ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναταραχή μετά την μετά την επιστράτευση - Δεκάδες συλλήψεις στη Ρωσία και κυρώσεις από την ΕΕ - Πιέζονται τα σύνορα με την Φινλανδία

«Τσουνάμι» εξελίξεων έχει φέρει το διάγγελμα Πούτιν προς τον ρωσικό λαό, κατά τη διάρκεια του οποίου ανακοίνωσε μερική επιστράτευση με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι ανακοινώσεις Πούτιν προκάλεσαν αναταράξεις τόσο στο εξωτερικό όσο και το εσωτερικό της χώρας, καθώς είναι φανερή η κλιμάκωση του πολέμου μετά από μήνες κατά τους οποίους τα σχέδια της Ρωσίας φαίνεται να μην έχουν αποδώσει όσο θα ήθελε.


Από τη μία η Δύση δήλωσε πως το διάγγελμα του ρώσου προέδρου αποτελεί παραδοχή ότι η έκβαση των πραγμάτων στον πόλεμο δεν πάει σύμφωνα με τα σχέδιά του, από την άλλη, στην Ρωσία μετά τη μερική επιστράτευση επικρατεί αναστάτωση, με χιλιάδες ρώσους να ψάχνουν τρόπο να φύγουν από τη χώρα.

 


 Πιέζονται τα σύνορα


Tην ίδια ώρα, η κυκλοφορία των οχημάτων που φτάνουν στα ανατολικά σύνορα της Φινλανδίας με τη Ρωσία αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί η φινλανδική συνοριοφυλακή, προσθέτοντας ωστόσο ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο.

 

Η Φινλανδία παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη γειτονική Ρωσία μετά την κήρυξη από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν μερικής επιστράτευσης εφέδρων, δήλωσε χθες, Πέμπτη, ο υπουργός Άμυνας της χώρας Άντι Καϊκόνεν.

 

Ωστόσο χθες ο αριθμός των ανθρώπων που διέρχονταν από τα σύνορα ήταν χαμηλότερος από αυτόν του σαββατοκύριακου, διευκρίνισε ο επικεφαλής διεθνών υποθέσεων της φινλανδικής συνοριοφυλακής Μάτι Πιτκανιίτι.
Συνολικά 4.824 Ρώσοι έφτασαν στην Φινλανδία μέσω των ανατολικών συνόρων χθες, σημειώνοντας αύξηση από τους 3.133 που ήταν πριν από μια εβδομάδα.

Η συνοριοφρουρά βρίσκεται σε ετοιμότητα σε εννέα σημεία ελέγχου, σημείωσε εξάλλου ο ίδιος στις δηλώσεις που έκανε στο Reuters.

 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε τον πόλεμο ενάντια στον λαό και τη χώρα του

Η επιστράτευση εφέδρων, ωστόσο, θα φέρει εκατομμύρια ρωσικές οικογένειες αντιμέτωπες με τη ζοφερή πραγματικότητα, καθώς οι συγγενείς τους θα πρέπει να πάνε στον πόλεμο.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη Washington Post, στρατιωτικοί αναλυτές αμφισβητούν τα βραχυπρόθεσμα οφέλη, λέγοντας ότι δεν είναι σαφές εάν η Ρωσία είναι σε θέση να εκπαιδεύσει, να εξοπλίσει και να αναπτύξει 300.000 εφέδρους, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των στρατιωτικών της δυνάμεων βρίσκεται ήδη στην Ουκρανία και έχει μάλιστα υποστεί σημαντικές απώλειες στις τάξεις των αξιωματικών.

 

 

Μια πρόσφατη απόφαση για επιστράτευση απέτυχε να αλλάξει τη ρότα του πολέμου, καθιστώντας πιο εμφανή τη δυσαρέσκεια της ρωσικής πλευράς για τον μεγάλο αριθμό απωλειών στο πεδίο της μάχης.

 

Ρώσος κρατικός αξιωματούχος δήλωσε ότι 300.000 έφεδροι θα ήταν αρκετοί προκειμένου η Ρωσία να κερδίσει χρόνο, χωρίς να προχωρήσει σε νέες επιθέσεις.

 

Ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι το Κρεμλίνο ελπίζει ακόμα ότι η στήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία θα καταρρεύσει κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αναγκάζοντας την Ουκρανία να παραδοθεί με τους όρους της Ρωσίας.

 

«Ξεκινώντας έναν αδικαιολόγητο, επιθετικό πόλεμο εναντίον μιας γειτονικής κυρίαρχης χώρας, προσαρτώντας τα εδάφη της, σκοτώνοντας τους δικούς της στρατιώτες χάριν των γεωπολιτικών ψευδαισθήσεων και των ερασιτεχνικών διαλέξεων ιστορίας, εκβιάζοντας τον κόσμο με μια πυρηνική βόμβα και ξεκινώντας τελικά μια επιστράτευση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξε τον πόλεμο ενάντια στον λαό και τη χώρα του» έγραψε η αντιπολιτευτική Novaya Gazeta Europe, (που εκδίδεται στο εξωτερικό και είναι μπλοκαρισμένη στην Ρωσία) για τις χτεσινές δηλώσεις του ρώσου προέδρου.

 

 

Διαδηλώσεις μετά την επιστράτευση - Δεκάδες συλλήψεις

 

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί και στο εσωτερικό της Ρωσίας το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το βράδυ της Τετάρτης δεκάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν αντιπολεμική διαδήλωση στο κέντρο της Μόσχας με την αστυνομία να προχωρά σε βίαιες συλλήψεις. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επικαλείται το Sky News αναφέρουν ότι πάνω από 100 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά την διάρκεια διαδηλώσεων σε 15 πόλεις.

 

«Θα ενεργοποιηθούν μέτρα επιστράτευσης κατά των συμμετεχόντων σε παράνομες συγκεντρώσεις. Θα ελέγχονται επί τόπου η ταυτότητα τους, θα γίνεται ταυτοποίηση, θα συλλαμβάνονται και θα οδηγούνται στο αστυνομικό τμήμα. Στη συνέχεια, θα καθορίζεται η κατηγορία στρατολόγησης με τη συμμετοχή εκπροσώπων του γραφείου στρατολόγησης και κατάταξης. Όσοι δεν εντάσσονται στην πρώτη κατηγορία θα εγγράφονται στο μητρώο για το επόμενη κλήτευση», δήλωσε ο δικηγόρος Ιλιά Ρεμεσλό. Πηγή του ιστότοπου Ura.ru στην FSB της περιοχής Τιουμέν δήλωσε ότι «όσοι συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις υπο το σύνθημα «Όχι στην επιστράτευση» θα στέλνονται να υπηρετήσουν εκτός σειράς».

Έτοιμη η ΕΕ για «απάντηση» - Έκτακτη σύνοδο των υπ. Εξωτερικών

 

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Τζουζέπ Μπορέλ υποσχέθηκε την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων από τους 27 σε βάρος της Ρωσίας έπειτα από αυτή που χαρακτήρισε «νέα κλιμάκωση» του πολέμου στην Ουκρανία από πλευράς του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

 

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας συγκάλεσε το ad hoc συμβούλιο μετά τη διαταγή του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να γίνει μερική επιστράτευση στη χώρα του.

 

«Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τη στρατιωτική βοήθειά μας (σ.σ. στην Ουκρανία) και θα μελετήσουμε νέα περιοριστικά μέτρα» σε βάρος της Ρωσίας, πρόσθεσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Απέφυγε ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τους νέους εξοπλισμούς που έχουν σκοπό οι ευρωπαϊκές χώρες να στείλουν στο Κίεβο.

 

Το τακτικό συμβούλιο των ευρωπαίων ΥΠΕΞ στο οποίο πιθανόν πρόκειται να οριστικοποιηθεί και να εγκριθεί η όγδοη δέσμη κυρώσεων θα γίνει στα μέσα του Οκτωβρίου.

Sold out οι πτήσεις χωρίς επιστροφή 

Η μερική επιστράτευση προκάλεσε αναστάτωση στην Ρωσία και φόβο σε νεαρούς ότι θα καλεστούν στα σύνορα. Οι πτήσεις χωρίς επιστροφή από τη Ρωσία ξεπούλησαν χθες Τετάρτηενώ βίντεο από τα σύνορα με Φιλανδία και Γεωργία δείχνουν ουρές χιλιομέτρων. Επίσης, παρατηρήθηκε μεγάλη έξοδο πτήσεων από τη Ρωσία ενώ εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια χωρίς επιστροφή. Οι πτήσεις που ξεπούλησαν πρώτες ήταν αυτές προς Τουρκία και Αρμενία, αφού και οι δύο είναι προορισμοί που επιτρέπουν την είσοδο των Ρώσων χωρίς βίζα.

 

 

 

 

Ελάχιστες αεροπορικές εταιρίες φαίνεται να εξυπηρετούν Ρώσους πολίτες που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους μεταξύ των οποίων και η Emirates που βγάζει διαθεσιμότητα όμως μόνο σε ακριβό ναύλο. Το σύστημα της εν λόγω αεροπορικής εταιρείας δεν δίνει διαθεσιμότητα σε φθηνό ναύλο (οικονομική θέση) κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι είτε έχει εξαντληθεί η συγκεκριμένη κατηγορία αεροπορικών εισιτήριων είτε αυτά δεν είναι διαθέσιμα.

 

Το φτηνότερο εισιτήριο για πτήση Μόσχα-Βελιγράδι, κοστολογείται στα 3.300 δολάρια η απλή μετάβαση για σήμερα 22 Σεπτεμβρίου. Η τιμή εισιτηρίου για την επόμενη πτήση, δηλαδή μία ημέρα αργότερα, αγγίζει έως και τα 5,600 δολάρια για πρώτη θέση.

 

Η τιμή για τις πτήσεις από τη Μόσχα προς την Κωνσταντινούπολη ή το Ντουμπάι αυξήθηκε μέσα σε λίγα λεπτά, φτάνοντας έως και τα 9.200 ευρώ για απλή μετάβαση στην οικονομική θέση.

 

Λόγω της διαταγής για επιστράτευση, οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες έχουν σταματήσει να πωλούν εισιτήρια σε άνδρες από 18 εώς 65 ετών. Εισιτήρια θα μπορούν να πωληθούν μόνο κατόπιν έγκρισης από το υπουργείο Άμυνας της Μόσχας.

Ουρές στα σύνορα

 

Στο μεταξύ και ενώ τα αεροπορικά εισιτήρια έγιναν ανάρπαστα, τεράστιες ουρές σχηματίστηκα στα σύνορα με τη Γεωργία καθώς νεαροί ψάχνουν τρόπους διαφυγής από τη χώρα καθώς αρνούνται να πολεμήσουν. 

 

Προβληματισμός κυριεύει τους Γεωργιανούς, όπως γράφουν δημοσιογράφοι της χώρας, καθώς οι ροές Ρώσων μεταναστών είναι μεγάλες.

 

 

 

 

 

 

 

Ουρές χιλιομέτρων όμως σχηματίστηκαν και στα σύνορα με τη Φιλανδία.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Ένα εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείναΚόσμος

Σομαλία, Αφγανιστάν, Υεμένη: σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο απειλούνται από «καταστροφικό λιμό» και κινδυνεύουν να πεθάνουν τους επόμενους μήνες αν δεν λάβουν ανθ...

Σεισμός 6,5 βαθμών στο ΜεξικόΚόσμος

Σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών σημειώθηκε στην πολιτεία Μιτσοακάν του Μεξικού σήμερα, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC). Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 80 χι...

Τι θα γινόταν αν η Ρωσία χτυπούσε με πυρηνικά: Τρύπια η ομπρέλα των ΗΠΑ για τους Ευρωπαίους – Η επόμενη μέραΚόσμος

Το ερώτημα που φθάνει αγωνιωδώς στα χείλη όλων είναι πλέον: Τι θα γινόταν αν η Ρωσία χτυπούσε με πυρηνικά όπλα; Η ομπρέλα των ΗΠΑ είναι ανοιχτή για τους Ευρωπαίους; Ποια θα είναι η...

Κίνα: Πρώην υπουργός Δικαιοσύνης καταδικάστηκε σε θάνατο με διετή αναστολήΚόσμος

Η δικαιοσύνη της Κίνας καταδίκασε τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Φου Τζενγκχουά σε θάνατο με διετή αναστολή της ποινής μετά την καταδίκη του για δωροληψία και άλλες παραβιάσεις της ...

Άλλαξαν οι καιροί: Οι εργαζόμενοι αφήνουν... τους εργοδότες «στα κρύα του λουτρού»Κόσμος

Μέχρι στιγμής ήταν οι επιχειρήσεις εκείνες που αγνοούσαν αιτήσεις μη επιθυμητών υποψηφίων. Τώρα τα πράγματα αλλάζουν - τουλάχιστον στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Στη Γερμανί...

Ουκρανία: Πώς η ουκρανική αντεπίθεση έφερε την πυρηνική απειλή του ΚρεμλίνουΚόσμος

Επτά μήνες μετά την ασθμαίνουσα ρωσική επίθεση, ο Βλαντίμιρ Πούτιν προχώρησε σε πολεμική κλιμάκωση στην σύρραξη στην Ουκρανία επιστρατεύοντας εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες και απειλώ...