επικράτεια.

Σύμφωνα με την ίδια οργάνωση, περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι συνελήφθησαν σε ολόκληρη τη Ρωσία την Τετάρτη για συμμετοχή σε πανεθνικές αντιπολεμικές διαδηλώσεις.

«Καμία επιστράτευση!»

Δημοσιογράφοι του πρακτορείου France-Presse στο κέντρο της Μόσχας αναφέρουν ότι είδαν τουλάχιστον 50 άτομα να κρατούνται από την αστυνομία με εξοπλισμό καταστολής ταραχών, ενώ στην πρώην αυτοκρατορική πρωτεύουσα, την Αγία Πετρούπολη, η αστυνομία περικύκλωσε και συνέλαβε μια μικρή ομάδα διαδηλωτών, φορτώνοντάς τους σε ένα λεωφορείο καθώς φώναζαν: «Καμία επιστράτευση!»

«Όλοι είναι φοβισμένοι. Είμαι υπέρ της ειρήνης και δεν θέλω να χρειαστεί να πυροβολήσω», αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο ο διαδηλωτής Βασίλι Φεντόροφ, ένας φοιτητής που φορά ένα σύμβολο της ειρήνης στο στήθος του.

 

 

Αναφορές για επιθέσεις σε δημόσια κτίρια

Οι Moscow Times μετέδωσαν σήμερα το πρωί μια αναφορά ότι ένα ρωσικό στρατολογικό γραφείο κι ένα κτίριο διοίκησης δέχθηκαν επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της επιστράτευσης.

Επικαλούμενο τοπικές πηγές ειδήσεων, το γνωστό ρωσικό μέσο, αναφέρει:

Στην πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ, 440 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας, μια επίθεση με μολότοφ προκάλεσε μικρή φωτιά σε ένα τοπικό στρατολογικό κτίριο, σύμφωνα με την τοπική ειδησεογραφική ιστοσελίδα nn.ru.

Μια ελαφρώς μεγαλύτερη φωτιά ξέσπασε σε κτίριο της τοπικής διοίκησης στο Τολιάτι, μια πόλη που βρίσκεται 1.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος της πόλης nesluhi.info ανέφερε, επικαλούμενος αξιωματούχους, ότι η επίθεση με μολότοφ έκαψε την είσοδο της διοίκησης.

Οι Moscow Times αναφέρουν ότι δεν είναι γνωστό εάν υπήρξαν συλλήψεις ή τραυματισμοί ως αποτέλεσμα των προφανών επιθέσεων.Το κανάλι Telegram Mash δημοσίευσε φωτογραφίες που ισχυρίζεται ότι δείχνουν τις ζημιές στο κτίριο στο Νίζνι Νόβγκοροντ.

Οι ισχυρισμοί δεν έχουν επιβεβαιωθεί αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian.

Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών μιλά για «εξαιρετικά μικρό αριθμό» διαδηλωτών
Η αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών, Ιρίνα Βολκ, σε δήλωση που επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, είπε ότι οι αξιωματικοί διέκοψαν τις προσπάθειες να πραγματοποιήσουν, όπως αποκαλούσε, μικρές διαδηλώσεις. «Σε ορισμένες περιοχές, έγιναν προσπάθειες για μη εξουσιοδοτημένες ενέργειες που συγκέντρωσαν έναν εξαιρετικά μικρό αριθμό συμμετεχόντων», φέρεται να είπε η Βολκ. «Όλα αυτά σταμάτησαν», δήλωσε.

 

Μεγάλο το πλήγμα στο ουκρανικό μέτωπο

Εν τω μεταξύ, το επιτελείο του ουκρανικού στρατού εξέδωσε νέα στοιχεία για τις ρωσικές απώλειες, ισχυριζόμενο ότι αυξήθηκε ο αριθμός των ρωσικών απωλειών κατά 400 άτομα το τελευταίο 24ωρο, φτάνοντας συνολικά τους 55.510.

 

Χθες, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, μίλησε για απώλειες που ανέρχονται σε λίγο λιγότερο από 6.000 άτομα κατά τη διάρκεια αυτού που ονόμασε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας.

Ο αριθμός της Ουκρανίας πιθανότατα περιλαμβάνει δυνάμεις που μάχονται για τη λεγόμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ, οι οποίες δεν αναμένεται να συνυπολογιστούν σε κανένα επίσημο αριθμό ρωσικών απωλειών από το ρωσικό επιτελείο. Οι αριθμοί αυτοί δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητα μέσα και αρχές.

 

Πηγή: iefimerida.gr 

Διαβάστε επίσης

ΔΝΤ: Η ακρίβεια θα βγάλει τον κόσμο στους δρόμους – Προειδοποίηση για κοινωνικές αναταραχέςΚόσμος

Η έκρηξη τιμών σε τρόφιμα και ενέργεια θα είναι τραγωδία για τους φτωχούς, εκτίμησε η επικεφαλής του  ΔΝΤ , Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προειδοποιώντας για κοινωνικές αναταραχές παγκοσ...

Νέα Υόρκη - Στο “Σημείο Μηδέν” ο Κυριάκος Μητσοτάκης: "Η μάχη κατά της τρομοκρατίας είναι διαρκής"Κόσμος

Το μνημείο στο "Ground Zero", στο σημείο όπου κατέπεσαν οι δίδυμοι πύργοι επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόβσκι-Μητσοτάκ...

Eurostat: Κίνδυνος φτώχειας για το ένα τέταρτο των αυτοαπασχολούμενων στην ΕΕΚόσμος

Τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού αντιμετωπίζει σχεδόν το ένα τέταρτο των αυτοαπασχολούμενων πολιτών της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν στη ...

Ερντογάν: «Μητσοτάκης και Δένδιας ζουν στον κόσμο τους – Δεν διώξαμε κανέναν Έλληνα»Κόσμος

Σε συνάντησή του με δημοσιογράφους, στο περιθώριο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Ερντογάν ανέφερε πως «ο κ. πρωθυπουργός (σ.σ. της Ελλάδας) δεν γνωρίζει την κ...

Η ΕΕ καταδικάζει τις «πολιτικές διακρίσεων» της Τουρκίας κατά της ελληνικής μειονότητας και για τα ανθρώπινα δικαιώματαΚόσμος

Τις «πολιτικές διακρίσεων» που εφάρμοσε η Τουρκία κατά της ελληνικής μειονότητας και είχαν ως αποτέλεσμα «να βρίσκεται σήμερα στα πρόθυρα της εξαφάνισης», κατήγγειλε εκ μέρους της ...

Reuters: Γιατί η Κίνα δεν θα εγκαταλείψει τον Πούτιν- Πού οδηγούν οι νέες πυρηνικές απειλές ΜενβέντεφΚόσμος

Ο Σι Τζινπίνγκ είναι απίθανο να εγκαταλείψει τον «παλιό του φίλο» Βλαντιμίρ Πούτιν, παρόλο που η απόφαση του Ρώσου ηγέτη να στείλει χιλιάδες επιπλέον στρατεύματα στην Ουκρανία και ...

Νεο βιβλίο για τη βασιλική οικογένεια -Η Ελισάβετ έφυγε «πληγωμένη» από την απόφαση του Χάρι και της Μέγκαν να φύγουν στις ΗΠΑΚόσμος

«Πληγωμένη και εξαντλημένη» από την απόφαση του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν να αποσυρθούν από τα βασιλικά τους καθήκοντα και να μετακομίσουν στις ΗΠΑ, έφυγε από τη ζωή η βασίλισσα...

ΕΕ: Μήνυμα στην Τουρκία για την ελληνική μειονότητα και τις διακρίσεις που υπέστηΚόσμος

Αναφορά στο πώς αντιμετώπισε η Τουρκίατην ελληνική μειονότητα έκανε ο Ίμον Γκίλμορ, ειδικός εντεταλμένος της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ...

Ιράν: Εννέα νεκροί από την έναρξη των διαδηλώσεων μετά τον θάνατο της Μαχσά ΑμινίΚόσμος

Εννέα άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από την έναρξη πριν έξι ημέρες των διαδηλώσεων μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί έπειτα από τη ...